Szybki i smaczny obiadek 🙂 Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 1 puszka groszku kilka oliwek 1 cebula 1 jogurt naturalny 1 łyżka posiekanego koperku
czarrna od kuchniSzybki pomysł na obiad Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i
czarrna od kuchniwdzięczne danie. Dlaczego? Można łączyć dowolne ulubione składniki, przez nieskończoną ilość wariantów nigdy się nie nudzi, a do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu. Tym razem miałam ochotę na carbonare, ale nie koniecznie w wydaniu z tłustym boczkiem, czy śmietaną, którą zazwyczaj dodaje do tego sosu, stąd powstała taka nietypowa wersja carbonary. Składniki: - 200 g makaronu spaghetti
Cook&LoveZdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche
cool and mintywiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że był pod ręką, czasami też tak macie? Danie kuchni azjatyckiej z aromatycznym kurczakiem i imbirem na rozgrzewkę. Polecam serdecznie, popróbujcie. Makaron z tapioką i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniprostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę
Blendmankilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonej
Weekendy w domu i ogrodziewydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy(...)dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu spaghetti125 g boczku wędzonego1/2 szklanki śmietany2 żółtka2 łyżki startego parmezanu1 ząbek czosnkuświeżo mielony pieprznatka pietruszki - ewentualnieMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką
wyzwania kuchennePyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne 50 gram sera mozzarella 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 pęczka szparag zielonych
Mango Papajażadnym wypadku nie oznacza to jednak makaronu twardego, czy niedogotowanego. A już na pewno nie klejącego się do zębów. Natomiast makaron ugotowany normale jest bardziej miękki i mniej sprężysty, ale zdecydowanie nie rozgotowany. W przypadku dań kuchni włoskiej metodą zwykle „obowiązującą” jest al dente . Jeśli więc zamierzamy trzymać się tradycji, gotujemy makaron raczej w ten sposób. Oczywiście ze względu
Kulinarna Pokusapaprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych(...)zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniePyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana
My Culinary Artpolędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min. obiad gotowy
Moniki Smakołykiukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych(...)wypraw na grilla , taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Food SquareChwytasz pałeczki w dłoń, wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie tamten świat. Smukłe, niskie Chinki w czarnych włosach biegają po wiosce, mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach(...)ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego
W kuchni Karmel-itki