lodówki - okazało się, że akurat wszystkie mam. Jeśli już więc mam wszystko, to czemu nie spróbować? Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki; makaron, smażone mięso, warzywa; jest bardzo pożywna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego makaronu (u mnie świderki tricolore
6nieboBardzo lubię sałatki makaronowe z wędzonym kurczakiem, są smaczne i syte. Mogą stanowić dodatek do dania lub danie samodzielne. Dziś kolejna wariacja takiej sałatki, której podstawę stanowi drobny makaron i kurczak, a uzupełnienie stanowią głównie pomidory, bo zostały wykorzystane do sałatki aż trzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella(...)owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię to jako zagorzała
Taste Of My DaySzybki i smaczny obiadek 🙂 Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 1 puszka groszku kilka oliwek 1 cebula 1 jogurt naturalny 1 łyżka posiekanego koperku
czarrna od kuchniSzybki pomysł na obiad Składniki 200 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i
czarrna od kuchniwdzięczne danie. Dlaczego? Można łączyć dowolne ulubione składniki, przez nieskończoną ilość wariantów nigdy się nie nudzi, a do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu. Tym razem miałam ochotę na carbonare, ale nie koniecznie w wydaniu z tłustym boczkiem, czy śmietaną, którą zazwyczaj dodaje do tego sosu, stąd powstała taka nietypowa wersja carbonary. Składniki: - 200 g makaronu spaghetti
Cook&LoveZdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche
cool and mintywiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że był pod ręką, czasami też tak macie? Danie kuchni azjatyckiej z aromatycznym kurczakiem i imbirem na rozgrzewkę. Polecam serdecznie, popróbujcie. Makaron z tapioką i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniprostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę
Blendmankilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego kminku szczypta mielonej
Weekendy w domu i ogrodziewydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem zastapi je limonka,a ryz zastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy(...)dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedno z najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu spaghetti125 g boczku wędzonego1/2 szklanki śmietany2 żółtka2 łyżki startego parmezanu1 ząbek czosnkuświeżo mielony pieprznatka pietruszki - ewentualnieMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką
wyzwania kuchennePyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 2 porcje): 8 płatów makaronu lasagne 50 gram sera mozzarella 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 pęczka szparag zielonych
Mango Papajażadnym wypadku nie oznacza to jednak makaronu twardego, czy niedogotowanego. A już na pewno nie klejącego się do zębów. Natomiast makaron ugotowany normale jest bardziej miękki i mniej sprężysty, ale zdecydowanie nie rozgotowany. W przypadku dań kuchni włoskiej metodą zwykle „obowiązującą” jest al dente . Jeśli więc zamierzamy trzymać się tradycji, gotujemy makaron raczej w ten sposób. Oczywiście ze względu
Kulinarna Pokusa