Witajcie :-). Matko jak mnie ta pogoda denerwuje, duszno takie, że nie da się funkcjonować, a tu jeszcze upały od jutra :-(. Już myślę co tu na obiad robić, żeby nie używać dużo kuchenki a piekarnika to już w ogóle. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem, makaronem razowym, indykiem, brokułem i kukurydzą. Pyszna wyszła, polecam. Miłego dzionka :-) Składniki
kruche babeczkirazem przedstawiam wam najczęściej robione danie u mnie w domu, a to głównie dlatego, że jest to ulubione jedzonko mojego syna. Składniki: jedna pierś kurczaka 180-200 g śmietany 30% pieprz sól gałka muszkatołowa w całości świeża bazylia dobry twardy ser żółty makaron świderki Wykonanie: Pierś oczyścić, opłukać i pokroić na drobną kostkę lub paseczki i podsmażyć na patelni
Pysznie & Piękniewspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje w menu są „fit”. Świetnym przykładem są pieczone frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym
Blendmandekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania. Co prawda nieco odbiega od prawdziwego
Aromatyczne Podróżenabiał, sery śmietankowe i mięso. Jedz łatwo przyswajalne węglowodany: kasze, ryże, makarony i pieczywo z pełnego ziarna, a także owoce. Jeżeli zależy Ci na długotrwałym efekcie, zmianę diety rozpocznij poprzez stopniowe zwiększanie ilości spożywanych kalorii. Upewnij się jakie jest Twoje BMI i waga. Dostosuj ilość kalorii do tych danych. Maksymalna dawka nie powinna przekraczać 2800-3000 kcal na dobę, chyba(...)małych porcji dziennie i zawrzyj w swoim jadłospisie minimum półtora do dwóch litrów wody dziennie. Warto postawić na tradycyjną polską kuchnie. W tym wypadku może się przydać, bowiem polskie dania takie jak np. gołąbki , są pożywne, ale jednocześnie dość kaloryczne. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc niech składa się z białka i pożywnych produktów, które dadzą Ci energię
Codogaraletnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek
Grunt to przepis!wtedy sos ładnie przykleja się do niego). No i ten makaron wrzuciłam do szynki, wlałam sos, dołożyłam gorgonzolę i wymieszałam wszystkie podgrzewając tylko kilka chwil. Dosłownie chwileczkę. Patelnię zestawiłam z ognia dorzuciłam uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe (pokrojone z grubsza) i szczypiorek. Wymieszałam i po prostu danie nałożyłam do talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu
Blondynka Gotujeodwiedzić Portugalię. Na razie pocieszam się gotując dania z tamtych stron. "Sopa de feijão com espinafres, massa e ovo" - to portugalska nazwa tej zupy. Prawda, że ładna? A na dodatek zupa jest bardzo szybka do ugotowania. Pyszna, sycąca, z dodatkiem fasoli lub bobu, szpinaku, makaronu i jajka. W portugalskim przepisie , na podstawie którego
Stare Garybardzo lubię kasze, ostatnio chyba nawet bardziej od makaronów, że gdy tylko mam okazję i czas, przygotowuję pyszne sałatki, ale nie tylko. Na blogu znajdziecie sporo inspiracji z kaszą w roli głównej . Ostatnio pęczak to moja ulubiona, dobrze ugotowana smakuje wyśmienicie! Sałatka spokojnie może stanowić danie obiadowe, bo jest syta i szybka w przygotowaniu. Spakujcie takie pyszności
Moja smaczna kuchniawarzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw oraz przyprawy i mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze prze z 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia , dodajemy starty parmezan (około 4 garści) i mieszamy wszystko delikatnie. Trochę sera zostawiamy na potem. Gotowe danie posypujemy resztą sera i oliwkam i. Szybko i smacznie! ***** First
Projekty ze smakiemProstota i klasyka. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu. Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym. Składniki: 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz 8 - 10 dużych listków bazylii 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około
Smak mojego domupodeszły, może w tym roku spróbuję jeszcze z jagodową, dam jej szansę, ale truskawkowa jest rewelacyjna. A w dodatku ekspresowa w przygotowaniu. Może i wam posmakuje? Albo waszym dzieciom? Myślę, że warto spróbować. Zupa truskawkowa 1kg truskawek 2 łyżki śmietany 2 goździki cynamon pół laski wanilii makaron Truskawki dobrze umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka i zalać wodą, powinno
Przepysznik - BLW i nie tylkosuszonych pomidorów z oliwy chilli suszona sól morska Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte sery ( zostawiając odrobinę do posypania gotowego dania) i pokrojone suszone pomidory. Podajemy gorące z wierzchu posypujemy serem
Wielki apetytroboty lub kupnym ale dobrym, sprawdzonym. Ja podałam z makaronem z żółtek przepiórek oraz jakiem przepiórczym w koszulce, Z surowym żółtkiem – najlepiej przepiórczym, Z kluskami lanymi Podać z kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych
królestwo garówdanie szybko przyrządzisz po pracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę
Qlinarnie i Qlinarnie