Ta zupa to klasyczny przykład na to, że można cały – wartościowy, pyszny i sycący obiad – podać z jednego garnka. Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim
Karo in the KitchenZapraszam do smażenia racuszków według mojej receptury. Racuszki bez mąki pszennej też mogą się udać i być niezwykle smaczne. Po rezygnacji z mąki pszennej można się
Kawa z mlekiemDzisiaj upragnione wolne, a jak wolne to śniadanie z Miśką. Jak można sie domyślać z wcześniejszych wpisów, Miśka jest amatorką placuszków, naleśniczków, makaronów itd. Dlatego staram
Gotowanie z pasjąSezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania
Kuchnia BazyliiSos chrzanowy na ciepło Dzień dobry Powiem wam szczerze, że sos chrzanowy robiłam pierwszy raz, do końca nie wiedziałam jaki smak uzyskam, ale byłam mile zaskoczona
Mój pomysł naKoszyczki makaronowe to znakomity pomysł na szybki i lekki obiad. Świetnie sprawdzą się także na każdej imprezie jako przekąska! Składniki: ok 200 g makaronu szpinakowego nitki
Podróż w kulinariaDziś szybka zapiekanka z kapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - ½ główki kapusty włoskiej - 300 g makaronu świderki - 1
Kulinarne życieJeśli tak jak ja lubicie wszystko co pomidorowe - zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Zadaniem konkursowym jest ugotowanie swojego ulubionego, mocno pomidorowego dania i
Kulinarne InspiracjeWyśmienite i bardzo proste spaghetti, dla zabieganych, dla tych którzy w kwadrans chcą mieć gotowy obiad. Rukolę kocham podjadać do wszystkiego, a do makaronu pasuje wprost
Apetyczna babeczkaNie wiem czy Wam również, ale mi zupa owocowa kojarzy się z przedszkolem. Wspominam ją bardzo dobrze, na prawdę była smaczna, słodkawa, z makaronem. Ja byłam
dom-agi.plMałe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego
mojewypiekiinietylkoLubicie kuchnie azjatyck ą tajsk ą ? Ja tak i gdy mam możliwość próbować jej w restauracjach to chętnie wybieram tajskie dania. W domu natomiast
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzęsto nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania i lunchu do pracy. Idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe dania i kanapki od firm cateringowych dowożących obiady do biur i innych instytucji. Wbrew pozorom wcale nie musimy przestawiać budzika aby zadzwonił każdego ranka trochę wcześniej, abyśmy mieli czas na przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku do pracy. Poniżej znajdziecie kilka(...)przygotowania: 10 minut Tortille z serkiem kanapkowym, papryką i szynką. Zobacz przepis >>> Sałatka z brokułem i fetą Czas przygotowania: 20 minut Pyszna sałatka z brokułem i makaronem. Zobacz przepis >>> Post 3 pomysły na szybki lunch pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą(...)powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest
Karo in the Kitchenprzygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi na św. Marcina w listopadzie. Niektóre z powszechnie jedzonych na pałuckiej wsi dań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż(...)kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane
Ugotowane pozamiatanemakaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie więcej 1 duża(...)średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj na końcu do sosu, wymieszaj. Możesz podawać od razu jako sos do makaronu czy ryżu lub wlać do słoiczków i na zimno wykorzystać jako sos do potraw lub serów. Smacznego
Zasmakuj KuchniPapryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – osobiście tego święta nie obchodzę, ale forma podania dania na pewno będzie ciekawym wizualnie urozmaiceniem na nie jednej imprezie :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Składniki: 5 pomarańczowych papryk ulubiona sałatka – ja akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży
Kulinarne Przebojezimno, z farszem z kremowego serka kanapkowego, jajkiem, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem. Całość bardzo fajna, choć …. porcja jest mała Z podanych niżej proporcji nadziałam 12 muszli. Spokojnie dalibyśmy radę drugiemu tyle;) 12-18 muszli makaronowych (conchiglioni) – farszu wystarczy na około 12 sztuk, ale warto ugotować troszkę więcej na wypadek gdyby któraś muszla się w trakcie gotowania uszkodziła(...)również trzeba którąś spróbować, czy jest ugotowana) 135g serka śmietankowego kanapkowego (u mnie Twój smak, Piątnica) 6-8 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 2-3 jajka sól, pieprz szczypiorek Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy. Rozkładamy pojedynczo na talerzu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Suszone
Smaki Na TalerzuProsty sos truskawkowy to dodatek do dań, który bardzo sobie moje dzieci upodobały. Staram się więc w sezonie mrozić jak najwięcej truskawek, bo to znakomity pomysł na szybki obiad, który dzieci zawsze chętnie zjedzą. Sos truskawkowy to nasza baza, ale podajemy go klasycznie z makaronem, sprawdza się też z kopytkami, kluskami kładzionymi, z ryżem i różnego rodzaju kaszami
Dorota Smakujesera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia 11-12 lat i powyżej
Dorota SmakujeRewelacyjny w smaku. Podawać można z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią
O kuchni z uczuciemPesto uwielbiam nie od dziś, a ponieważ lubię makarony, pojawia się ono na moim stole dosyć często. Robię je między innymi ze szczypioru czosnkowego . W tym roku bardzo mi obrodziła kolendra i zastanawiałam się jak i do czego ją wykorzystać. To bardzo delikatne zioło i nie da się jej zamrozić, niestety. Wymyśliłam więc pesto, choć nieco się obawiałam, ze takie
Kulinarne przygody GatityDanie wykwintne na specjalną okazję, ale sprawdzi się również jako codzienny obiad lub kolacja. Mocno ziołowy, kremowy sos z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam! Makaron z krewetkami w ziołowym sosie Składniki na 4 porcje
Smak mojej kuchniporcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie
Moja Delicjaprzykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiam cukinię to dają ją do każdego dania do jakiego się tylko da. Po zrobieniu zupy i placuszków przyszedł czas na sałatkę. Z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami cukinia smakuje wybornie. A kiedy dołożyć do tego jeszcze smaczny czosnkowy sos, to już wogóle jestem w siódmym niebie. Składniki: 25 dag makaronu 2 ćwiartki wędzonego kurczaka
Pobite gary BarbaryUlubione danie dzieci a i dorośli nie ukrywają, że je bardzo lubią ( z życia wzięte ). Teraz jest najlepszy moment na jego wykonanie. Sezon na truskawki w pełni. Owoce są pyszne, słodkie i pełne słońca. Polecam. Składniki: Dowolna ilość truskawek Makaron Cukier Twaróg Śmietana gęsta Wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem ( najlepsze są wtedy
Smaki Ewyczosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy rondel z ognia. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka (ale nie stawiamy go już na ogniu). Dodajemy podsmażone pomidorki, fetę i miętę - wszystko razem mieszamy. Penne z fetą i pomidorkami SMACZNEGO :-) Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "Włoskie dania makaronowe" Gino D'Acampo
peggiwkuchnijest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób
karmelowyjest danie, które przygotowuję zawsze, gdy jestem bardzo głodna, ale nie mam czasu bądź chęci na sterczenie w kuchni. Jest supertanie, ze składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki
Życie zamknięte w smaku. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron Wykonanie: Kiełbasę i cebulę kroimy w dosyć drobną kostkę
Smaki Ewywiększych miseczek nakładam dość spore porcje ciepłego makaronu ryżowego, nalewam zupę po brzegi, dekoruję kiełkami, ukośnie pociętymi plasterkami szczypioru, prażonym czosnkiem i kolendrą, na osobnym talerzyku kładę pozostałe kiełki i ćwiartki limonki, żeby każdy mógł sobie jeszcze doprawić zupę. Doskonała zupa jako przystawka lub I danie. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejMożna powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona
Kuchnia domowa Aniosolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem. Smacznego Rada: w przepisie podana jest porcja na 3 duże rolady. Można je schować do lodówki i przed podaniem podgrzać lub dodać do zimnych dań. Można również zmniejszyć porcje do jednej rolady
Moniki Smakołykipieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut). Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków. Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części. Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami
Ze smakiem i z pasją