Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły
Milion Smakówdużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód. Dodawano do nich wszystko, co mogło się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając w tym zwierzęcych mózgów i wątrób. Tak jak i dzisiaj, uwielbiano makarony, a na stołach jako popitek królowało wino
Bon Ton Italiaprzepis na łazanki z brokułami to potrawa którą wprost zjada się oczami. Danie doskonałe na obiad , proste i szybkie którego głównym walorem jest smakowity sos.U mnie w domu zniknęło z talerzy w tempie błyskawicznym dlatego serdecznie polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje 2 brokuły 1opakowanie makaronu - kokardki 300g 2 serki topione o smaku grzybowym
Smakowite Daniasmaczne, domowe danie rodem z Włoch. Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę. Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować w 15 minut. Bazuje na tym co możemy zgromadzić w kuchennej szafce. Makaron z tuńczykiem i ricotta 500 g makaronu np. kokardki
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczaka, nietypowo podany, bo w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy
kgwjanczewoczęsto jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają
Smaczne Zdroweczosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego. Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne. Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu spaghetti 100 g listków czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!postępuje, a mała Miśka wciąga wszystko bez ociągania. Tak skomponowane danie jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy(...)patelni podsmaż na maleńkiej ilości tofu pokrojone w 1 cm kostkę, tak aby się przyrumieniło, a na samym końcu, dosłownie na minutę dodaj nerkowce. Dodaj do gotowego już sosu. Danie podawaj ciepłe, tj. placki nie muszą być gorące, wręcz idealnie gdy są letnie, ale sos musi być ciepły, śmiało możesz posypać całość posiekana świeżą pietruszką. Smacznego! Artykuł Wegański placek
greenscarfTen sos paprykowy to alternatywa dla popularnego sosu bolońskiego. Przygotowuje się go równie szybko, jest smaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu. 500g mięsa mielonego 2
Szefowa kuchniChoć kasza jaglana nie jest produktem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, to w połączeniu z klasycznymi składnikami potrafi przemienić się w prawdziwie włoskie danie. Bo też
Even Better FoodLasagna Składniki: pieczarki cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki sos pomidorowy kukurydza makaron z brązowego ryżu ser wegański oliwa z oliwek sól pieprz Pieczarki starłam na
nietadietaPyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 263 kcal ( bez boczku )
Atlas SmakówWegańska zupa ogórkowa Za oknem pada śnieg, zimno, buro i ponuro, na taką pogodę lubię zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego, dlatego zupka na takie chłodne dni będzie
Mój pomysł naPrzepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość
KuchniaWeDwoje.pl