dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:665/1001)

Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 140

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 211

Lekkie, letnie, zielone i pyszne! Jedna porcja to około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z

Karo in the Kitchen
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 175

Na stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w

Karo in the Kitchen
Tagliatelle z cukinii ze szparagami i szpinakiem 156

Dziś było zdecydowanie fit, bo nie dodałam żadnych „węgli”. Danie to, mimo iż jest bardzo niskokaloryczne jest sycące, przez dużą zawartość błonnika i wody. Jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest szczypta soli. Idealne na ciepło i na zimno. Śmiało można dodać do niego makaron, ryż cz też kaszę. Resztę zabiorę ze sobą jutro do pracy

greenscarf
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 201

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 138

Parmizzano’s.    W menu znajdziemy różnego rodzaju pasty: makarony i pierożki wytwarzane na miejscu. Nowością jest także bogata karta win włoskich, w skład której wchodzą trunki z winiarni należącej do rodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały nam cztery, a w zasadzie 6 dań (dwa dania wegetariańskie i nie były to sałatki) z nowego menu

królestwo garów
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 165

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski i makarony. W polskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate

Weekendy w domu i ogrodzie
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 93

pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby

Z Majeczką w kuchni
Pieczone pomidory 192

się o pomidorowe aromaty, które potem można wykorzystać do przygotowania różnych dań. Pomidory pieczone można również zamrozić. Można jeść pieczone pomidory np. jak chipsy, na chlebie żytnim z mozzarellą , albo na grzance z serem ricotta, pomidory z dodatkiem szpinaku, czy rukoli i oliwkami możemy podać do makaronu. Pieczone pomidory pasują prawie do wszystkiego. Pieczone pomidory dodaję do akcji Warzywa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 249

łyżka parmezanu 100ml (pół)wytrawnego białego wina garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy 1 łyżka oliwy do gotowania makaronu Instrukcje Filet z kurczaka tniemy na niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów (patrz zdjęcia), a następnie posypujemy je solą(...)zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły

Kulinarna Pokusa
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 137

papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym(...)zdecydowanie najbardziej (poza świeżym) lubię korzystać ze szpinaku w liściach, mrożonego w formie kostek.   PRZYGOTOWANIE Szpinak odmrażamy na sicie i odciskamy z niego wodę – ile tylko się da! To, co się nie uda odcisnąć odparuje na patelni, ale płynu powinno być mało, żeby szpinaku nie gotować za długo bo wtedy straci formę i ładny kolor. Obieramy i drobno kroimy

Karo in the Kitchen
MOJE ULUBIONE SPAGHETTI PEPPERONI 234

jednak tego dość. Wtedy w kuchni spędzam tylko tyle czasu, aby wystarczył na przygotowanie posiłku i nic więcej. W naszym kraju kuchnia włoska odniosła wielki sukces. Czemu to zawdzięcza? Makaronowe dania sycą, smakują słońcem południa i mają zbliżone smaki do tych, które znamy. A przede wszystkim kwintesencja tkwi w... prostocie! Gdy więc w przyszłości otworzę swoją restaurację (o czym(...)Lecz postawię na prostotę właśnie - będzie smacznie, bez przerostu formy nad treścią, prosto, z odrobiną ekstrawagancji i szczyptą luksusu. SPAGHETTI PEPPERONI /własny;/ 1  porcja 50-70g makaronu spaghetti 1/2 czerwonej papryczki pepperoni 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki oregano  3-4 łyżki

W kuchni Karmel-itki
Fasolka po bretońsku 106

Fasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety

kuchnia doski
Czekoladowy makaron zapiekany z karmelizowanym jabłkiem 137

przez mękę, aby dziecię-niejadka pożywnie nakarmić. Choć sama potomstwa nie posiadam, ileż to nasłuchałam się wyrzekań i wylewanych żalów koleżanek na wybrzydzające przy posiłkach Latorośle . Ratunkiem jest przyrządzanie dań pod gusta młodocianego tyrana spożywczego . Ha! Żeby to było tak łatwo, kiedy smak Dziecięcia zmienia się niemalże z dnia na dzień. Dziś nic zielonego! Jutro nic pomarańczowego! Nie chcę(...)ziemniaków! Nie zjem tej kanapki i już! I tak dalej, i tak dalej... A nóż widelec, poniższa zapiekanka makaronowa trafi jednak w Smyka preferencje? Jest w niej zaserwowany czekoladowy makaron , dużo jabłka , trochę słodyczy . A wszystko zapieczone pod apetyczną, budyniową kołderką . Hmmm, warto spróbować! :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą 1 łyżeczka masła

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania