opakowaniu (można podawać także z ryżem lub makaronem). Krok V Zdejmuje patelnie z ognia i dodaje 1 łyżkę jogurtu greckiego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. I gotowe!!! Kurczak najlepiej smakuje na ciepło. W przepisie nie mam ostrych przypraw, ponieważ kurczaka konsumował mój dwulatek, ale jeśli macie ochotę podrasować trochę danie nie ma żadnych przeciwwskazań
Zdrowo i kolorowoskładniki: 300 g suszonych owoców Helio ok. 1500 ml gorącej wody ok. 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, goździki do smaku makaron lub
Domowy Smak JedzeniaPierwszy raz jadłam u nich jeszcze z food trucka na warszawskim Nocnym Targu. Ich dania cieszyły się tak dużą popularnością - to nie były dania typu pol-viet, tylko autentyczna wietnamska kuchnia - że postanowili przestać być tylko sezonowi i otworzyli stacjonarny lokal. Warto też wspomnieć, że w roku 2016 zostali docenieni przez jurorów i zdobyli tytuł(...)rekonesans, trafia się nam miejscówka na tarasie. Pogoda piękna i wiosenna, więc jesteśmy bardzo zadowolone. W bistro karta dań jest bardzo krótka, no i bardzo fajnie! Dzięki kelnerowi panu Maćkowi, który służył nam radą odnośnie wyboru dań, na nasz stół trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł) - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto
Kulinarne przygody Gatityindyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej bazylii
Szalona Kuchnia EwelinyJest to banalnie proste danie i banalnie szybkie wykonanie ale jakże smaczne. Idealne na dni kiedy nie mamy czasu i ochoty na siedzenie w kuchni. Do jego wykonania potrzebne jest nam czerwone pesto, które można przygotować parę dni wcześniej i przechowywać w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z czerwonym pesto składniki Makaron tagliatelle 4 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli
Delusional TrineKuchnia marokańska, choć mniej popularna w naszej szerokości geograficznej niż hinduska, odznacza się podobną paletą smakową, wartościami odżywczymi i bogactwem kolorów. Jeśli dotąd nie mieliście okazji
Even Better FoodDziś przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia polędwiczki wieprzowe. Mięso zrobione w ten sposób jest lekkie, mięciutkie i bardzo soczyste. Moje polędwiczki podałam
magiczna kuchnia Kasijednogarnkowe danie, czasem na życzenie któregoś z domowników. Za każdym razem jest to wymysł chwili i zawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: • 4 filety z piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego
To co kochamprzepisów na smaczne i szybkie dania - z Waszych przepisów można stworzyć drugą taką książkę! ( Wasze propozycje pod tym postem ). Nadesłaliście zarówno przepisy na śniadania, obiady, desery, jak i kolacje. Na pewno wiele przepisów wypróbuję osobiście - może nawet opublikuję je na blogu :) Najwięcej było recept na moje ukochane makarony (moje propozycje makaronowe TUTAJ KLIK! )! Bo makaron faktycznie
Moje Kuchenne RewelacjeHistoria lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w
Tradycyjna KuchniaUwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g
R'n'G KitchenSzybkie i smaczne danie. Kiedy nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, albo mam zbyt dużo innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś
O kuchni z uczuciemSkładniki: pęczek szparagów opakowanie (około 300 g) boczniaków mleko roślinne około 300 ml 100 g tofu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek
greenscarfPomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym
My Culinary ArtDania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się(...)przypaliła się na patelni i dodała nieprzyjemnej goryczki daniu. Wyciągnęłam torebki gorczycy jakie miałam w domu, okazało się, że miałam białą i żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Pesto bazyliowe według metody włoskich babć - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa(...)pełnoziarnistej - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pizza boscaiola - pizza z grzybami leśnymi i boczkiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pizza con la salsiccia e peperoni - przepis z bloga Da leccarsi le dita ... Pizza margherita - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza na kamieniu - Monika z bloga Kardamonovy Pizza z cukinią - magdam z bloga Czary - gary w kuchni
Chilli Czosnek i OliwaDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem. Wyśmienity smak i łatwość przygotowania. Za tym daniem najbardziej przepada moja córeczka. Gdy je pierwszy raz przygotowałam (wymyśliłam) co chwila podchodziła i mówiła „jesce mniam mniam” Takie zapiekane kokardki makaronowe z jabłkiem, ryżem i cynamonem możecie podać zarówno w wersji słodkiego(...)Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm) 80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli 3/4 szklanki mleka duża szczypta cynamonu 7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 średnie jabłko 1 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć) Przygotowanie W garnku
Słodkie okruszkisałatki i inne dodatki. Vega składa się z dwóch pięter - na dole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był(...)tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy czy różne dania "tygodnia". Generalnie wybór jest dość spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje
Bananowe PoleFOLWARK Choć z natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki(...)Następnego dnia, solidnie przesiąknięty czosnkiem kurczak, trafił wprost na patelnię grillową . Zapach podczas smażenia był obłędny! A moje kubki smakowe podczas jedzenia - satysfakcjonująco zaspokojone :) Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na 2 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka - duże 1-2 łyżeczki suszonego
Grunt to przepis!Sajgonki znamy wszyscy – niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie jadł ich w „chińskiej budce”! Spring Rolls to wietnamski wynalazek – chińskie sajgonki są smażone, wietnamskie
Karo in the KitchenLubię bardzo szybkie, a zarazem smaczne i zdrowe obiady. Dziś mam dla Was przepis na jeden z nich. Przygotowanie makaronu - kokardek z bobem i kurkami, zajęło
Parowar FacetaNigdy nie byłam fanką dań typu “słodko – kwaśne coś”. Ale skoro Jamie wydał wegetariańską książkę i pojawił się w niej przepis na takie właśnie cudo no to trzeba to cudo zrobić. I powiem Wam, że wyszło całkiem nieźle. Jedząc stir-fry na obiad stwierdziliśmy, że ogólnie nie nasz klimat, ale dobre! I dołożyliśmy sobie dokładkę. Nie pomijajcie przyprawy(...)smaków”. Ona nadaje smak całemu daniu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: przecier pomidorowy – 1 łyżka skrobia – 1 łyżka ocet winny – 1 łyżka sos sojowy – 3 łyżki przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g) cebula – 1 sztuka papryka – 2 sztuki marchewka
wiecejwarzyw.plgrzybami zmieszałam.. Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko „stworzyłam”. Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 200 g pappardelle, 2 duże białe cebule, 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki, 1 łyżka masła klarownego, 200 g kiszonej kapusty(...)rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, cebulę i całość wysmażamy. Dodajemy kapustę, przyprawy i całość dusimy na małym ogniu, od czasu, do czasu mieszamy. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie, makaron na al dente. Odcedzamy i gorący dodajemy do grzybów z kapustą. Całość mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jesienne pappardelle podajemy z listkami świeżej pietruszki
Moniki Smakołykijasne makarony barwi na przepiękny kolor… Można zamknąć je do słoiczka i przechowywać w lodówce, aby sięgnąć po nie gdy zabraknie czasu albo pomysłu na obiad. Świetny dodatek również do wszelkich imprezowych przekąsek. Zróbcie też przy okazji chipsy z buraka – zdrową alternatywę na długie, zimowe wieczory przed telewizorem oraz boską ozdobę wielu dań. Składniki na pesto(...)widoczne cząstki, możesz je jednak zblendować na gładką masę – to już zależy tylko od Ciebie. Dodaj oliwę i sok wyciśnięty z limonki. Dopraw do smaku solą. Ugotuj ulubiony makaron, wymieszaj z pesto. Posyp całość startym parmezanem. Podawaj z chipsami buraczanymi, które stanowią świetne i chrupiące uzupełnienie całości. Smacznego
Garniec MagalieW roli głównej dziś: soczewica. Przede wszystkim jedzona przez wegetarian, ponieważ dzięki dużej zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz
Corner With Recipeswyglądało ładnie i apetycznie! Nie ukrywamy wcale, że najlepiej uczyć się od siebie nawzajem i dlatego właśnie Tesco przygotowało dla Was konkurs! Podajcie swoje rady na pięknie podane dania i zgarniajcie najlepsze produkty Tesco Finest - więcej informacji o konkursie znajdziecie TU ! Składniki: 350 g łososia, 4 łyżki syropu klonowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego(...)dymka, 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu hoisin, 1 łyżka sosu sriracha, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki oleju dodatkowo: 100 g makaronu ryżowego, szczypior, świeża kolendra, czarny sezam W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie sosy i chili, dodaj wcześniej umytego i osuszonego łososia, a następnie obtocz go w marynacie. Warzywa pokrój
Plate of Joysię ich uczę i poznaję nowe rodzaje, smakuję i zwyczajnie UWIELBIAM :) bo jak można ich nie lubić? Tego nie pojmuję ;) Kiedyś owoce morza postrzegałam, zapewne jak większość Polaków, jako danie wykwintne i pełne przepychu, które jest poza zasięgiem przeciętnego Kowalskiego. Jednak, na szczęście, czasy się zmieniają, świat się zmniejsza i to, o czym kiedyś mogliśmy tylko marzyć, teraz mamy(...)wartościowego (pewnie każdy słyszał o kwasach tłuszczowych omega 3, o których napisano już wiele). A w dodatku są powszechnie znanym afrodyzjakiem :) Dzisiaj pomysł na frutti di mare z czarnym makaronem barwionym sephią - to połączenie zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli
Taste Of My Dayspecjalnie dużo, taka normalna paczka ( 200 g) starcza mi na dwa - trzy tygodnie. Uwielbiam ten smak, aromat jaki się uwalnia podczas smażenie. Nie potrzeba wielu przypraw, aby nadać wyrazu daniu, masło i mięso doskonale się uzupełniają. A jeszcze niedawno odkryłam, że smażąc na maśle, nie potrzebujemy zbyt wiele soli, to co jest w nim to już ma znaczenie(...)mięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski. przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła
Dieta moja pasja