słoiku ma nam zastąpić posiłek, np. lunch w pracy, poza warzywami koniecznie dodajmy do niej źródło białka oraz złożone węglowodany. Jako źródło węglowodanów w sałatce polecam razowy makaron, pełnoziarnisty ryż oraz wszelakie kasze i ich mieszanki. Ja wybrałam wygodne rozwiązanie w postaci Rice & More 90 sek. od Monini, ponieważ kasza jest już ugotowana i wystarczy przesypać(...)ewentualnie resztki sosu pozostałe w słoiku łyżką. Jeżeli chcecie zjeść sałatkę bezpośrednio w słoiku, wtedy użyjcie większego słoika (np. pojemność 1 litr) lub umieśćcie w nim mniej wkładu, żeby dało się swobodnie wymieszać sałatkę wewnątrz słoika przez jedzeniem. Sałatki w słoiku - 3 przepisy: Sałatka w słoiku z tuńczykiem i jajkiem na twardo ➤ czas przygotowania: 20 minut w 1 porcji
Chilli Czosnek i OliwaKiedyś, ktoś mnie zapytał: jaka jest moja ulubiona potrawa? I wiecie co? Ja chyba takiej nie mam, nie mam tylko jednego ulubionego dania, jest tyle posiłków, które uwielbiam, tyle kuchni, które kocham odkrywać. Wciąż tak wiele smaków mnie zaskakuje, uczę się ciągle to nowych rzeczy, odkrywam, smakuje i co raz to bardziej gotowanie wciąga mnie. Uwielbiam jeść wtedy(...)kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIboloński, który we Włoszech podaje się z makaronem tagiatelle (wiem, że na moich zdjęciach jest spaghetti :-) ). Pewnie zapytacie dlaczego nie spaghetti - sos boloński jest na tyle ciężki, że ten makaron go nie umie utrzymać, jedynie paski tagiatelle (ewentualnie pappardelle) dobrze się sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa(...)jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego, który został zatwierdzony przez Izbę Handlową w 1982 roku. Swoją drogą rok 1982 był wyjątkowy dla Włochów
Pora coś zjeśćmusieć robić 10 rzeczy na raz, gdy goście już przyjdą. Dania są łatwe do przyrządzenia dla większej grupy osób i zawiera informacje, kiedy zacząć prace nad przygotowaniem dania i jak odpowiednio rozłożyć prace. Mocną stroną przepisów, oprócz prostoty (po co stać całą noc przy garach, skoro najlepszy deser to jogurt z miodem i orzechami), jest(...)się, że mam tę książkę na półce i na pewno będę korzystać z zawartych w niej przepisów. Smakowicie wygląda pain perdu, sałatka z bobem, terrina z łososiem, rosti, makaron z anchois i sałatka z ciecierzycy. Jestem zachwycona. Jedyna uwaga, że dość trudno korzysta się z indeksu, np. infografika, która wg. indeksu jest na stronie 150, naprawdę jest
Ugotowane pozamiatanezawsze mam tyle czasu, ile bym chciała, na przygotowywanie nowości. Kiedy jednak już wchodzę do swojej kuchni, po prostu oddycham. Mam mnóstwo pomysłów, wciąż chce mi się przygotowywać nowe dania. Serwuję je potem swoim chłopakom, a także Gwiazdeczce i Dominikowi, jeśli akurat są u nas w odwiedzinach. Ostatnio Młodzi przyjechali zupełnie niespodziewanie. Chcieli zrobić nam niespodziankę i zadzwonili(...)nich pastę z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym. Wyszła pyszna. Była tak smaczna, że zniknęła błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie ją zrobić u siebie w domu. Polecam. Składniki: • 400 g suchego makaronu typu wstążki • 150 g wędzonego łososia • 500 ml śmietanki 36% • 1 średnia cebula • 2 ząbki czosnku • 2 pełne łyzki posiekanego koperku (może być mrożony) • sok z cytryny do smaku • olej
W mojej kuchninależy do czynności ani szybkich ani lekkich... Co w zamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy(...)dużych pomidorów w oliwie (odsączonych) odrobina wody 1. Pomidory pozbawiamy skórki (o ile to możliwe - ja miałam swoje i skórka zeszła bez problemu), kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele
Kuchnia Prezydentowejwielu dyskontach od czasu do czasu pojawiają się makarony soba, chow-mein itp... Kupcie 2-3 paczki swoich ulubionych i niech czekają aż najdzie Was głód. Tego typu makarony gotuje się zazwyczaj 3 do 5 minut we wrzątku i można dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast(...)zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto
W kuchni wieczoremSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchenkonkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza(...)cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu
Chilli Czosnek i OliwaBrzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie mogliśmy pochwalić się daniami naszej kuchni. Jako jedyny z praktykantów dostałem propozycję wyjazdu i reprezentowania „EL POBLET(...)gości, w związku z czym na spokojnie zaczęliśmy przygotowywać aperitif i przystawki. Po chwili przerwy zabraliśmy się za danie główne. Mocno zdziwił mnie fakt, że na miejscu dysponowaliśmy czymś w rodzaju „podgrzewanej szafy”. Mimo braku pełnego wyposażenia dania wyszły perfekcyjnie. Nie mieliśmy chwili wytchnienia- czas na deser! Jak przy każdym daniu, cała załoga ręce
Gotuj po hiszpańskuczegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj ). Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO , która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami oraz łatwością w ich przygotowaniu (wystarczą naprawdę tylko dwa ruchy, zajrzyjcie tutaj aby się przekonać). Zupy z kolei niby znane, niby podobne(...)kostkę. Na talerz przekładamy makaron z jednego opakowania, dodajemy przyprawy oraz olej, zalewamy wodą (ok 350 – 400ml) i zostawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy połowę przygotowanych kulek mięsnych oraz marchewkę. Drugą porcję przygotowujemy w ten sam sposób. Oba talerze posypujemy natką pietruszki i zajadamy. Smacznego. Post powstał przy współpracy z firmą Ajinomoto, która oferuje dania Oykata
Kolizje Smakówosób, ale większość przegryzie coś co kupi po drodze, ale co wpadnie mu w ręce. Takie jedzenie na pewno nie pomoże nam w budowaniu odporności. Autorka książki proponuje nam dania na wynos, które możemy zabrać do pracy, czy gdzieś w trasę. Są one szybkie w przygotowaniu jeśli mamy mało czasu i proste. Autorka przygotowując posiłki zwraca uwagę(...)znajdziemy są różnorodne, ciekawe, ze składników łatwo dostępnych, przepisy są krótkie, na szybkie dania i te dłuższe, które np przygotujemy w weekend jak mamy więcej czasu. Oprócz tego Pani Iwona dzieli się z nami wiedzą na temat odporności, odżywiania i tego dlaczego warto przygotowywać dania na wynos. Mamy więc coś do poczytania i upichcenia. Zaciekawiły mnie
kruche babeczkikanapkach, ale zdarza mi się kupić go i wykorzystać do dań obiadowych (zobacz przepis na porową zupę , zupę-krem z cukini i, potrawkę z indyka z cukinią w serowym sosie , pyszne piersi kurczaka z papryką i porem , serowo-czosnkowe bułeczki , schab serowo-koperkowy , czy popularny na blogu makaron ze szpinakiem ) Tym razem serek topiony został wykorzystany do roladek
Smaki Na Talerzukońca – to nie musi być całe danie z resztek, wystarczy że nie pozwolisz się zmarnować resztce szpinaku, fety, czy odrobinie wina w butelce : ) Podsumowując przepis dla Ciebie poniżej – u nas starczył ten odbiad dla 5 osób ! Gnocchi ze szpinakiem 1 opakowanie gnocchi ( ale dobry też bedzie makaron w podobnym kształcie ) 1/3 opakowania liści szpinaku 3 kulki mrożonego
Kuchnia na wzgórzuQmam kasze nietypowych połączeń smakowych, gdzie zwykle słodkie dania podawane są w wersji wytrawnej, a wytrawne na słodko np. deserowy bakłażan, gofry na wytrawno czy kluski śląskie na slodko. Ważna jest tu naturalność, domowość i bycie sobą. Takie wabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła, okruszki, zdjęcia już zjedzonego jedzenia
Ugotowane pozamiatane