dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:588/1001)

Makrela w teriyaki 169

skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 151

jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami

Moja smaczna kuchnia
Duszony bakłażan 110

podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, czosnek i smażymy do miękkości. Danie solimy, pieprzymy, dodajemy pomidory w puszcze i posiekaną miętę. Całość posypujemy kozim serem.  Bakłażan idealnie nadaje się do makaronu lub grzanki.  W poniedziałek mieliśmy drugą rocznicę ślubu

Łycha smaków
Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego 208

właściwości nowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach

karmelowy
Chrusty vel Faworki 148

następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem, co było bardzo pracochłonne, ale ostatecznie stwierdzam, że było warto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron tagliatelle ze szpinakiem 168

nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej

Smaki Ewy
Zupa rybna z warzywami. 158

pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy zabielić śmietaną. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 176

Proste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka

Kuchenna Kontrrewolucya
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 194

czasy pieczenia zmniejszyłam o 1/3 tak jak i wagę mięsa :) Powstało niebywale aromatyczne i pełne smaku, gęste i sycące danie.  Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie

Dzieje kuchennej Wiewióry
.745. szybkie śniadanie i pare pomysłów na równie szybki (wegański) obiad 128

wymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką

breakfast of dreams
Lazania szpinakowa z trzema serami 95

tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron, ser feta (reszta, która nam została), makaron, szpinak, makaron i na samą górę pokrojony w plastry żółty ser. Ale tak naprawdę dużo. Nie wiem ile Madzia go dała, ale mówiła, że taka naprawdę konkretna kostka. I obficie posypujemy słodką papryką mieloną. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą 105

ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka

Jadło i czytadło
Pesto bazyliowe 132

koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego

Moniki Smakołyki
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 236

Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej  1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól

Bon Appetit Małgorzaty
Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami 217

pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania