Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim
Marta Gotujezamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie. Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego ! Makaron cukiniowy z kurkami Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką Kasza jaglana z warzywami i kurkami
Smaczna PyzaNa diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy
Magiczne Życie Martysolą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka GotujeEgzotyczny kurczak po chińsku z warzywami to pyszne i pożywne danie obiadowe. Można je przygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka kawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa(...)łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste
Kuchnia BeatyBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWażna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść(...)gotowy dodać do niego imbir, zamieszać i odcedzić go od kości, warzyw i przypraw przez gęste sitko. Podawać gorący bez makaronu czy innych dodatków w kokilkach lub kubkach do wypicia. Podawany do obiadu podać go na końcu po głównym daniu. Gdy podany jest samodzielnie pomiędzy posiłkami: nie należy po jego wypiciu jeść lub pić nawet wody przez
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku
vegetanierównież pojawiły się lżejsze, bardziej wiosenne i warzywne dania. Powoli czas pożegnać się z ciężkim i sycącym mięsem oraz zawiesistymi sosami. Moją propozycją na lekki obiad jest penne z cukinią i rukolą. Skusicie się? Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu Penne rigate Lubelli 1 duża cukinia 1 duża marchewka
Pasja SmakuProponuję chlorellę dodawać stopniowo i po dodaniu próbować. Takie działanie da Wam możliwość stworzenia smaku idealnego dla siebie. Składniki: 2 szklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii Skworcu 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej
Blondynka GotujeDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Nicei jada się makarony, zapraszam do przeczytania mojego posta. O boćwinie słów kilka Boćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki jej popularności sięgają ponoć(...)połączeniem tradycji prowansalskich i liguryjskich. Na przykład makarony pełnią istotną rolę w nicejskiej kuchni od trzynastego stulecia. A teraz wreszcie przejdźmy do sedna tego postu, czyli do przepisu:) Przepis na prowansalski omlet z boćwiną przepis pochodzi z książeczki Kuchnie świata Włochy Hiszpania Francja będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim
Chilli Czosnek i OliwaMakaron jest super. Super uniwersalny, w super różnych wydaniach pod względem zbóż, z których się go robi i można go podać w super wielu odsłonach. Do tego jest całkiem tani i wydajny. Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem. Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie(...)wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka! Sycące danie w kolorach jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;) Bardzo proste i naprawdę pyszne! Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni Potrzebujesz: 400g makaronu penne 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa
Kuchnia w Słońcu Skąpanapółce w kuchni stoi passata pomidorowa ? Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia? Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :) Składniki : ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy puszka pomidorów w kawałkach bez skórki 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny(...)chwilę razem Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem. Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem. Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób. A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :) Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:) Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej
Proste Potrawy