zaproszenie do udziału w konkursie - "Konkurs fotograficzny Panasonic". W ramach konkursu wybrani blogerzy kulinarni z Polski, Czech, Rumuni i Węgier mają za zadanie wykonanie fotografii kulinarnej swojego autorskiego dania aparatem Lumix Panasonic. Dla mnie sam udział w konkursie to już duże wyróżnienie i jeszcze większa motywacja nad pracą z aparatem. Sama byłam bardzo ciekawa, jak mały, poręczny aparat(...)sól Makaron gotujemy all dente. W wysokim naczyniu miksujemy zioła, oliwę, olej, sól, dwie łyżki parmezanu, jedną garść orzechów, papryczkę chilii i sok z cytryny. Masa musi być jednolita i gładka. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy zielony sos. Porcje nakładamy na talerze, posypujemy obficie orzechami i parmezanem. Dodatkowo możesz skropić cytryną i udekorować świeżymi ziołami! Pyszne danie
SMYKWKUCHNIzrobić jakieś zdjęcie, to od razu mi się wszystkiego odechciewa. Nie da się ich ładnie, równo pokroić... zawsze się rozwalają... ale co do smaku musicie mi uwierzyć, że zapiekanka jest pyszna ;) Składniki: 2 piersi kurczaka, 400-500 g pieczarek, 2 duże cebule, 150 g makaronu łazanki Sorenti, 1 duży sos meksykański (u mnie Łowicz) , 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Aga w kuchnikońcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest trudne, a smakuje wybornie. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować go - koniecznie musicie zrobić to jak najszybciej! Chili con carne można podawać z czymkolwiek chcemy. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi
Be Fit Be Strongsprawą sera pleśniowego gorgonzola. Gorgonzola to miękki, dojrzewający ser z niebieską pleśnią, który nadaje daniom wyrazistości oraz ostrości. Sos zyskał również wyjątkowego aromatu, dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać
Kuchnia MagdaLenycodziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar(...)jest cena garnka, gdyż dopiero ma wejść do sprzedaży w Polsce. Miałam możliwość sprawdzenia tego garnka i wyrobienia sobie o nim opinii tylko na podstawie własnych doświadczeń, co dało mi niezwykłą frajdę, gdyż przeważnie najpierw czytamy o czymś, a dopiero potem mamy okazję zweryfikować te opinie. W tym przypadku nie znalazłam w internecie żadnych informacji, więc polegałam na własnych
Codzienna kuchnia niecodziennapieczonymi ziemniaczkami i smażonymi polędwiczkami z kurczaka posypane obficie parmezanem i pietruszką. Następnego dnia dodałam go do makaronu i podałam z dodatkiem brokułów. Jedliśmy go również z krakersami i słupkami warzywnymi… To znaczy, że sos Romesco pasuje do wielu dań również tych z grilla. Sos Romesco wywodzi się dokładnie z Tarragony. Przyrządza się go z orzechów laskowych(...)piekarniku. Kiedy wszystko będzie upieczone, wrzućcie razem do malaksera lub blendera i wymieszajcie z pozostałymi składnikami. Jeśli niestraszne Wam pikantne jedzenie spróbujcie również tego: Pikantne pałki z kurczaka Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun Artykuł Pikantny sos Romesco pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieparowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej. Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut. Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się
Parowar FacetaGotować oczywiście też będziemy. Tymczasem pyszny sposób na wykorzystanie połowy główki kapusty i resztek makaronów, które gdzieś nam zalegają w lodówce i szafkach. Przepis pochodzi z "Ekonomii gastronomii". Kapusta wygląda jak łazanki więc nawet dzieci, dla których kapusta to wróg zjadły to danie ze smakiem. POLECAM! Lazanki z kapusta i frankfurterkami 2 łyżki masła 2 łyżki oleju(...)pomidorów (sparzamy i pozbawiamy je gniazd nasiennych) 400 g białej kapusty, poszatkowanej 2 łyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając
Dzieje kuchennej Wiewiórydanie pojawia się u nas dość często ,szczególnie kiedy mam mniej czasu . Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem dzień wcześniej ,żeby w razie potrzeby móc szybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem
Ogrodnik w podróżydanie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe ;) tylko patelnia musi być duża i głęboka :) czyli warzywa z kurczakiem. Przepis szybki i co najważniejsze bardzo smaczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, po odgrzaniu :) Składniki: 1 cebula 250 g brokuła 2 marchewki 2 kawałki (plasterki) dyni 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szklanka ugotowanego makaronu (jaki macie choć(...)kostkę dynię i paprykę - dusić kolejne 5-10 min następnie dodać kukurydzę i makaron i przyprawy i dokładnie wymieszać na warzywach ułożyć kurczaka otoczonego w przyprawach i dusić kolejne 20-25 min na koniec dodać śmietanę z mąką - dokładnie wymieszać i delikatnie podgotować Danie idealne, szczerze mówiąc smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno
Gotowanie z pasjądanie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe ;) tylko patelnia musi być duża i głęboka :) czyli warzywa z kurczakiem. Przepis szybki i co najważniejsze bardzo smaczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, po odgrzaniu :) Składniki: 1 cebula 250 g brokuła 2 marchewki 2 kawałki (plasterki) dyni 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szklanka ugotowanego makaronu (jaki macie choć(...)kostkę dynię i paprykę - dusić kolejne 5-10 min następnie dodać kukurydzę i makaron i przyprawy i dokładnie wymieszać na warzywach ułożyć kurczaka otoczonego w przyprawach i dusić kolejne 20-25 min na koniec dodać śmietanę z mąką - dokładnie wymieszać i delikatnie podgotować Danie idealne, szczerze mówiąc smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno
Gotowanie z pasjąJednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :) Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek(...)wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym
Różowa kuchniaostatnio myślałam o nazwie mojego bloga. Nazwałam go tak dlatego, że jestem mamą i lubię gotować. Miałam nawet kiedyś pomysł, żeby stworzyć zakładkę "bistro maluch" z pomysłami na dania dla małych dzieci, począwszy od tych pierwszych papek typu: jabłko z gruszką, pierwsza zupka, purée z ziemiaczków i kalafiora. Nie chciałam się mądrzyć jak poszerzać dietę i kiedy(...)dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny
bistro mamaSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek 2 ząbki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 12% 1 kubek, papryka ostra mielona 6 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięchińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego
healthy dreamsnawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki
Gosia gotuje