danie pojawia się u nas dość często ,szczególnie kiedy mam mniej czasu . Zazwyczaj przygotowuję ją wieczorem dzień wcześniej ,żeby w razie potrzeby móc szybko odgrzać. Taka odstana dużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem
Ogrodnik w podróżydanie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe ;) tylko patelnia musi być duża i głęboka :) czyli warzywa z kurczakiem. Przepis szybki i co najważniejsze bardzo smaczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, po odgrzaniu :) Składniki: 1 cebula 250 g brokuła 2 marchewki 2 kawałki (plasterki) dyni 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szklanka ugotowanego makaronu (jaki macie choć(...)kostkę dynię i paprykę - dusić kolejne 5-10 min następnie dodać kukurydzę i makaron i przyprawy i dokładnie wymieszać na warzywach ułożyć kurczaka otoczonego w przyprawach i dusić kolejne 20-25 min na koniec dodać śmietanę z mąką - dokładnie wymieszać i delikatnie podgotować Danie idealne, szczerze mówiąc smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno
Gotowanie z pasjądanie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe ;) tylko patelnia musi być duża i głęboka :) czyli warzywa z kurczakiem. Przepis szybki i co najważniejsze bardzo smaczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, po odgrzaniu :) Składniki: 1 cebula 250 g brokuła 2 marchewki 2 kawałki (plasterki) dyni 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szklanka ugotowanego makaronu (jaki macie choć(...)kostkę dynię i paprykę - dusić kolejne 5-10 min następnie dodać kukurydzę i makaron i przyprawy i dokładnie wymieszać na warzywach ułożyć kurczaka otoczonego w przyprawach i dusić kolejne 20-25 min na koniec dodać śmietanę z mąką - dokładnie wymieszać i delikatnie podgotować Danie idealne, szczerze mówiąc smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno
Gotowanie z pasjąJednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :) Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek(...)wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym
Różowa kuchniaostatnio myślałam o nazwie mojego bloga. Nazwałam go tak dlatego, że jestem mamą i lubię gotować. Miałam nawet kiedyś pomysł, żeby stworzyć zakładkę "bistro maluch" z pomysłami na dania dla małych dzieci, począwszy od tych pierwszych papek typu: jabłko z gruszką, pierwsza zupka, purée z ziemiaczków i kalafiora. Nie chciałam się mądrzyć jak poszerzać dietę i kiedy(...)dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny
bistro mamaSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek 2 ząbki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 12% 1 kubek, papryka ostra mielona 6 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięchińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego
healthy dreamsnawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki
Gosia gotujezabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje będą smaczne. Dokładny sposób przyrządzenia dania podam poniżej. Natomiast teraz chcę wspomnieć parę zdań na temat mojego doświadczenia z internetowym marketem Frisco. Do tej pory swoje produkty(...)stron po ok. 3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii 1-2 marchewki 1 mała czerwona cebula Cząber lub oregano Kilka łyżek wody
Fabryka pomysłówsię sprawdzi. Smak podkręca remulada duńska i rozmaryn. Danie podałam na głębokim talerzu od PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark (klik) 300 g makaronu penne Filet z piersi kurczaka kroimy w drobna
VioletoweKucharzeniemakaron, który był wcześniej moczony w ciepłej wodzie. Na koniec warzywa i jajko. Zapomniałam, że jeszcze należy dodać wcześniej przygotowany sos do pad thaia, przygotowany na bazie soku z tamaryndowca, cukru palmowego, soli, wody, sosu sweet chili, czosnku i papryczki chili. Swoją drogą cukier palmowy to produkt, którego nie da się niczym innym zastąpić- to ciężko opisać, ale nadaje daniom(...)sakiewki owinięte są papierem ryżowym, który był mrożony i jest w postaci bardzo cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta. Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie
Czerwona PorzeczkaMenedżer restauracji tak tłumaczy ideę tego miejsca: Nazwa Sopocki Młyn nie jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się(...)pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu, wyszłabym jeszcze lekko głodna. Farsz przepyszny i nie za słodki - co bardzo mi odpowiadało. Podsumowując: wizyta wielce udana! Doznania kulinarne na 5 - choć odejmuję plus za słabiej nadziane pierogi
Grunt to przepis!Produkty spożywcze, tak jak ludzie, mają swoje historie Niektóre zajęły poczesne miejsce w poezji i literaturze. Zobaczcie np. co pisał Proust o szparagach… Jak gotowaliśmy Tym razem wszystkie dania, oprócz zupy zrobiliśmy jednego dnia. W tym tygodniu będzie u nas bardzo krucho z czasem… Agnieszka właśnie wraca do pracy po macierzyńskim, a do tego musi napisać(...)tydzień zgodnie z zasadami planowania posiłków układaliśmy tak, żeby jak najwięcej dań zrobić w piekarniku (bo to najmniej czasochłonny sposób gotowania). I tak do pieca trafiły razem kurczak po żydowsku, ziemniaki na sałatkę nicejską i krewetki do misy obfitości. W międzyczasie ugotowaliśmy ryż, kaszę i makaron do spaghetti. W mrożonym groszku i fasolce piękne jest to, że nie trzeba
Niedzielny kucharzjakiś czas doprowadzając do ulubionej konsystencji. Pod koniec gotowania dopraw świeżo mielonym pieprzem i jeśli chcesz - solą morską. Podawaj z makaronem spaghetti - najlepiej razowym. Jeżeli lubisz - posyp startym parmezanem. Można również użyć startego sera żółtego i posypać bardzo gorące danie - tak, żeby ser zdążył się rozpuścić lub wstawić na 5 minut do gorącego pieca/kuchenki mikrofalowej i krótko zapiec
Gary Bez dnaAromatyczne kulki mięsne z suszonymi pomidorami i bazylią, to propozycja na pyszny obiad . Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Można podawać je na różne sposoby, ponieważ smakuje świetnie zarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa
Przepisy na widelcu