dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:583/1001)

KREM SEROWY Z MIĘTĄ 86

przy tym klarowny z wyczuwalną nutą czosnku i cebuli. Krem serowy podkręcam dymką i miętą, dorzucam makaron ramen by jeszcze bardziej sycił. Przed tym jednak miksuję go na gładki krem. Ten krem jest mocny, esencjonalny i ma tylko jedną wadę nie da rady w siorbać go dużo INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU:   KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI(...)KREM SEROWY Z MIĘTĄ JEST: – Sycący i esencjonalny – Łatwy i szybki w przygotowaniu – Zgrany smakowo – Seeerowy i kremowy – Obłędnie pyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 PORCJE CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Makaron Ramen – 4 porcje – Ser cheddar – 150g – Serek topiony śmietanowy – 150g – Ser grana padano – 50g – Cebula biała – 2 sztuki – Czosnek – 2 ząbki – Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam

globuskulinarny
Spaghetti Napoli z czarną oliwką i kiełkami rzeżuchy. 130

szpitala!!! Więc dziś mogłam coś ugotować i z przepisem podzielić się z wami. Dziś będzie to szybie danie spaghetti Napoli z czarną oliwką i kiełkami rzeżuchy. Moje czarne oliwki, które dostałam z Włoch długo czekały na swoją premierę, było warto :) SKŁADNIKI : makaron nitki ok 100 g na osobę  1 puszka pomidorów 3 łyżki oleju rzepakowego  1 szalotka

Basia w kuchni
Łączenie smaków FOODPAIRING 275

nauka musi być wbita na pamięć a dla drugich jest swoistą inspiracją bo mają dar tzw. poczucia smaku. Ta zdolność ceniona wśród kucharzy to naturalne poczucie tego czy dana potrawa ma dobry bilans smakowy czy też coś jej brakuje. Posiadając takie umiejętności naturalnie łatwiej jest nam eksperymentować, bo mamy zaufanie do naszego smaku. Osoby operujące na samej wiedzy, nie mające(...)ledwo dwója będzie. Oczywiście nie mówię o ciastach, tylko np. o przepisach znanych celebrytów na "makaron z sosem pana X'. Fakt faktem z przepisów można wyłapywać połączenia smakowe i użyć ich jako inspirację do własnego dania. Często też w gotowych produktach są zawarte połączenia smakowe - poczytajcie czasem skład. Nawet aromatyzowana herbata zawiera takowe połączenia np. pomarańcza i imbir

Kuchnia PROzdrowotna
Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 142

kulinarnych, jednogarnkowy Stroganoff. Jest on geograficznie specyficzny, to znaczy, inaczej niż u nas, podaje się go z makaronem oraz sos jest raczej musztardowy, niż pomidorowy. Jak to mówi stare przysłowie Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj. Co prawda danie pochodzi od nazwiska Aleksandra Stroganowa, gościa, który brał udział w tłumieniu powstania listopadowego, ale w cale(...)tego przepisu jest to, że jest on bardzo szybki, a przez to oszczędny, gdyż wszystkie składniki przygotowujemy w jednym garnku. Do zagęszczania, typowo dla USA, mąka kukurydziana. Składniki: - jakiś makaron - najlepiej świderki - boczniaki - cebula - słodka papryka - musztarda #30minuteschallenge 14:30 Wykonanie: Boczniaki kroimy w paski z cebulę w półplasterki. Dodajemy makaron. Sypiemy 4-5 łyżek mąki kukurydzianej i zalewamy wodą

Kryzysowa Książka Kucharska
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 178

który mówi, że właśnie trafiłaś na eksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję

W kuchni wieczorem
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 182

makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy(...)zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla z kapustą wkładamy makaron i podgrzewamy. Jeśli potrawa jest sucha dolewamy wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz curry jeśli jest mało wyrazisty smak. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki. Chciałam Wam również napisać kilka słów o książce z jakiej pochodzi to danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem 80

makaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest pod chrupiącą warstwą okruszków chleba. Keyword brukselka, makaron, zapiekanka Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Ingredients 500 g brukselki 200 g boczku 300 g makaronu 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego 3 łyżki śmietany

Cooking for Emily
Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem brie 126

już truskawek, to póki co korzystam z tych dobrodziejstw, które właśnie pojawiają się na straganach. Danie nie jest zbyt wyszukane - rzekłabym wręcz, że banalne w wykonaniu i w ilości składników. W sam raz na wiosenny obiad. Składniki na 2 porcje: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów  1 duży filet z kurczaka 100 g sera brie

My simple kitchen
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 201

kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z przykrywką w kształcie kominka. Tagine to też nazwa dania. To co zrobili było tak smaczne, że dzisiaj postanowiłam odtworzyć danie Amani. Przygotowanie tagine może Wam przysporzyć dwóch problemów: skąd wziąć harissę i sam garnek. Harissę mój brat zdobył w trójmiejskim Tesco, na pewno(...)pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku). Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest

Przepisy Aleksandry
Kotleciki brokułowe z makaronem 106

Składniki/2 porcje: – ok. 1 ½ szklanki ugotowanych brokułów – 1 niepełna szklanka płatków owsianych – ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy – 1 jajko – 2 łyżki mąki orkiszowej – 2 łyżki ziaren

I LOVE LIFE
Makaron z cukinią i pieczarkami 135

Ostatnio na okrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania" :)  Tym razem przygotowałam nam obiad z cukinii, którą kupiłam bez jakiegoś specjalnego przeznaczenia. O dziwo, miała nawet smak cukinii, co w porównaniu do ogórków, które teraz można dostać było dla mnie(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 2 osób:   250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki 1 duża cukinia 6 średniej wielkości pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki słodkiej śmietanki

Kuchnia w czekoladzie
Leczo, ragout z kiełbasą 105

rodzinie. Znamy, lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego

Zasmakuj Kuchni
Leczo, ragout z kiełbasą 89

rodzinie. Znamy, lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego

Zasmakuj Kuchni
Pełnoziarnisty makaron z burratą i prosciutto w 5 minut 68

parę chwil i pyszne danie mamy gotowe! Znacie burratę? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować i przekonać się, co to za cudo. To włoski ser, który na pierwszy rzut oka przypomina mozzarellę, jednakże po jego przekrojeniu znajdziemy w nim pyszną kremową, lekko słodką śmietankę. Świetnie sprawdza się on w sałatkach, ale również w makaronach. Składniki: – 400g makaronu

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania