Jak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją
Magiczne Życie MartyCześć :) Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :) A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca! Czytaj więcej » Ten
Pora coś zjeśćświeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy al dente w sporej ilości dobrze osolonej wody (ok. 2 min. krócej, niż podają na opakowaniu). W czasie gdy makaron się gotuje, zrumieniamy boczek. Kiedy ten zamieni się już(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było
Ratunku obiadgrillowane krewetki mogę wcinać zawsze i wszędzie. Dzisiejsza propozycja jest po prostu mega . Grillowane krewetki z makaronem z cukinii – uwierzcie to zgrany duet. Niebo w gębie i zdrowo i szybko i fajnie. A do tego przygotowanie tego całego dania zajmuje tylko chwilę i już możemy się rozkoszować i zajadać pyszne grillowane krewetki. Składniki: krewetki, cytryna, 4 ząbki
PaleoLifeQuesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie. To danie idealnie nada się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nijak nie chciał mi pozwolić na inną... ;-) ale w końcu i do tego się przełamałam :-) I danie, o którym Wam dziś piszę jest jednym z moich ulubionych :-) jego dodatkowym atutem jest to, że właściwie przygotowuje się je tyle, ile trwa gotowanie makaronu - od momentu wstawienia wody i odcedzenia go ;-) A smakuje tak, że żal zostawić choćby mały okruszek
Czary - gary w kuchnijednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet(...)skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami. A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem i rabarbarem . Retrowarzywa Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz Wydawnictwo: Edgard – Samo sedno, 2016 Okładka: twarda Artykuł “Retrowarzywa” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanektórego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry, słony, wyrazisty. I jeszcze jeden
Niedzielny kucharzPesto do różnego rodzaju makaronów na ciepło oraz na kanapki. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 50 g suszonych pomidorów w oliwie 45 g migdałów 30 – 40 listków bazylii 2 ząbki czosnku 70 g startego parmezanu Przygotowanie: Migdały uprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, bazylię, czosnek i uprażone migdały utrzeć(...)moździerzu. Wszystko wymieszać z parmezanem i oliwą z suszonych pomidorów (ilość zależna od konsystencji – masa ma być wilgotna – ja dałam około 3 – 4 łyżek). Krok po kroku: 1. Uprażyć migdały 2. Utrzeć bazylię, pomidory, czosnek i migdały w moździerzu 3. Dodać oliwę i parmezan Pobierz wersję do druku: Pobierz Pesto
KuchniaWeDwoje.plkostkę, posypujemy przyprawą i mieszamy *** *** Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odsączamy *** *** Cebulkę drobno kroimy *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy *** *** Do sałatki dodajemy cebulę, pietruszkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Wszystkie składniki(...)POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z kurczakiem i makaronem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga. Makaron z cukinią i ricottą Drukuj Prep time 15 min Cook time
Cooking for Emilytajskiej. W przygotowaniu banalnie proste, a bawiąc się dodatkami i tworząc nowe zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę. Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej(...)Kosowskiej k/Warszawy w każdym małym sklepiku prowadzonym przez Wietnamczyków. Polecam, zwłaszcza wszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 500 g obranych krewetek, 100 ml wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia, sól i pieprz do smaku. Pesto: 1/2 pęczka
SzczyptaSmaQotoczenia nie tylko w myślach) piosenka Heleny Majdaniec i chwyta ochota na smakołyki runa leśnego. Dziś mam dla Was prosty przepis na spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym. Danie co prawda do lekkich i dietetycznych nie należy, ale jego smak, kremowa i aksamitna tekstura sosu oraz winno – grzybowo – muszkatołowy aromat absolutnie zniewala i uzależnia. Cóż…Jak to mawia(...)Celowo nie podaję gramatur przypraw w tym przypadku ze względu na ich intensywne aromaty – danie należy doprawić tak, aby to Wam smakowało. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na talerze nakładamy makaron, sos, posypujemy parmezanem i natką pietruszki i gotowe. Inne przepisy z grzybami w roli
Kate's Kitchen