Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)300 g świeżych
kulinarnyJabazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie(...)czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie. Najczęstsze błędy: Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego. dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego
Chilli Czosnek i OliwaChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się(...)kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa ta uświetnia menu uroczystości rodzinnych i stanowi najważniejsze danie przyjęcia. Proponuję dzisiaj arabsko-greckie połączenie smaków. Grecy jak powszechnie wiadomo od zawsze byli wielkimi biesiadnikami, a ich zamiłowanie do ucztowania wynika z ich gościnności i przyjacielskiej natury. Zapraszam
Smakowity Blog Kulinarnydość ciężkie, ale zastosowanie jogurtu (który zresztą sami robimy) zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta z ryby (u nas pstrąg łososiowy) 5 większych pieczarek 2 szalotki 1 esencja do sosu pieczarkowego Knorr 200 g jogurtu naturalnego(...)dokładnie rozprowadzamy. Przekładamy wszystko do rondelka i dodajemy jogurt naturalny. Do sosu wkładamy rybę tak, aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturemiękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu jest zdecydowanie delikatniejsza, jakby „gładsza"... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong(...)słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej.Przygotuj kuskus. Nasyp go do miseczki, zalej wrzącą wodą, nalewając niecały 1 cm ponad powierzchnię
Grahamka, weka i kajzerkaopcji, aby nie przewinęły się na blogach jako babcina receptura. Bez bicia przyznaję, że i mi zdarza się czasem zawiesić oko na inne, zaprzyjaźnione blogi. Czasem do zrobienia jakiegoś dania skusi mnie pięknie wykonane focisze. Dziś pierwsza dawka inspiracji. Upichcimy w lipcu??? sernik z jabłkami i cynamonem Do wykonania "kusi" pomysłowe podanie jabłek. mocny czekoladowiec ze słonymi pistacjami(...)wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie.Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenajarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami i idealną na teraz dynię z pomidorami :-) dania mięsne - ten rozdział zawiera najwięcej przepisów, ponieważ mięso i podroby to nieodzowne elementy diety paleo. Tutaj jest i rybka, halibut w pomidorach, galaretka mięsna i gulasz z baraniny, oraz(...)tylko robić :-). Przepisy przystosowane są do polskich realiów, mamy jeść zdrowo, sezonowo i lokalnie. Trochę zasmucił mnie fakt, że dieta paleo zabrania jedzenia zbóż i pseudo zbóż. Uwielbiam kasze, jak ich nie jeść?? Spodobało mi się za to nieliczenie kalorii he he :-) Książka mimo to świetna, według mnie jedna z najlepszych pozycji na rynku. Pięknie wydana, zawiera mnóstwo cennych
kruche babeczkipodobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli , że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach , astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki(...)wyschnięcia, a potem zmielić w młynku do kawy. Używać od 0,5 g do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie, Kuracje skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w STYCZNIU i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie. " Ja mielę skorupki
Proste Potrawypewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest sporo. Na blogu znajdziecie 7 przepisów, od surówek po musy, jest i pesto dyniowe. Dynię można jeść na surowo, wystarczy obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce. Najlepiej smakuje(...)niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę! Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Rozgrzewająca zapiekanka bezmięsna
Moja smaczna kuchniaNatka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Czosnek granulowany 1. Najpierw odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej, a następnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach 2:1 - aż do wyparowania wody, 10-15 minut powinno starczyć(...)sosu sojowego. 4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza się znakomicie ;) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePyszne i zdrowe danie na letni obiad, czyli faszerowana cukinia z indykiem. Taki oto pomysł przygotowałam dziś dla Was. Na niedzielny obiad będzie w sam raz. Jest sycące, więc w sumie nie wymaga już innych dodatków. Zapraszam :). Faszerowana cukinia z indykiem Czas przygotowania: 7 0 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 4 okrągłe zielone cukinie 1 czerwona(...)cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając, aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste
Kulinarne przygody GatityDuszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej
Kuchnia z widokiem na ogródjeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi, ale... :) wyszło takie oto pyszne danie :) Gołąbki smakują zarówno w sosie, jak i same (zdania są podzielone, ja wolę w sosie). Z powodzeniem nadają się nawet na wigilijną kolację :) Przygotowując z zamiarem zanurzenia(...)zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy
Kolorowy PrzepisownikJeśli chcemy możemy każde serduszko dodatkowo przeciąć na pół. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Dokładamy serca do garnka z cebulą i zajmujemy się marchewką (możemy dać więcej niż jedną bo marchewki są tanie a będziemy mieć więcej jedzenia) którą kroimy w plasterki i również chwilkę smażymy na tej samej patelni a następnie dorzucamy do reszty składników(...)koniec duszenia łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do gulaszu celem jego zagęszczenia. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Doprawiamy jeśli jest potrzeba. Gotowy gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną. Koszt: 5zł (dwie porcje
Tanie przepisy studenckietego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki:60 dag piesi z kurczaka1 żółta papryka1 por biała część3 marchewki3 ząbki czosnkuszklanka bulionu warzywnegosól z pieprzem młynek Kamissłodka papryka Kamiscebula granulowana Kamisolej do smażeniaWykonanie:Piesi z kurczaka koimy w paseczki , oprószamy solą(...)drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań.Ja bardzo lubię z kuskusem
Z Majeczką w kuchni