Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się(...)minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem i chwilę
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj jedno z moich ulubionych dań i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam.Składniki:6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18%1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego(...)ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad
pieprzny smaczekBardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej
Kraina Miodem PłynącaRobiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek i z czosnkiem, do tego jeszcze jogurt grecki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i wykładamy na wystudzone bakłażany, dekorujemy granatem. Prawda że proste ? A jakie pyszne. ZOBACZ TEŻ PIECZONE BAKŁAŻANY Z INDYKIEM MOUSSAKA – GRECKA ZAPIEKANKA KASZA BULGUR I ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Artykuł BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakchilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego z nich to zwykły olej rzepakowy lub oliwa – 50 ml ,mieszamy z 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne i też da radę ) 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Pstrągi oczyszczamy z łusek , patroszymy lub kupujemy gotowce na tackach Zależy do czego mamy dostęp . Nacinamy z jednej strony w poprzek(...)termoobiegiem około 15 minut na środkowym pułapie . Po tym czasie blaszkę podnosimy całkiem do góry na 5 minut , żeby wierzch nabrał lekkich rumieńców . Pstrągi po Hiszpańsku smakują podane z kaszą z warzywami , polane sokiem , który wytrąci się podczas pieczenia. Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pstrąg po Hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyWitajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :) i zjedli byście coś innego :) ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :) Zapraszam :) Składniki :Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewkiKawałek pora1/2 słoiczka suszonych pomidorków(...)warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPropozycja kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Gotowe danie można podawać z ryżem. Smacznego:) Składniki : 0,7 kg piersi z kurczaka 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego 10 szt. suszonych pomidorów 330 ml śmietany 100 ml wody 2 ząbki czosnku(...)wszystko nabrało smaku dodajemy śmietanę oraz wodę, cały czas mieszając wszystko. Całość pozostawiamy na palniku, próbujemy oraz doprawiamy do smaku. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem, makaronem czy kaszą kuskus. Życzę smacznego. Doprawionego kurczaka smażymy na maśle klarowanym Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz Szpinak podsmażamy na masełku Międzyczasie kroimy pomidory suszone Do szpinaku dodajemy czosnek oraz pieprz
Sprawdzone przepisy kulinarneSkładniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięMięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie dodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad SKŁADNIKI 1 udziec z indyka 1 łyżeczka curry 2 jabłka 1 łyżka(...)kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewygulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny(...)również pokrojone pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu. Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty Pyszne kawałki selera, mniam... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 20 dag schab bez kości, 1 łyżka masło klarowane, 1 łyżeczka przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: papryczka chili 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 3 łyżeczki, udka z kurczaka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, woda 1/2 szklanki, olej
W Mojej Kuchni Lubię