domu żeby mieć pewność co on tam je ;-) czy na pewno nie skażone czymś dziwnym,starym i w ogóle... a jak już zrobię, to sama też jem :-) :-) To danie, które Wam dziś prezentuję, ma wyrazisty smak, ale nie jest przesadnie ostre i właśnie w moim poczuciu dlatego jest ono dobre ;-) Takie kebaby możecie jeść z patyczka, na surówce(...)przynajmniej wiadomo co w tym posiłku chodzi, a nie zagadka jakaś ;-) SKŁADNIKI ok. 700 g mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko 2 - 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy manny lub bułki 2 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu
Czary - gary w kuchniKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje Qulinariaracji, iż oszalałam ostatnio na punkcie soli cebulowej od SKWORCU - musiałam jej tu również użyć! Wykorzystuję ją zwykle zamiast zwykłej soli, gdy jeszcze bardziej chcę podkreślić cebulowy charakter dania. W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe(...)granulowanego masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą
Grunt to przepis!razu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu(...)się mdłe i jakieś takie bez wyrazu, ale z czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie
Smaczna PyzaBliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki(...)gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać
Smakowity Blog Kulinarnyświetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu rozmawialiśmy o każdym daniu, co nam w nim szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty(...)ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach, świeże zioła Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej
Plate of Joysmak tego dania jest dość intrygujący a, że przepis nie wymaga zbyt wielu składników i nie są to też składniki bardzo drogie zawsze można spróbować. SCHAB W SOSIE ARABSKIM dla 2 osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy(...)Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy do miękkości, dodajemy figi, ocet, wino i razem chwile smażymy aby troszkę odparował ocet. Wrzucamy mięso i razem jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z kaszą kus kus przyrządzoną według przepisu na opakowaniu - dodałam szczyptę warzywka. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnisię ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak powstały 3 tarty i planuję zrobić jeszcze zupę. Pierwsza tarta urzekła mnie swoim minimalizmem - kilka idealnie dobranych składników i gotowe pyszne danie! Przypominam o trwającym konkursie makaronowym!!! Tarta ze szparagami i parmezanem Składniki: Ciasto(...)ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim foremkę i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy je aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem
sierotka maRysia w kuchniWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające(...)się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili* olej
Kraina Miodem PłynącaGulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy
Szefowa kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2
My Culinary ArtDanie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie(...)szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiomega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy(...)Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ
Z Majeczką w kuchniPogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną
peanutbuttermonsterNajpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj z kaszą gryczaną. Jeśli chcesz dodaj ziemniaków ugotowanych, farsz nie będzie taki sypki. Dodaj cebuli. I pieprzu ziołowego od Skworcu. Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka
Z Kuchni Do Kuchni