Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy
Szefowa kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2
My Culinary ArtDanie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie(...)szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiomega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy(...)Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ
Z Majeczką w kuchniPogoda na zewnątrz nie nastraja optymistycznie, a tęsknota za latem odwrotnie proporcjonalna do słupka rtęci na termometrze. Czujecie to samo? Warto więc zafundować sobie krótką, kulinarną
peanutbuttermonsterNajpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj z kaszą gryczaną. Jeśli chcesz dodaj ziemniaków ugotowanych, farsz nie będzie taki sypki. Dodaj cebuli. I pieprzu ziołowego od Skworcu. Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka
Z Kuchni Do Kuchniinnymi Olejku Kujawskiego i margaryny Palma, pracowałam w ostatnich dniach nad projektem, w ramach którego przygotowałam dwanaście świątecznych dań. Cześć z nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim(...)technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki: 120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki kaszy
Przysmaki KarolkiKtóż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka
Czerwień i błękitJak wiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją
Magiczne Życie MartySkrzydełka duszone z pieczarkami i cebulką to delikatne, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam :) Składniki - 9 skrzydełek z kurczaka - 25 dkg. pieczarek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, domowa wegeta , papryka mielona, majeranek Wykonanie Cebule kroję w półplasterki, czosnek siekam, podsmażam na szerokiej i głębokiej patelni, do cebuli i czosnku dodaję oczyszczone i pokrojone w grube(...)Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: herbatniki 4 opakowania, twaróg 80 dag, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki,masło 10 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można(...)pieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać wlać wystudzone roztopione masło i mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie sernik jest smaczny, wilgotny
W Mojej Kuchni Lubięsię chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego hot – doga, do kanapek, zapiekanek, zup, sałatek czy też do panierki. A jak świetnie smakuje z nią domowe pieczywo(...)kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka, wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli, zawiązujemy woreczek, którym tak długo potrząsamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy strząsnąć jej nadmiar np. na sicie. W szeroki rondlu rozgrzewamy olej i partiami prażymy cebulkę na złoty kolor co jakiś czas mieszając widelcem. Wyjmujemy uprażoną cebulkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻołądki.Wiem,że nie wszyscy je lubią, większość z tych co mówią, że nie lubią, to nie lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali
Kuchnia z widokiem na ogródgruszką, masłem orzechowym i miodem Nie wiem jak u was, ale u mnie słońce grzeje cudownie, a zapach... no cóż, tak pachnie tylko wiosna. Uwielbiam go, nie da się go z niczym porównać, jest po prostu wyjątkowy. Jak spędzacie dzisiejszy dzień? Mi osobiście nie opłacało się jechać do szkoły, bo dłużej bym tam jechała niż była, więc(...)czasie mojej nieobecności udało mi się nawiązać współpracę z internetowym sklepem Skworcu. Na pewno już o nim słyszeliście. W jego ofercie możecie znaleźć m.in całą masę przypraw, herbat, kasz i niespotykanych kaw, bo czy spotkaliście się kiedyś z kawą o smaku kokosowym, albo tiramisu? Kontakt z Panem Markiem był niezwykle przyjemny i szybki, paczka doszła sprawnie
More food, love and dreamsdodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie(...)chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
Moja smaczna kuchniamało informacji na jego temat i ciężko jest mi sobie go wyobrazić, nie wiem jaki maluszek, z jaką niepełnosprawnością będzie mi przydzielony, boję się, bo nie wiem czy dam radę. Niestety jestem osobą, która często martwi się na zapas, wtedy wolę usprawiedliwiać to mówiąc "lepiej się nie nastawiać i miło zaskoczyć, niż nastawić i się rozczarować". Mam nadzieję, że obóz(...)bokach i na dnie nie robiąc dziur. W ten sposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości na małym ogniu (nawet pół godziny lub dłużej
Be Fit Be Strong