dania z kasza - 1000 przepisów (strona:42/67)

Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 168

ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze(...)soli i mieszamy.4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę wodą lub posypując mąką, żeby nie zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków

pichciszto
Pęczotto buraczane z boczkiem 177

postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak3 małe buraki czerwone1 mała cebula, najlepiej czerwona1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej100 g chudego(...)minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb  lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych 193

Indyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Ilość porcji:                 3 Wartość kaloryczna:   290 kcal Składniki(...)gramów kurek garść listków szałwii szklanka mleka migdałowego (lub innego) 50 g płatków migdałowych kilka kropel oliwy sól i pieprz Przygotuj: 2 patelnie z nieprzywierającym dnem Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową

Bazując na smaku
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 157

tego konkursu przygotowałam danie, które dzięki papirusowi będzie soczyste, pachnące i pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy

Wiem co jem
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 175

kostkę. Dla mnie było to trudne, bo ja jestem bardziej z tych co wszystko drobno siekają 😏 Kiedy wszystko już miałam gotowe pokrojoną z drobną kosteczkę słoninę wytopiłam ile się dało, zostały drobne skwarki, które zostawiłam na patelni. Mięso obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony na tłuszczu wytopionym ze słoniny.  Obsmażone kawałki mięsa wrzuciłam do dużego garnka(...)płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę  podałam z kaszą pęczak i ogórkami kiszonymi. Wyszło smacznie i jak dla naszej dwójki dość dużo, ale z drugiej strony przez 3 dni nie musiałam gotować obiadu 😊 KASZA PĘCZAK Jak gotować

Blondynka Gotuje
Gulasz staropolski z ogórkiem i marchewką 181

Dzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakłażan zapiekany z serem feta 158

Kuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z

R'n'G Kitchen
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 204

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam

Szefowa kuchni
Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą 191

Troszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D Składniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
smarowidło ze śląskiej kiełbasy... 179

rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić wsypać paprykę, majeranek, zamieszać i przelać smarowidło do naczynia i wystudzone schować do lodówki takie smarowidło raz na jakiś czas lubimy do razowego chleba, można też ze smarowidła robić okrasy do ziemniaków, pierogów, kaszy..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe burrito 259

przepisie kupuję przez internet, nie jest to ta sama mąka co z tapioki (tapioka to skrobia z manioku, a mąka jest zrobiona z suszonego korzenia). Ma konsystencję jak kasza manna, dlatego placek nie wychodzi gładki tylko ma chropowatą strukturę. Zamierzam jeszcze popracować nad plackiem, żeby uzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest(...)przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna, bo wiem, że bezglutenowe dania nastręczają wiele problemów. Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu! Jeśli chcesz być na bieżąco dołącz do mnie na instagramie: Bookofspellspl lub zapisz się do newslettera na stronie głównej ! Bezglutenowe burrito Drukuj

Book of spells
Pęczak po staropolsku 193

Kuchnię Staropolską (zapraszam na fotorelację TU ), miałam okazję przygotowywać i kosztować typowe potrawy staropolskiego karnawału . Pierwszy raz w życiu próbowałam wtedy móżdżku cielęcego oraz grasicy i degustowałam je w daniach rodem z sarmackiej kuchni Rzeczypospolitej Obojga Narodów . Podpatrzyłam wtedy wiele interesujących trików na "odświeżenie" staropolskich smaków i przełożenie ich na współczesne, bardziej nowoczesne gotowanie. Jednym z nich podzielę się(...)posiekać sól, pieprz - do smaku Pęczak przepłukać na sitku zimną wodą.   W małym garnku zagotować 3 szkl. osolonej do smaku wody - wody może być sporo więcej niż ziaren kaszy, nie trzeba jej tu odmierzać proporcjonalnie . Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pęczak luzem i gotować na wolnym ogniu ok 15-20 minut - czas gotowania zależy od preferowanego stopnia miękkości pęczaku

Grunt to przepis!
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 232

Przepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie

Be Fit Be Strong
Duszony łosoś z koperkiem 197

danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz  Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GULASZ ZE SCHABU 194

pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko ze wszystkich stron. Podlewamy niewielką ilością wody, do której dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 40 min, do miękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.Zjadamy z makaronem, kaszą albo

Walijskie Pichcenie