kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych(...)namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną.Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już tak przypominać tradycyjnego bigosu.Smak bigosu można wzbogacić o pokrojony w pióra por lub pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę).Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni MiejskaW tym tygodniu Ewa poleca: 1) Proteinowe batoniki z amarantusa od Blimsien - w końcu będę mogła zużyć zapas poppingu z amarantusa. Proste i szybkie w wykonaniu
Corner With Recipesprzeszłam na dietę bezglutenową i bezlaktozową to jeszcze rzadziej. Podjęłam oczywiście próby robienia naleśników bezglutenowych z mąki gryczanej i mnie takie naleśniki bardzo odpowiadają. Niestety chłopcy nie przepadają za kaszą gryczaną i tylko jak usłyszeli , że gryczane to od razu byli na nie. Naleśniki gryczane mają zupełnie inny kolor więc od razu wyczuli, że coś jest z nimi(...)smak idealny i niczym się nie różnią od tradycyjnych. Idąc za ciosem spróbowałam również zrobić bezglutenowy sos beszamelowy. I tu również odnotowałam sukces. W sumie wyszło z tego pyszne danie. Jedyne co mnie w nim „uwiera” to obawa czy aby przypadkiem ta kukurydza z której wyprodukowano mąkę nie jest genetycznie modyfikowana. Łudzę się jednak nadzieją, że nie.” Czytaj więcej
Wiem co jemPomidory najlepiej z własnego ogródka, bo co tu dużo mówić smak ma największe znaczenie. Czy są dobre?...nie...są pyszne i smakują latem!. Nadzienie testowałam parę
Apetyczna babeczkatego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje(...)minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamonznowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBananowa kasza bulgur* ze śliwami i płatkami migdałowymi (potem jeszcze jogurtem naturalnym)*z rozgniecionym bananemDziś bez szkoły, jest za to lekarz, zakupy, a wieczorem jeszcze teatr. W między czasie muszę napisać kolejną interpretację na polski i wypracowanie na angielski, intensywnie się zapowiada, nie powiem.Czasami czas nie pomaga, czasami nie da się o niektórych sprawach
More food, love and dreamsostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze(...)soli i mieszamy.4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę wodą lub posypując mąką, żeby nie zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków
pichcisztopostaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak3 małe buraki czerwone1 mała cebula, najlepiej czerwona1 ząbek czosnku1 łyżka klarowanego masłaok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej100 g chudego(...)minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitIndyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki(...)gramów kurek garść listków szałwii szklanka mleka migdałowego (lub innego) 50 g płatków migdałowych kilka kropel oliwy sól i pieprz Przygotuj: 2 patelnie z nieprzywierającym dnem Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową
Bazując na smakutego konkursu przygotowałam danie, które dzięki papirusowi będzie soczyste, pachnące i pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo smaczne, ale ile je można jeść. Dobrze jest czasem zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Proponuję zatem zrobić z niego kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej i pieczarek. Będziemy
Wiem co jemkostkę. Dla mnie było to trudne, bo ja jestem bardziej z tych co wszystko drobno siekają 😏 Kiedy wszystko już miałam gotowe pokrojoną z drobną kosteczkę słoninę wytopiłam ile się dało, zostały drobne skwarki, które zostawiłam na patelni. Mięso obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Obsmażone kawałki mięsa wrzuciłam do dużego garnka(...)płomieniu około 2 godzin. Chodzi tu głównie o mięso - ma być miękkie! Na końcu doprawiłam miodem, pieprzem i solą. Tak jak to widać na obrazku potrawkę podałam z kaszą pęczak i ogórkami kiszonymi. Wyszło smacznie i jak dla naszej dwójki dość dużo, ale z drugiej strony przez 3 dni nie musiałam gotować obiadu 😊 KASZA PĘCZAK Jak gotować
Blondynka GotujeDzisiaj polecam przepis na pyszny gulasz z karkówki z ogórkiem kiszonym i marchewką. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się
Tradycyjna kuchnia KasiKuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z
R'n'G KitchenSceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam
Szefowa kuchni