dania z kasza - 1000 przepisów (strona:45/67)

Rozgrzewający gulasz 1407

dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet bez żadnego dodatku. Miseczka gulaszu, ciepły koc i zimno(...)zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu

Ratunku obiad
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 214

sobie nie zostawić. Jeśli prowadzisz sklep internetowy, opracowuj plan kolejnych promocji w sklepie , żeby miały większy sens. Poprawiaj opisy produktów, sprawdzaj oferty potencjalnych nowych dostawców potencjalnych nowych towarów. Daj się wciągnąć. Dziecko niech Cię nie wyciąga, bo właśnie zasnęło na podłodze z foremką do ciastoliny, chociaż jeszcze sekundę temu śpiewało. Odbieraj telefony, w tym przynajmniej 2 super ważne, długie rozmowy(...)musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam do blendera, dołożyłam 1 litr ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już wcześniej, z myślą o rosołku, hłe, hłe), dodałam 2 ząbki czosnku, 2 duże łychy oleju kokosowego, dolałam wody i zblendowałam to wszystko na gęsty krem. Podgrzałam chwilę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 207

Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej(...)czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie sałata zmięknie, ale pozostanie chrupka. Danie podawać gorące natychmiast po przyrządzeniu

W SMAK
Niskokaloryczny serniczek - ciasto twarogowe z owocami (bez mąki, ok. 116 kcal/100g) 274

borówek amerykańskich (lub innych owoców)3/4 opakowania galaretki (przygotowane 3 z 4 porcji na które starcza opakowanie) - użyłam galaretki truskawkowej WiniaryPrzygotowanie:1. Twaróg łączymy z serkiem homogenizowanym, dodajemy kaszy manny, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i blendujemy (żeby twaróg był bez grudek).2. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy za pomocą łyżki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml)Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej). Wkładamy do lodówki na 30 min.Po 30 min wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie resztę galaretki. Wkładamy ponownie

Malowane smakiem
Kuskus warzywny 180

Kuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w

Gotuj Sam!
Kebab na patyku 164

domu żeby mieć pewność co on tam je ;-) czy na pewno nie skażone czymś dziwnym,starym i w ogóle... a jak już zrobię, to sama też jem :-) :-) To danie, które Wam dziś prezentuję, ma wyrazisty smak, ale nie jest przesadnie ostre i właśnie w moim poczuciu dlatego jest ono dobre ;-) Takie kebaby możecie jeść z patyczka, na surówce(...)przynajmniej wiadomo co w tym posiłku chodzi, a nie zagadka jakaś ;-)   SKŁADNIKI ok. 700 g mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko 2 - 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy manny lub bułki  2 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 łyżki soli ziołowej 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu

Czary - gary w kuchni
Kotleciki mielone z pęczakiem 256

Kotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików

Moje Qulinaria
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 160

racji, iż oszalałam ostatnio na punkcie soli cebulowej od SKWORCU - musiałam jej tu również użyć! Wykorzystuję ją zwykle zamiast zwykłej soli, gdy jeszcze bardziej chcę podkreślić cebulowy charakter dania. W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe(...)granulowanego masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry.  Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą

Grunt to przepis!
Najlepsze pierogi ruskie 162

razu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu(...)się mdłe i jakieś takie bez wyrazu, ale z czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie

Smaczna Pyza
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 204

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki(...)gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 274

świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu rozmawialiśmy o każdym daniu, co nam w nim szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty(...)ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach, świeże zioła Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej

Plate of Joy
Schab w sosie arabskim 178

smak tego dania jest dość intrygujący a, że przepis nie wymaga zbyt wielu składników i nie są to też składniki bardzo drogie zawsze można spróbować. SCHAB W SOSIE ARABSKIM dla 2 osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy(...)Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy do miękkości, dodajemy figi, ocet, wino i razem chwile smażymy aby troszkę odparował ocet. Wrzucamy mięso i razem jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z kaszą kus kus przyrządzoną według przepisu na opakowaniu - dodałam szczyptę warzywka. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Krucha tarta ze szparagami i parmezanem 169

się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak powstały 3 tarty i planuję zrobić jeszcze zupę. Pierwsza tarta urzekła mnie swoim minimalizmem - kilka idealnie dobranych składników i gotowe pyszne danie! Przypominam o trwającym konkursie makaronowym!!! Tarta ze szparagami i parmezanem Składniki: Ciasto(...)ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim foremkę i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy je aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem

sierotka maRysia w kuchni
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 158

Wyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające(...)się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili* olej

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz warzywny 159

Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy

Szefowa kuchni
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 146

Składniki na 3-4 porcje: 2 łyżki oleju 500 g łopatki wieprzowej 8 sporych pieczarek 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 500 ml bulionu 2

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania