Ostatnio dodałam pierwszą wersję jadłospisu dla tej ciekawej diety, w której 5 dni w tygodniu je się normalnie, a 2 dni nienastępujące po sobie je się
dom-agi.plTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz
Maminek kulinarnyBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to
peanutbuttermonsterPieczarki w sosie śmietanowym...Plasterki aromatycznych pieczarek.W towarzystwie cebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula;1 duża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaGdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a efekt powala! Delikatna rybka, która aż się prosi, żeby w nią wbić widelec (sadyzm się szerzy... cholera), przykryta idealną kołderką szpinakowo-serową, oczywiście z wyraźną nutą czosnku, i na to "wisienka(...)góra-dół + termoobieg),6. posypujemy zmielonymi orzechami.7. dopiekamy jeszcze 5 minut.Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub
Wypisz Wymalujzobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować. Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :) Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem. Klasycznie mięso(...)dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami
Walijskie PichceniePierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański
Smaczne Zdrowetakie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli(...)delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Moje ulubione dania to te, które są smaczne, zdrowe a do tego szybkie w wykonaniu. Jasne, czasem, gdy zdarzy mi się wolny weekend, lubię sobie posiedzieć dłużej w kuchni. Jednak na codzień nie mam zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków i muszę się wyrobić w 30-40 minut. Na szczęście przy dobrej organizacji pracy można nawet w krótkim(...)smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy
Zawsze głodna!Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam mięsa w pysznych , kremowych sosach.Zazwyczaj są to bitki że schabu lub wołowiny , ale żeberka w tym SOSIE wyszły
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię dobrze składa, że u mnie w rodzince wszyscy bardzo lubimy podroby.. typu serca, żołądki, wątróbka. Dziś na obiad przygotowałam duszone serca indycze z marchewką. Danie bardzo smaczne, pożywne, świetne na chłodne dni. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu ( serca indycze są dość duże więc szybko i sprawnie się je kroi ) tylko podczas duszenia trzeba uzbroić(...)serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały sos zagęścić mąką, śmietaną, lub serkami i podać z czym kto lubi np. z kaszą, ziemniakami, makaronem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPrawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni z jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe. Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych(...)ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso
mojewypiekiinietylkomnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę nad nim popracować. Póki co, poniższa metoda jest najlepsza. Ryż jest o niebo smaczniejszy niż większość porcji, które kiedykolwiek(...)woda się zagotuje, zmniejsz gaz na minimalny, tak, by podtrzymać gotowanie. Gotuj pod przykryciem 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i powstaną "kratery", takie dziurki (jak przy gotowaniu kaszy jaglanej ) Przygotuj ręcznik, najlepiej gruby, i szmatkę kuchenną. Połóż na blacie ręcznik, na nim szmatkę, a na tym podstawkę żaroodporną. Zdejmij garnek z ognia i postaw na podstawce. Nie zdejmuj
Anioszek w kuchniogródku :) Bardzo lubię cukinię i poza sezonem też czasem ją jem. Jednak teraz...na potęgę :) Dzisiaj przedstawię jedną z moich ulubionych odsłon cukinii - faszerowaną. Możliwości farszu do tego dania jest bardzo dużo. W tym przepisie użyłam tofu marynowanego w tamari z nowej serii Polsoja . Sprawdziło się idealnie, całość wyszła pyszna, zdrowa i sycąca. CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM(...)pieczemy ok. 30 minut, aż farsz z wierzchu się podpiecze, a cukinia będzie miękka (sprawdzamy ją przez wbicie np. widelca lub patyczka szaszłykowego). Można podać z kaszą/ryżem/ziemniakami lub zjeść samą - równie pyszna :) Smacznego! Przepis dodaję do akcji
chili & sugarwiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele sposobów". To właśnie w niej znalazłam wiele fajnych, nowych przepisów na te dwa popularne dania. Jednym z nich był przepis na forszmak czyli gulasz w trochę innym wydaniu. Uruchomiłam więc internet, żeby moją książkową wiedzę wzbogacić o tradycję tej potrawy. No i dowiedziała się(...)mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych
Walijskie Pichcenie