Szaszłyki mogą być pieczone w piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg
IMPRESJA SMAKUużyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki(...)czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie sałata zmięknie, ale pozostanie chrupka. Danie podawać gorące natychmiast po przyrządzeniu
W SMAKHalloumi, który będzie można kupić za 9,99 zł (opakowanie 225 g). To bardzo dobra cena tego pysznego i często drogiego sera. Najlepszy ser Halloumi jest z grilla, a że jest maj, słońce za oknem - to nie można tego przegapić! Druga rzecz to oliwki, które uwielbiam. Zawsze kupowałam zielone bez pestek, ale tym razem stawiam na czarne z pestkami. Naczynia(...)trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można
bistro mamaSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Na niedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z
Tradycyjna kuchnia KasiSezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako dodatek do dania głównego. Pewnie pomyślicie, że przyrządzenie grillowanej cukinii to żadna trudność, z czym się zgodzę, jednak mój sekret tkwi w marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób(...)powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni grillowej. Polecam jedzenie razem z sosem czosnkowym lub sosem koperkowym
PastelFoodSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubiękonfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety. W każdym razie ja nie znalazłam polskiego odpowiednika tej nazwy. Z bólem serca zatem zapraszam Was do spróbowania chatney'a śliwkowo-cebulowego(...)Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :)Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny i pewnie nie każdemu będzie smakować, ale warto to sprawdzić :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakazdym ogrodowym przyjeciu .Jest to mieso,ktore dosc latwo sie rozpada,wiec jego grillowanie wymaga tacki,badz uzycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb.Lososia mozemy przyrzadzic na grillu ogrodowym lub w kuchni na patelni grillowej.Proponuje jako marynate do lososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie(...)srodka,na pewno bedzie juz przesuszony,a pieczony za dlugo,stanie sie wrecz wiorowaty podawac z dowolmymi dodatkami.U mnie z salatka truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowi danie obiadowe ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą obserwować przygotowywanie zamówionych burgerów, bo cała kuchnia znajduje się za ladą: opiekacz do bułek + grill do burgerów. Ja zdecydowałam się na normalnej wielkości Honolulu Burger (13 zł) i onion rings (4 zł), chciałam dodatkowo domówić surówkę coleslaw, ale podobno już się skończyła. Mąż zamówił Jalapeño(...)Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica , więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja była spora, bo ledwo dałam radę ją zjeść, a XXL to doskonały wybór dla głodnego mężczyzny. Jeśli chodzi o bułkę i dodatki to jak najbardziej na plus - były świeże, a bułka jedna z lepszych w Lublinie
Pasja SmakuPiotrek często przygotowuje dania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek(...)sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry, Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu!Szparagi to
Chilli Czosnek i Oliwaznów dzwoni, mam ochotę schować głowę pod poduszkę i udawać, że mnie nie ma... Plan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe(...)konsumenci byli zadowoleni. Jeśli więc szukacie czegoś dla miłośników nutelli i masła orzechowego; czegoś, przy czym się nie napracujecie i czegoś, co nie może się nie udać - ta dam! Zróbcie ten sernik. Sernik z nutellą i masłem orzechowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 150 g mielonych orzechów laskowych 50 g mąki gryczanej 80 g zimnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś piszę dla Was przepis na "Studencki Wtorek" już nie jako studentka, ale pomyślałam, że akcja zostanie na blogu, dzięki niej będę wspominać studenckie czasy ;) Przedstawiam Wam danie, które przygotowywałam, kiedy nawet nie myślałam o założeniu bloga. Jest pyszne, a do tego smak i nazwa bardzo kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne(...)minut, pod przykryciem (np. pod folią aluminiową). 10 minut przed końcem, zdejmujemy folię, na każdej części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy aż ser się rozpuści. Jeśli macie opcję grill w piekarniku, to warto jej tu użyć, ser bardzo fajnie się przypiecze. Proponuje podać z makaronem ;) SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie . Rozliczenie: Kurczak- 15zł Pomidory 5zł Koncentrat
Czerwona Porzeczkadużo zdrowsze. Wykonanie Quritto nie trwa długo, a smakuje świetnie, do jego wykonania wykorzystuje kurczaki podane jak Stripsy w KFC więc spokojnie można też podać je jako osobne danie. Stripsy KFC Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki(...)będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia Kuchniadużo zdrowsze. Wykonanie Quritto nie trwa długo, a smakuje świetnie, do jego wykonania wykorzystuje kurczaki podane jak Stripsy w KFC więc spokojnie można też podać je jako osobne danie. Stripsy KFC Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki(...)będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia Kuchniajednak pokazuje,że jest inaczej. Jeżeli naleśniki są przygotowane wcześniej, potrzeba maksymalnie pół godzinki na przygotowanie i zapieczenie. Bez jakiegokolwiek wysiłku, czy specjalnych zabiegów. Najtrudniejsze przy przygotowaniu tego dania było przekonanie M., że te naleśniki (pomimo stosunkowo niewielkiej ilości boczku) wcale nie są jarskie ;) Składniki dla 4 osób: 8 naleśników 500g jarmużu 1 średnia cebula 150g boczku(...)Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji z grillem wystarczy 10 minut). Posypać posiekaną/porwaną pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzają się podsmażone leśne grzyby. Smacznego
Pełny talerz