Koniec lata i początek jesieni to wspaniały czas na dania z cukinii. Może być faszerowana, z serem feta lub - tak jak ja dzisiaj serwuję - z mozzarellą i pomidorami. Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą: SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia(...)cukinii układamy kolejno pomidora, bazylię i mozzarellę. Na górę kładziemy cukinię i bazylię. Można też czynność powtórzyć i zbudować wyższą "wieżyczkę". Na koniec umieszczamy potrawę jeszcze na moment na grillu lub patelni, by mozzarella się trochę rozpuściła
Moje Kuchenne Rewelacjecukinia ząbek czosnku 1/3 bulionetki z kurczaka 4 szczypty chilli z cayenne 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem przyprawa klasyczna do grilla natka pietruszki koperek sól do smaku olej do grillowania Przygotowania: Kaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy(...)cayenne. Kaszę ugotowaną pzekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę
Moja smaczna kuchniainnych, dzieląc się plotkami z sąsiedztwa. Tapas to rytuał składający się z sherry ( Jerez ) i podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być daniem głównym. Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki(...)Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem. Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest doskonałym przykładem gorącego tapas. Szczęśliwego Nowego Roku
Kulinarny karnet ChristopheraRobiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu
OstryKęsOstatnio tak mam, że śnią mi się niestworzone jeszcze przeze mnie dania, rano się budzę i mam pomysł na nową potrawę. Tak było też z tymi pierogami. Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą przyśniły mi się i zrobienie ich chodziło mi po głowie od pewnego czasu. Przyznacie, że to trochę nietypowy farsz jak na pierogi, ale ja lubię(...)amatorów kaszanki i wyrobów domowych. Polecam Wam łączyć rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Na blogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mieliśmy na obiedzie gości. Goście mało wymagający, wiekowi, więc krewetki, ani mało popularne w ich kręgach przegrzebki nie wchodziły w grę, dlatego postanowiłem ich uraczyć
BaRepasDziś mamy dla Was kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” . Szczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu
Kuchenne WariacjeRównie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również
Kolizje SmakówZimową porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania, niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony. A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka(...)ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z serem. Posypać natką, doprawić
Stare Garyaromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne(...)krzewów winorośli. Old Vine Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały Zinfandel. Ma miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem. Do dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych. Importer:Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics są) Seghesio Zinfandel 2012 Region: Sonoma Soczysty kalifornijski
królestwo garówspędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami - curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy(...)sami zdecydujcie o jego ilości. Ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz zioła. Dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.Zamarynowane kawałki łososia umieścić na nagrzanym grillu (lub patelni grillowej). Następnie grillować w średniej temperaturze przez 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumieni. Podawać na gorąco z wcześniej przygotowaną salsą i kuskusem. Smacznego
Food SquareDziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1
Tradycyjna kuchnia KasiPyszny i delikatny w smaku. W sam raz na obiad lub lekką kolację. Składniki 4 sprawione pstrągi 1 mała główka kapusty 4 pomidory 2 cebule 1
R'n'G Kitchenstaram się również wtedy nie zapominać o zdrowym odżywianiu. Wychodzi to różnie i czasami wygrywa ochota na jakiś mniej zdrowy smakołyk, jednak przy odrobinie wysiłku można przekształcić niezdrowe danie w całkiem zdrowy, pożywny i smaczny posiłek. Na przykład ostatnio miałam ogromną ochotę na burgera z frytkami. Zaczęłam się zastanawiać z czego jestem w stanie zrezygnować, a co koniecznie chciałabym(...)wołowinę zamieniłam na kurczaka, a frytki na pieczone warzywa korzeniowe. Efekt końcowy może i odbiegał od tego, co początkowo chodziło mi po głowie, ale zdał egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów
Ratunku obiadkażdy taką przekąskę zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka. Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić”piekarnika. Zresztą o 10.00 to człowiek już leży w zasadzie, na plaży dobre 4 godziny. Przekąska jest syta i poręczna. Składniki na ciasto(...)piecz około 20 minut w 210 stopniach. Najlepsze gdy wystygną lub w temperaturze pokojowej. A już na pewno rewelacyjne, na drugi dzien, z lodówki turystycznej,na plaży, grillu, pikniku czy podróży autobusem-autem. Gotowi na piknik? Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidomu ciałem i duchem - to jest mój przepis na szczęście. Kiedy wszystkie składniki - te materialne i duchowe już są, można zacząć gotować. Bo tylko w szczęśliwej kuchni powstaną smaczne dania, nieprawdaż? Towarzyszący Bożemu Ciału długi weekend był właśnie takim moim El Dorado i chyba nie tylko moim, skoro Mąż zrobił mi pyszny obiad. Zakupiliśmy w Lidlu Doradę(...)stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją - delikatny, aromatyczny. Trzeba spróbować, bo trudno opisać słowami. I gdyby nie te ości to poezją byłaby całość. Następnym razem
Kuchnia po mojemuobniża poziom złego cholesterolu, jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony(...)else? Tempeh is gluten-free, 100% plant and whole food as well as unprocessed. You can prepare it in various ways (e.g. cutlets, snacks, sandwiches and salads). You can grill it, fry, braise or freeze. It goes really well with a number of seasonings and marinades. Here are some dishes including tempeh. Source of information - http://tempehservice.com
Qlinarnie i Qlinarnie