zrobi się tak gorące, że nie można do niego włożyć palca, wkładam filety. Nie tracą smaku. Jeśli chcecie je tylko rozmrozić i zapanierować do smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości(...)smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką
Karo in the Kitchenrównież do tego pojemnika. Szczelnie zamykany tylko dlatego aby pojemnik można było obrócić. Tak przygotowaną karkówkę wkładam do lodówki na min 6h. Grillowanie. Karkówkę wykładam na dobrze rozgrzanego grilla i grilluję dosłownie kilka minutek co chwilę sprawdzając czy aby za mocno się nie przypieka. Obracam na drugą stronę. Po obróceniu smaruję wstępnie wypieczoną stronę używając pędzla miodem. ( Aby zrobić zdjęcia(...)miodem który się szybko karmelizuje, tak więc mówię tu już o kilkunastu sekundach. Drugą stronę rónież na chwileczkę. Karkówkę czy karczek jak kto woli podaję z grillowanym ananasem. Całe danie jest naprawdę wyborne. Smacznego
Mechanik grillujedwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy(...)kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Od razu przypomniałam sobie tamten kwietniowy dzień - znajomi, grill, słoneczko... Miło było
Pożeraczka, czyli raz adobrzegęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek(...)delikatnie solimy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, można też włączyć funkcję grilla. Po 15 minutach udka i ziemniaki powinny być przyrumienione i gotowe. W czasie kiedy ziemniaki i gęsie udka dochodzą w piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma
Smakowity Blog Kulinarnyczym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań. Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego(...)grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc
Kuchnia w czekoladzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na tę sałatkę z surowym kalafiorem natrafiłam na blogu Bizneswomen w kuchni i… jako, że uwielbiam kalafior, to nie mogłam przejść obok
Kulinarne PrzebojeJako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym
My Culinary ArtLipov to ekspertka od bułgarskiej kuchni. Ljutenica, którą przygotowałam jest dosyć pikantna wszak słowo ljuto, oznacza ostry, pikantny. Temperaturę piekarnika konsultowałam jeszcze z Izą/ Pyzą, ona też przygotowywała to danie, poradziła mi też by nakłuć bakłażany, gdyż podczas pieczenia mogą wybuchnąć, ja ich nigdy w całości nie piekłam, zawsze w plastrach. Domowa Lutenica (Ljutenica) to świetny dodatek do kanapek(...)gotujemy, aż się zredukuję o połowę. Paprykę również tę ostrą papryczkę i bakłażany (nakłóć) pieczemy na ruszcie wstawionym na najwyższy poziom piekarnika, opiekamy ze wszystkich stron z włączoną funkcją grilla, aż skórka papryki zczernieje, a bakłażan zmięknie (temp. 160 stopni). Papryki włożyłam do foliowej torby do wystygnięcia, bardzo dobrze schodziła z nich skóra, oczyszczamy ją również z nasion, zachować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów. Do zalet kurek należy zaliczyć ładną barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że rzadko bywają
Bon Appetit MałgorzatyLato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili. Składniki na 4 porcje: 1 średnia cukinia, 4 łyżki sosu chili, 4 filety(...)odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada: Pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania. warzywa i mięso grillujemy
Moniki Smakołykikroluja. Pozna wiosna i wczesne lato to zdecydowanie ich czas, ktory trzeba wykorzystac w pelni. Tym razem ziemniaki zagoscily w mojej kuchni z okazji Ziemniaczanego tygodnia. Propozycji na dania z wykorzystaniem szarej eminencji ziemniaka jest tyle ilu jest ludzi sklonnych je przygotowac. Niektore bardzo wyszukane, niektore proste. Dzis postawilam wlasnie na prostote. Po trochu z braku czasu(...)nagrzanym do 250°C przez 15-20 minut. Po upieczniu, gdy sa jeszcze cieple obtaczamy je w mieszance posiekanych, swiezych ziol. Polecam te ziemniaczki do salatek i mies z grilla. Smacznego
Przysmaki KarolkiPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą ilością sera mozzarella i domowego sosu pomidorowego. Idealna przekąska na imprezę lub po prostu pyszne ciasteczka na śniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania(...)łyżeczkę sosu i plasterek pokrojonej mozzarelli. Posypujemy odrobiną bazylii. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 5-6 min. Po tym jeszcze 2 min pod grillem. Ostudzamy i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukaszajedzenie trzeba przyznać było pyszne. Nie zdążyłam nawet obfotografować, bo tak szybko znikało z półmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne dania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety(...)nadaje wnętrzu klimat. Wszelkie elementy wystroju są pięknie dobrane i uzupełniają całość. A ja uwielbiam takie wnętrza, więc byłam zachwycona :) Źródło zdjęcia: http://www.hotelnowodworski.pl A następnego dnia poprawiny - grill na świeżym powietrzu... znowu mięsko i mnóstwo dodatków do wyboru - chociaż jestem fanką grilla "tradycyjnego" z węglem lub brykietem, a nie wygodniejszych "zamienników" ;) Ale mięsko mimo wszystko pyszne i świetnie
Kraina Tysiąca SmakówDzień dobry, Balik Ekmek czyli dosłownie ryba w chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może "danie" to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest(...)stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj na patelni grillowej na dużym ogniu przez 3-4 minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń rybę w folię aluminiową, aby pozostała ciepła, gdy będziesz szykować resztę składników kanapki. Bułki lub kawałki bagietki przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą
Chilli Czosnek i Oliwazłote i bez fragmentów przypraw. Trzymamy masło w cieple, żeby do końca nie ostygło. Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą, najwygodniej zrobić to pędzlem. Tostujemy je na patelni, grillu bądź w tosterze. Jajka w koszulkach można naszykować na kilka sposobów. Najważniejsze – to muszą być bardzo, bardzo świeże jajka, najlepiej dzienne, maksymalnie kilkudniowe. Im świeższe jajko, tym lepiej będzie(...)razu podajemy z tostami. Jeśli Wasz jogurt jest za rzadki, zróbcie z niego labneh (przepis TUTAJ ). Po 2 dniach odciekania jogurt będzie miał idealną konsystencję do tego dania. Amatorom jajek i takiej żółtko-pornografii polecam z całego serca. Albo raczej – z mocą wszystkich kubków smakowych. SKŁADNIKI 1 ząbek czosnku ¼ łyżeczki soli 400g jogurtu typu greckiego, bardzo gęstego
Karo in the Kitchen