dania z grilla - 1362 przepisów (strona:74/91)

Babeczki S'MORES 296

Deser s'mores pamiętam jeszcze z wakacyjnych obozów. Polega on na przypieczeniu nad ogniskiem pianki marshmallow i umieszczeniu jej pomiędzy dwoma kawałkami krakersa typu graham lub

My Culinary Art
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 225

zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej jakości. Nie bierzemy żadnych zamienników. Nie idziemy na kompromisy. Kurczak – tylko zagrodowy. Kurczak zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają(...)skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy

Karo in the Kitchen
Szaszlyki hawajskie 334

Dla osob odwiedzajacyhc mojego bloga nie jest tajemnica, ze jesli juz jadamy mieso to jest to przewaznie mieso kurze. By nam ta kura nie obrzydla staram

Przysmaki Karolki
Pieczona kaczka z jabłkami 204

początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 osoby) mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej(...)sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla. Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie z kaczką, wtedy będą nawet smaczniejsze. W takim wypadku muszą jednak przebywać obok kaczki przez

Kulinarna Pokusa
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 285

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wątróbka drobiowa z warzywami 177

   Dzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu.Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy  4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku. Potrzebna

Maminek kulinarny
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 177

Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio  raz  w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają

Gosia gotuje
Domowa kiełbasa toruńska 459

Robiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu

OstryKęs
Zapiekanka bawarska 320

Pyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta  - dodałam od siebie kilka rzeczy, między

My Culinary Art
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 207

Bułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję

DefinicjaSmaku
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 324

być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie, bo to sklepowe to nie to samo, jest zwietrzałe , starte na pył i pozbawione jakiegokolwiek aromatu, więc szkoda zachodu. Ja swoje oregano kupiłam w bukietach od sycylijskiego chłopa, sama suszyłam(...)pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się sypnęło za dużo i już do ryby

Z Kuchni Do Kuchni
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 130

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie(...)rinse with cold water, just put it on the pan with the sauce and mix until it combine smoothly with the sauce. Put the meat on preheated grill pan and fry it 1-1,5 minutes (depends on the thickness) both sides, this will give you medium rare meat. Take it of the pan and lay aside for the meat

Martyna Cooks
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 201

W kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych

Szefowa kuchni
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 208

  Dziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej

Kulinarna Patilogia
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 303

indyjskiej. Chleb naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można(...)mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte w folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić, a potem odmrozić w lodówce, odgrzać i cieszyć się ich świeżym smakiem. Sam proces nie jest skomplikowany, choć odrobinę czasochłonny

Karo in the Kitchen