dania z grilla - 1362 przepisów (strona:77/91)

Francuska zupa cebulowa 261

Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul(...)ułożyłem na nich pokrojony w cienkie plasterki ser gouda. Na wierzch ułożyłem po bardzo cienkim plasterku parnezanu, który odkroiłem za pomocą obieraczki do warzyw.  Piekarnik włączyłem na opcję grilla (zapiekanie od góry) i temperaturę 150 stopni. Po jego nagrzaniu umieściłem w nim naczynia z zupą na około 10 - 15 minut, aż do roztopienia się i lekkiego przyrumienienia sera

Wyprawy kulinarne
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 340

tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy plus, który objawia się bardzo smakowitym efektem końcowym! Tarty są doskonałą propozycją na obiad, lekką kolację, lunch, czy jak wspomniałyśmy(...)Całość zapiekamy od 25 do 30 minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia i zapieczenia się 'pierzynki' (: (jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy opcję grill-pieczenie tylko z góry) . Tartę dekorujemy listkami świeżej kolendry innymi ziołami lub startym parmezanem. Pamiętajcie, że jest to jedynie nasza propozycja, możecie wykorzystać swoje ulubione dodatki. Zawsze najpyszniejsza jest kreatywność

Symfonia Smaków
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 189

bacy Wojciecha Komperdy z Bacówki w Czorsztynie . I zaczęłam najlepiej jak mogłam, gdyż te oscypki dostały tegoroczną nagrodę Grad Prix 2013 oraz zwyciężyły w kategorii sery wędzone. Oscypki z grilla to żelazny festiwalowy przysmak. Sery Ślubowskie , po raz pierwszy obecne na festiwalu. Są to młode sery podpuszczkowe z mleka krowiego niepasteryzowanego wytwarzane z różnymi dodatkami. Są pyszne, kremowe, trochę(...)dostępne przez internet (tylko, że niestety trzeba wtedy zamówić większą ilość, co najmniej 1 kg, co dla niektórych może być problemem). Myślę, że mogę polskich serów używać do śródziemnomorskich dań, uzyskując bardzo ciekawe rezultaty. Sandomierskie wina Na festiwalu swoje stoisko miał Sandomierski Region Winiarski reprezentowany przez Winnicę Płochockich oraz Winnicę nad Jarem . Wiedzieliście w ogóle, że w Sandomierzu

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe Sushi krok po kroku 288

ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w wykwintne danie. Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach. Najprostsza wersja sushi to nigiri, czyli wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najpopularniejsze sushi to maki - rolki, które występują w trzech(...)paski. Można użyć dowolnej ryby. Ważne aby była z pewnego źródła, ponieważ zależy nam na świeżości. Jeśli nie jesteście miłośnikami surowych ryb polecam upiec je w piekarniku lub grillu.   Etap IV-zwijanie sushi   Przygotowujemy sobie stanowisko pracy, aby móc przystąpić do zwijania rolek. Rozkładamy wszystkie pokrojone warzywa, ryby i dodatki.   P rzygotowujemy miseczkę z wodą do maczania

Mania Gotowania
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 553

Kaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to

Sztuka gotowania w/g Samiry