Kaszanka nie wymaga słów wstępu. Posiadałem z zasobów wiejskich od babci z ostatniego świniobicia solidny kawałek. To zrobiłem... Czego potrzeba? -około 150 gram kaszanki na porcję
BaRepasdanym przepisie podaję dwa różne sposoby: pierwszy nadaje się bardziej do kanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że piekłem ją obwiązaną sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki: 2 duże piersi z indyka 0,5 łyżki soli 0,5 łyżki ostrej papryki 1/4 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej(...)pokrojone w cienkie plastry masło i ponownie pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia co 5-7 minut polewamy wędliny sokiem powstałym na dnie blachy. Pod koniec pieczemy 10 minut pod grillem, aby powstała chrupiąca skórka. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaO zaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich
peanutbuttermonsterSkładniki: (na 2 porcje) pojedyncza pierś z kurczaka tymianek- szczypta kolendra-szczypta musztarda Dijon- 2 łyżki pieprz i sól do smaku czosnek pokrojony w plasterki
KreatywnePinySezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy
Apetyczna babeczkaDziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane
Tajskie smakiprzekazu będzie trafieniem w samo sedno. Temperatura podana jest tak w C jak w F. Do mojej kokilki nie można stosowac ostrych narzędzi, nie można jej stosować do funkcji grilla w tradycyjnych piekarnikach,i że jest to produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością. W razie jakichkolwiek problemów ze zrozumieniem symbolistyki ,strona oferuje klarowne wyjaśnienia TUTAJ- KLIK! Ale do rzeczy(...)kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne Pola, gdyż mieszanka jest idealnie skomponowana -ketchup Na dnie kokilki połóż plaster pomidora. Posyp oregano,solą i polej oliwą z oliwek. Następnie połóż
Z Kuchni Do Kuchnibrokuły, przypieczono na złoto bakłażany tworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział w konkursie portalu Durszlak.pl(...)jeszcze 2 minuty. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na kratkę na 2 minuty (w tym czasie ciepło i soki rozejdą się wewnątrz mięsa). Przełożyć mięso z powrotem na patelnię (grilla) i smażyć jeszcze z każdej strony po 1 minucie (drugą stronę smażyć 2 minuty, jesli chcecie bardziej wysmażone mięso). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na kratkę
Pociąg Do Kuchniniezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz. Mmmm pychotka ;-) Jeżeli ktoś ogląda serial "Supernatural", to wie, że hamburger to ulubione danie Deana Winchester'a, jednego z głównych bohaterów. Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Dean przygotował hamburgery. Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Poniżej przepis(...)się lepiej formować kotlety. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki
Passions hobbies lifePolskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje w chlebku pita. Dla wielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity.Domowy Kebab - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa(...)kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Pitty przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną stronę chlebków polewamy sosem czosnkowym, a następnie chilli, dodajemy warzywa i kawałki mięsa, a następnie znów
Słodka StronaMakaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula(...)Cebulę i grzyby polewamy olejem rzepakowym i układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Najpierw układamy cebulę, a na niej grzyby. Zakrywamy wszystko folią i układamy na rozgrzanym rożnie grilla. Kapustę myjemy, odrywamy zielone liście (nie wyrzucamy ich !), a główkę kroimy na 4 części. Na rożnie układamy zielone liście, na nich kładziemy kapustę, gładką str. liścia. Kapustę polewamy
Moniki Smakołykijakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Zasiedliśmy(...)wyczekiwana część praktyczna - gotowanie. Podzielono nas na trzy zespoły, każdy pod wodzą szefów kuchni miał do przygotowania trzy potrawy, każda powiązana z innym piwem. Mam nadzieję, że chociaż część dań uda mi się ugotować w domu i zamieścić na blogu. Powiem tylko tyle. Dań było dziewięć, każde pyszne, do każdego podano inne piwo - czy możecie sobie wyobrazić
Stare GaryGrilled chicken in sauce grapefruit. Składniki: 2 piersi z kurczaka Sos grapefruitowy. Składniki na 2 osoby. 1 grapefruit 1 łyżka cukru brązowego miałkiego 1 łyżka masła
Kulinarny karnet ChristopheraDobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy. Na podstawie przepisu z tej strony składniki 500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone) 60 ml oliwy(...)posiekać i odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę
Stare Garydoskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 marchewki czerwona papryka 4 łyżki płynnego miodu 2 cytryny łyżeczka octu sól, pieprz, papryka słodka i ostra Z porcji wychodzi 6 szaszłyków. Marchewki obgotowujemy 10 minut w wodzie. Wyjmujemy(...)lodówki na m.in. pól godziny, a najlepiej na całą noc. Nabijamy na duże patyczki do szaszłyka na przemian paprykę, marchewkę, mięso i pomarańczę. Kończymy papryką. Smażymy na tradycyjnym grillu (na specjalnej tacce) lub na grillu elektrycznym. Szaszłyki ze względu na drób są szybko gotowe. Smacznego
Humanistka w kuchni