dania z grilla - 1362 przepisów (strona:61/91)

Szaszłyki 149

W niedzielę pisałam  o oleju z awokado..Pisałam, że zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem..i tak było ..do oleju dodałam tylko przyprawę grillową

Moje domowe kucharzenie
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 171

południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś) i mam chwilę czasu na wpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie z Madzią taki pseudo chiński obiad. Pseudo, bo z chińskim jedzeniem(...)często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni

Marder&Marder Manufacture
Grzanka z awokado i przepiórczym jajkiem sadzonym. 176

Dziś propozycja na pyszne śniadanie, które da nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Chrupiąca grzanka z żytniego chleba natarta czosnkiem, wyładowana po brzegi pastą z awokado pomidorami i zwieńczona uroczym przepiórczym jajeczkiem. Smakuje bosko! SKŁADNIKI ( 2 grzanki) 2 kromki chleba żytniego 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego awokado 1 szalotka sok z 1/4 limonki 1 łyżeczka parmezanu sól pieprz(...)limonki i wymieszać. 2. Pomidora malinowego umyć. Pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić w kostkę. Wymieszać z pastą z awokado. 3. Rozgrzać piekarnik, włączyć opcję grill. Kromki chleba natrzeć przzekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Zapiekać aż pieczywo będzie chrupiące. 4. Na patelni usmażyć jajeczka przepiórcze, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne. 5. Na ciepłych

DefinicjaSmaku
Kuchnia Lidla: Trzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy 155

Trzy sosy-dipy do grilla – różowy, biały i śliwkowy (źródło: kuchanilidla.pl) Składniki na różowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 5 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku pomarańczowego sól, pieprz do smaku Składniki na śliwkowy dip: 1 szklanka majonezu Mikado 3 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę(...)zielony, długi 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 400 ml jogurtu typu greckiego Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki danego dipu, zostaw na chwilę w lodówce, aby się schodził. Podawaj wraz z grillowanymi potrawami. Źródło: http://kuchnialidla.pl/blog/Grillowe-SOS-Grilluj-I-Dipuj

WojnaNaSmaki.pl
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 392

było... Mieszkałem w UK prawie dwa lata, z drobnymi przerwami, jednak dopiero po latach jak wróciłem na Wysypy w celach urlopowych, w jednej z restauracji natknąłem się na to danie. Często do niego wracam. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztować? -ziemniaki ok 16 sztuk; koszt 0,53zł/kg; koszt zużytych 0,86zł -tuńczyk w sosie własnym; 28,69zł/kg(...)oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte, oczyszczone gotujemy w osolonej wodzie w całości, w mundurkach, około 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni funkcja grill+termoobieg, lub 200 stopni góra-dół. Ziemniaki cedzimy. Do naczynia żaroodpornego dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki, przyprawiamy papryką, tymiankiem i solą, i podrzucając delikatnie naczyniem doprowadzamy do przytwierdzenia przypraw

BaRepas
Piersi z kurczaka po królewsku 1012

Pora na coś konkretnego. Ciut pospolite ale przepyszne i wskazane dla gości. Ten przepis nie będzie skomplikowany także zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a  szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!!Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g  sera pleśniowego lazur1 łyżka masła(...)które należy rozbić przez folię na cieniutkie plasterki. Na nich rozsmarowujemy  wcześniej przygotowaną masę szpinakową. Zawijamy, jeden dłuższy bok do środka na to nakładamy drugi i układamy na grillu. Ja nie posiadam więc na patelni teflonowej z odrobiną oliwy. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami

pieprzny smaczek
Krotka podroz do Szwajcarii 90

dania. Ja przywiozlam kilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti. Rosti z podpiekana kielbaska cieleca skladniki: kielbaska celeca (biala) na rosti: zieniaki obrane i starte na grubych oczkach 1 cebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie: Kielbaske najlepiej piec na grillu

Przysmaki Karolki
Orientalne sznycle z indyka 125

Składniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno

ClauditteMissCooking
Słatka wiosenna II 330

Sałatka wiosenna, którą wczoraj serwowałam do mięska z grilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki(...)obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę,  dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek,  mieszamy ze sosem gotowe.  Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie

Kuchnia Beaty
Faszerowane pieczone pomidory 246

Pomidory stanowią podstawowy składnik zup,  sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywa grillowane z camembertem 130

grill rozcięty na krzyż i posypany ziołami camembert. Rozłożyłam na talerzu po trochę z każdego warzywa, a w środek rozpuszczony ser. Bardzo dobre było, choć ser mógłby być jeszcze bardziej płynny:) Komentarze m.dawid 2011/09/16 20:27:21 kolorowe i apetyczne:) chyba odpalę jutro raclette;) sowa_nie_sowa 2011/09/17 10:07:26 Odpalaj:) Teraz najlepsza pora na takie dania

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tropikalne szaszłyki 164

Tropikalne szaszłyki          Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego.  Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś  - ananas (świeży) - 1/2 sztuki  - papryka zielona - 1 sztuka  - cebula - 2 sztuki  - czosnek - 2 ząbki(...)kostkę. Cebulę siekamy w grube plastry. Na patyczki nabijamy na przemian wszystkie składniki. Szaszłyki grillujemy około 20 minut. Możemy je przyrządzić na patelni grillowej, w piekarniku lub na grillu ogrodowym. Podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką.  Smacznego

Fit-amina
Sałatka z surimi i makaronem z zupek chińskich 191

Sałatek nig dy dość. Sałatka z surimi, przełamana kwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi.   Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego

ChilliJemy
Zupa paprykowa 158

pietruszki) 3 łyżki śmietany 18% 1 litr wywaru z warzyw (może być z kostek rosołowych, wówczas 2 kostki na 1 litr) Piekarnik nagrzać do 240 stopni C na funkcji grilla Paprykę przełożyć do mniejszej brytfanki, ponieważ papryka wypuści sok. Lepiej i łatwiej będzie potem umyć mniejszą brytfankę niż blachę. Piec około 45 minut, aż skórka papryki będzie prawie przypalona(...)temu para, która się wytworzy w środku spowoduje dodatkowe zmiękczenie skórki. Po tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę (UWAGA, GORĄCE!) Papryka będzie bardzo miękka. Jeśli dacie radę - w miarę możliwości usuńcie pestki, ale nie jest to konieczne - tzn. mi nie przeszkadzały :) Podsmażoną cebulę z resztą składników przełożyć do wywaru, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprowadzić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com