mięso.Odstawić do lodówki na 4 a nawet na 12 godzin.Następnie upiec na grillu. Macerata Grillowa to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw. Przygotowana macerata zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu nada wyszukanego smaku i aromatu oraz niezwykłej kruchości naszym daniom mięsnym przygotowywanym na ruszcie czy patelni. Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności
Moje domowe kucharzeniezdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich buraków,500 gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku(...)włączonym termoobiegiem. Na tym etapie pieczenia naczynie z perliczką umieściłem na górze piekarnika, zaś ziemniaki na dole. Po 10 minutach pieczenia w podwyższonej temperaturze włączyłem w piekarniku opcję grilla, aby dodatkowo zrumienić mięso od góry (jednak nie jest to konieczne). Po kolejnych pięciu minutach wyjąłem mięso i ziemniaki z piekarnika. Na środku półmiska umieściłem odwiniętą już całkowicie z plasterków boczku
Wyprawy kulinarneSzaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla
Smaki EwyDzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna dla mięsożerców, a druga
Sto kolorów kuchniNajszybszy i najsmaczniejszy sposób na bakłażana. Samodzielne wegetariańskie danie lub dodatek do ulubionego mięsa czy ryby. Składniki: bakłażan oliwa sól ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić. Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą(...)pędzelka posmarować plastry bakłażana. Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć na niej plastry. Grillować je po około 3 minuty z każdej strony, aż środek zmięknie, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne paski. Przełożyć na talerz i podawać
wyzwania kuchennegrilla czy spotkać się z kimś (koniecznie na świeżym powietrzu). Kiedy jednak w powietrzu czuć pierwsze podmuchy jesieni, chęć do czytania mi wraca. Ułożyć się wygodnie pod kocem z ciekawą lekturą i odpłynąć gdzieś bardzo, bardzo daleko... To jest właśnie to, co tygryski lubią najbardziej.Jeszcze przed wakacjami zaczęłam czytać Kolację z Anną Kareniną. Skończyłam dopiero teraz, ale nie dajcie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRobić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były skrzydełka w miodowej marynacie z grilla na urodzinach przyjaciela Michała. Muszę upomnieć się o przepis, bo były boskie... ;) Robiłam już w delikatnej wersji fileta w miodowym sosie. Tym razem wyszło trochę na ostro. Jednak ilość pieprzu(...)zredukować, jak tam kto lubi. Słodycz jest delikatna, mięso wcale nie jest słodkie, jak mi się kiedyś wydawało, że tak by było po dodaniu miodu. Warto eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się
Anioszek w kuchniSą takie dni kiedy człowiekowi ani nie chce się gotować i nie bardzo też ma na to czas, jednak po głowie nie chodzi nam żadna
Mango PapajaWspólne grillowanie jest zawsze świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Można razem przygotowywać potrawy i dzielić się doświadczeniami! Długi weekend rozpoczęty, więc dla
Kuchnia Beatynasypana warstwa cukru powinna zdążyć się rozpuścić i skarmelizować a sam alkohol się wypali. Nie jest wyczuwalny w smaku. Trzecim pomysłem na skarmelizowanie cukru jest zapieczenie go pod grillem w piekarniku – foremki z deserem władamy na górną półkę aż cukier się rozpuści i ściemnieje, następnie krem ponownie schładzamy w lodówce. Podajemy zawsze chłodny. Klasycznie – bez żadnych dodatków – ale pyszny(...)owocami. Swoją drogą – pamiętacie, że rozbijanie cukrowych, karmelowych skorupek na creme brulee to była jedna z małych przyjemności filmowej „Amelii” ? ;) SKŁADNIKI 500ml śmietanki 36% (deseru nie da się’odchudzić”, 30% śmietanka się nie nadaje!) 5 żółtek jaj rozmiaru L 5 łyżek cukru (75g) laska świeżej wanilii cukier trzcinowy do posypania spirytus do karmelizacji – jeśli
Karo in the Kitchentradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach typu curry. Używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony. Paneer jest zwykle podawany pokrojony w kostkę i smażony ze szpinakiem i wieloma innymi składnikami, takimi jak czosnek i cebula czy świeży imbir. Nasza propozycja na dzisiaj(...)warzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka
vegetanieCzęsto się zdarza, że po weekendzie pozostaje nam kilka kawałeczków grillowanego mięska. Tym razem podaję nie banalny przepis jak można te mięsko użyć. W moim przypadku
Kuchnia Łukaszapieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 10 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz(...)cebuli, obierz i przetnij na pół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz
Szybko Szybkowarmówiąc moje dzieci są anty-sałatkowe, pozostaje więc mąż, który dzielnie znosi moje wszystkie eksperymenty. Właściwie zanim przepis trafi do publikacji, zostaje poddany wnikliwej ocenie mojej i wszystkich próbujących daną potrawę. Czasami tych próbujących jest trochę ;-) Dzisiejsza sałatka przeszła wszelkie testy i tym samym uzyskała zielone światło do publikacji. Teraz to Wy ocenicie moje kulinarne eksperymenty i może dodacie coś(...)kroimy w plastry grubości około 2cm. Lekko solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzkawy sok. Za pomocą papierowego ręcznika osuszamy bakłażana i skrapiamy lekko oliwą. Przekładamy na grilla (patelnie grillową) i grillujemy z obu stron. Przekładamy na talerz do wystygnięcia, a następnie kroimy na dużą kostkę. Przekładamy do miseczki, do której dokładamy pokrojony na dużą kostkę twaróg, natkę
Przysmaki Karolkipoziomie;) Znalazłam w piwnicy elektryczny grill, który się tam kurzył od lat wielu i jakoś nie przychodziło mi do głowy żeby z niego korzystać. Sama się dziwię dlaczego, skoro to tak fantastyczne urządzenie jest! Postawiłam go na ladzie i od tej pory - mając go pod ręką - codziennie na nim grillujemy. Wszystko co się da:) Nie miałam do tej pory przekonania(...)jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone pieczarki i kawałki papryki. W międzyczasie pokroiłam ogórka zielonego do zjedzenia na surowo i zrobiłam gęsty sos. Sos wstawiłam na chwilę
Zdrowa Kuchnia Sowy