Zapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika . Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy RAFEX -- http://rafex.eu/ .
Sama słodycz i szczypta chili"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy
Słodkie PrzyjemnościKomentarze ren-ya 2011/09/01 15:01:04 Mam pomysł na adaptację Twojego przepisu:). Dam znać, co z tego wyjdzie:) sowa_nie_sowa 2011/09/01 18:35:13 Daj:) ren-ya 2011/09/05 14:10:29 Ha, no i zrobiliśmy wczoraj, choć nie do końca wyszło nam to zgodnie z planemi. Do mięsa dodaliśmy trochę tartej mozzarelli, bo ja ser uwielbiam(...)dodaję go niemal do wszystkiego:) i to tyle zmian w sumie, bo kolejna miała dotyczyć smażenia, ale nam nie wyszło:( Planowaliśmy upiec w opiekaczu wykorzystując płytki do grilla. Spodziewałam się, że wyjdą nam takie kotleciki w stylu hamburgerów, ale nasz plan okazał się niewykonalny - opiekacz się nie sprawdził. Za to patelnia owszem:). Kotleciki były smaczne, aczkolwiek nieco za kwaśne; myślę
Zdrowa Kuchnia Sowygarści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, oleju. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania jego najważniejszego elementu, to jest mięsa. Od piersi kurczaka oddzieliłem polędwiczki i oczyściłem mięso z wszelkich błon. Posypałem je z obu stron niewielką ilością soli(...)suszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem do kurczaka. Skropiłem kurczaka łyżką oliwy i całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem na 15 minut. W międzyczasie rozgrzałem grilla, na którym smażyłem kurczaka po 5 minut z każdej strony. Pomidory pokroiłem w półplasterki i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich lekko posiekane listki z całego pęczka świeżej bazylii
Wyprawy kulinarnemorza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika? - Z grilla. Blogi nominowane przeze mnie: www.miastamaniak.pl www.mloda-matka.blogspot.com www.inapinkenvelope.blogspot.com www.patricia-bakes.blogspot.com www.chochelka.blox.pl www.cookplease.blogspot.com www.cook-land.blogspot.com www.cupcakefactory.pl www.beniova.blogspot.com www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com www.przykuchni.blogspot.com A oto moje pytania do nominowanych: 1. Miasto na świecie, które chcesz odwiedzić. 2. Biel(...)rodzynkami czy bez? 4. Czekolada biała czy gorzka? 5. Ulubione ciasto. 6. Pies czy kot? 7. Z czego czerpiesz inspiracje blogowe? 8. Ulubiona książka (niekoniecznie kulinarna). 9. Ulubione danie. 10. Sportowo czy elegancko? 11. Kawa czy herbata? Zapraszam do zabawy i do docenienia innych blogerów
Mania WypiekaniaBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora(...)wyciskamy za pomocą praski czosnek. Odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia Łukaszaidealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka soli (dodaje do gotowania) 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżka tymianku szczypta oregano, bazylii opcjonalnie łyżeczka przypraw do grilla, przyprawy do kurczaka Ziemniaki obrać umyć, wykrawać kulki, lub podzielić na ćwiartki
RAROSSAjuż panie stylistki zajmujące się dużymi babami to w ogóle wielbię. Mam świadomość tego, że jestem duża i doskonale zdaję sobie sprawę, że w leginsach wyglądam jak zestaw na grilla, czyli kiszka i baleron. Nie wiem, kto wmówił grubym babom, że im bardziej im wałki opina tym lepiej? Podobno stylistki właśnie. Przyszła wiosna. Wszystkie laski solidarnie rozpoczęły ekspozycję wdzięków(...)chwil przejdzie jak ręką odjął. Zobaczysz panie na szpilkach brodzące jak czapla w wodzie, panie usiłujące się nie zabić na niebotycznych obcasach co skutkuje wykręcaniem kostek na wszystkie strony. Dane Ci będzie zobaczyć panie w wieku Twojej babci, odziane w obcisły kombinezon w panterkę i złote tenisówki. Za tymi paniami najczęściej powiewa lok w kolorze platyny. Zachwyci Cię również widok
ladykitchenCiepłe weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste
Smaczna PyzaJak tylko zobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak
Blondynka Gotujenasza grupa to: Ania - Kuchennymi drzwiami , Ania - Kalorycznie , Beata - Smak i uczucie , Grażyna - Grażyna gotuje i ja) A takie smakowitości szykowaliśmy: - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie(...)dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, to na dodatek gotowe mięso jest kruche i soczyste. Dla mnie jest też ważna świadomość, że mięso nie jest niczym
Stare GaryUwielbiam rozmaryn. Kilka lat temu w Chorwacji, chodząc po bunkrach na wyludnionej wyspie, zauważyłam wielkie krzaki rozmarynu - nie spodziewałam się nawet, że może on osiągać takie
Kraina Tysiąca SmakówSmaczny i prosty obiadek. Paski kurczaka w ziołowej przyprawie, które można usmażyć lub ugrillować czy też upiec w piekarniku. Do tego żółty ryż ugotowany z dodatkiem
Monia miesza i gotujepianę, więc to chyba sama solanka z domieszką skórek, chrząstek i tekturek. Niestety te droższe często nie są lepsze. Człowiek płaci więcej z nadzieją, że zje coś dobrego z grilla, a tu kiełbasa okazuje się parówkową. Wiadomo można sprawdzić, poprosić o przekrojenie, ale czasami nie ma czasu, innym razem kiełbasa wygląda ładnie a dopiero pod wpływem ciepła pokazuje swoje prawdziwe(...)wszyscy też są w stanie na pierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe
OstryKęsbrzucha i shishę. PS. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś próbował tego białego sosu (przedostatnie zdjęcie)? Nie mogę rozszyfrować składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki(...)okazało się nie w ogóle nie był ostry, a marynowany - również bardzo smaczny (brak zdjęcia). Gorąco polecam wybrać się choć raz i spróbować czegoś nowego:). Restauracja Syriana Shisha&Grill , ul. Rejtana 9, Rzeszów. Niestety nie wszystkie zdjęcia wyszły - w restauracji było dość ciemno. Hot chocolate The cold weather’s back so today something that’ll help you get warm
Qlinarnie i Qlinarnie