świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Pozostaniemy przez chwilę w wigilijnym klimacie i pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki
KasiaiKrzysiu.plsię w głowie, gdy dostałam nowe piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów , czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy została specjalnie(...)pierogów / kapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni.Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę sledziową. W domku od zawsze do sałatki sledziowej przygotowujemy ziemniaczka w koszulkach ( w mundurku) :)Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany(...)Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach.Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.Włożyć do lodówki.Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych Świąt
Serce zamknięte w formie pysznościwersja bardzo mi odpowiada, bo kojarzy mi się ze Świętami. Taki groch zawsze przygotowuje moja Mama, a teraz też na stałe gości na moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś(...)oliwy, ponieważ potrawa ma się zrobić bardziej zawiesista, ja zawsze dolewam na oko, ale myślę że może to być nawet pół szklanki. W razie potrzeby poprawiamy też solą ale danie z założenia ma być pieprzne :)! Smacznego Post Groch z cebulą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu ,a u magnatów z jedenastu. Później zaczęto przygotowywać dwanaście dań ,tyle ,ile było apostołów. Należało skosztować każdej potrawy ,bo wg starych wierzeń ,”kto ilu potraw nie skosztuje ,tyle(...)dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny
Kulinarny karnet Christopheraszczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie(...)Narodzenia trzeba patrzeć w szerokim kontekście kulturowym. Tradycyjne potrawy nie służą wszak wyłącznie zaspokajaniu głodu, lecz stanowią element naszej kultury i wielopokoleniowej tradycji, często silnie związanej z daną rodziną. Do kolacji wigilijnej przystępujmy zatem świadomi jej znaczenia. Traktujmy to jako spotkanie i scalenie rodziny, okazję do wzmacniania tradycji i przekazywania jej młodszemu pokoleniu, a nie walkę z kaloriami. Jedzmy rozsądnie
Szybko Tanio Smaczniedanie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudne danie wymyśliliśmy tartę z rybą po grecku w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło jak na zimno i śmiało może postać w lodówce kilka dni. Polecamy
Niedzielny kucharzświęta. Jedną z potraw, która na podkarpackich stołach zajmowała szczególne miejsce, były postne gołąbki z kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami. Podawano je tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale komponuje się z kaszą, co dodatkowo podkreśla miękka, duszona w grzybowym wywarze kapusta. W okolicach Baranowa Sandomierskiego(...)farszu z kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę jęczmienną mieszano z kaszą gryczaną. Jeśli dodać do tego wyliczania gołąbki z kaszą i mięsem może się okazać, że nasz region
Trzeci talerzVegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka(...)nich wracać w mojej kuchni! Część przepisów zdążyłam już osobiście wypróbować i zjeść w rodzinnym gronie: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku Podsumowując, na pewno będę starała się wprowadzać coraz więcej dań kuchni wegańskiej do mojego menu, ale raczej jako sposób na poszerzenie horyzontów , niż kompletną zmianę światopoglądu. Jako wnuczka hodowcy
Grunt to przepis!zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia (bez skórki(...)pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy, gdy cała galaretka stężeje. Warto dodać, że galaretka musi pokryć wszystkie warzywa i filety z łososia
Ugotowaćświąteczne menu . Powoli uzupełniam zapasu bakalii i innych rzeczy, które przydadzą mi się podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Zastanawiam się też na takimi daniami żebym nie musiała całymi godzinami stać przy kuchni. Na deser podczas wieczoru wigilijnego albo w czasie świąt podam na pewno zupę migdałową. Wszyscy uwielbiamy migdały więc na pewno będzie mile widziana. Poza tym jest prosta(...)blender kielichowy , w którym można dokładnie zblendować migdały. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście takiej zupy to koniecznie musicie jej spróbować! Kremowa zupa migdałowa jest pysznym daniem i można podać ją także na wigilijny stół ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKochani dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam! Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo
Z Kuchni Do Kuchnidomu nawet czterolatek lubi sos czosnkowy ). Przepisem można się pobawić i np dodać posiekaną świeżą bazylię – to połączenie zagości w tym roku na moim wigilijnym stole. Jest jednak drobna uwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej. Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole – był nim łosoś(...)wędzony w sosie jogurtowo-koperkowym z cytryną. Wymyśliłam je gdzieś na początku studiów i rodzinka była zachwycona – ja zresztą też, bo lekkie, mocno białkowe, świeże danie fajnie konkurowało z innymi często tłustymi i ciężkimi potrawami. W ubiegłym roku moja odkrywająca smaki 14- letnia bratanica zrobiła sama tę potrawę, tylko w wersji ze śledziem (śmiało możecie pozwolić nawet małym
Eat me! Fit me!swojego życia w inny sposób. Książkę porównuje się z "Alchemikiem" Paulo Coelho. Mnie bardziej skojarzyła się z inną książką Coelho pt. "Weronika postanawia umrzeć" i z "Opowieścią wigilijną" Charlesa Dickensa. Nie da się ukryć, że książka pozwala zastanowić się nad swoim życiem i tym, na co przeznacza swój czas. Można ją przeczytać w kilka godzin, ale nie warto
Weekendy w domu i ogrodziePieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!da się ukryć, że mimo swego niewątpliwego uroku Święta Bożego Narodzenia nie są przyjazne dziecięcym brzuszkom. Ciężkostrawne potrawy królują na wigilijnych stołach, a pośród tych dań dzieci jakoś mogą znaleźć nic dla siebie. Świąteczne śniadania również są kontynuacją tradycji w postaci sałatek majonezowych, śledzików pod pierzynkami oraz mięsiw wszelakich. Nie chcę walczyć z tradycją, wręcz odwrotnie: chcę przekazywać dzieciom
WiszniówkaKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego
Ola la LCHFŚwięta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie a'la matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo
Kuchnia co dniasmaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto
My Chcemy JeśćAromatyczna i soczysta pieczona kaczka z jabłkami, tradycyjny przepis z 1910 roku. Kaczkę najczęściej podaję z kluskami śląskimi lub kopytkami. Składniki: Kaczka o wadze
KukuleczkiRyba po grecku dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W niektórych domach jest obowiązkowym daniem spożywanym podczas kolacji wigilijnej. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek 2
KukuleczkiŁazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś
Bon appetit mon amieKapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce
Gotowanie-ukRyba po grecku – klasyka gatunku. Każdy wie z czego mniej więcej się składa i przynajmniej raz w życiu miał przyjemność jeść tą potrawę. Jedno z najpopularniejszych dań pojawiających się na wigilijnym stole i nie tylko. Co ciekawe nazwa nie ma zupełnie nic wspólnego z kuchnią grecką, a rodowici Grecy nigdy o niej nie słyszeli :) Poniższy przepis jest autorstwa mojej
MyCookBook.plProste i szybkie danie podawane zarówno na wigilijnym stole jak i w okresie poświątecznym. To połączenie smakowe może wydawać się zbyt syte, ale w niewielkiej ilości wspaniale sprawdzi się jako dodatek do innych potraw
Milion Smakówbył ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były one przyrządzane na wieczerzę wigilijną, później stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona ryba. Może
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej
Zakręcony WidelecSłodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań, bez których stół wigilijny byłby smutny. Składniki na ciasto: -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -2 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -szczypta soli Składniki masy makowej: -15 dkg mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść
Maminek kulinarnyWczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost , czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrze