dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:22/71)

12 potraw wigilijnych 31629

Według tradycji na świątecznym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, symbolizując 12 apostołów.  W większości domów, gospodyni starają się przygotować potrawy, aby stół wigilijny wyglądał pięknie, a serwowane dania miały również znaczenie kulturowe. Wśród potraw powinny znaleźć się przede wszystkim dania z płodów ziemi. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające(...)odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź

Tradycyjna Kuchnia
Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny 182

powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym  stole. Makaron grzybowy z aromatycznym  sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.  Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.     SKŁADNIKI(...)prażymy nasze włoskie orzechy.    Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.   Smacznego

Basia w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka

KuchniaWeDwoje.pl
Łazanki z kapustą i grzybami 129

Łazanki z kapustą i grzybami Dziś zaczynam serię wpisów świątecznych, a chciałabym ją rozpocząć przepisem na łazanki z kapustą i grzybami . U mnie w domu nie serwowało się tego dania, ale widziałam je wielokrotnie i byłam ciekawa jego smaku i w związku z tym postanowiłam je przygotować. Łazanki są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetny substytut pierogów(...)chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;)  A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele z Was mieszka poza granicami Polski, dlatego ciekawa jestem jak świętujecie Wigilię na obczyźnie? Staracie

Codzienne Gotowanie
WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? 320

Wigilia to i oprócz wyjątkowych dań wymaga też wyjątkowej oprawy.... Artykuł WIGILIJNY STÓŁ – JAK GO UDEKOROWAĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Śledzie po żydowsku 164

Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.     SKŁADNIKI: 1 kg. śledzi -matiasy 4 cebule- duże  20 dag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej  1 łyżka oleju(...)litra, Można zrobić w dwóch mniejszych. Polecam również:  Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach. Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Czy istnieje przepis na udane Święta Bożego Narodzenia? 158

wrogiem dobrego nastroju. Nie ustawiaj się w roli osoby egzaminowanej. Pamiętaj, nie potrzebujesz nikomu imponować. Jesteś wspaniałą, wartościową osobą bez względu na to, czy na wigilijnym stole stanie dwanaście, czy tylko osiem dań. To jasne, że nie ma świąt bez choinki, karpia i prezentów. Jednak wszystkie te wspaniałości stracą sens, jeśli potem będziesz podpierać się nosem o wigilijny obrus

W kuchennym oknie Ewy
Karp smażony w migdałach 139

Karp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem na bazie wina i rodzynek. Chrupiące płatki migdałów otaczające soczyste mięso ryby cudownie przełamują smak. Karp smażony w migdałach jest nietłusty, bo przez migdały nie przesiąka za dużo tłuszczu do mięsa ryby(...)ponadto włożony na kilkanaście minut do piekarnika wytapia tłuszcz, jednocześnie zachowując wilgotność mięsa karpia. Jeśli chcecie odmienić swój wigilijny stół, koniecznie spróbujcie karpia smażonego w migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się

Pociąg Do Kuchni
Kapusta z grochem i ziemniakami 172

PATELNIA FIRMY AMBITION Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty. Składniki 0,5 kg ziemniaków 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego  sól pieprz Przygotowanie

Kuchnia Danusi
Kapusta z soczewicą 107

Gotujecie czasem kapustę z grochem? Dla niektórych z Was jest to tradycyjne danie, które pojawia się na Wigilijnym stole. Moja Mama zawsze gotowała właśnie taką kapustę.. a ja pomyślałam, że trochę unowocześnię ten przepis :-) Zapraszam! Czas przygotowywania:  do 25 minut Czas gotowania: min. 1,5 h Ilość porcji:  min. 10 Składniki: • 1 kg dobrej

AniaGotuje.pl
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 437

Wigilią – po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan

To co kocham
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

Święta tuż, tuż, lista dań już spisana. Jednym z głównych dań, jakie znajdą się  na wigilijnym stole to barszcz. Chyba nie ma domu gdzie, by go nie było. Bogactwo smaku, które budujemy podczas całego procesu gotowania, nadaje mu niepowtarzalności. Moja kucharka z pokolenia na pokolenia uczyła mnie, że im więcej różnych smaków w barszczu tym on bogatszy

Basia w kuchni
Karp smażony 164

tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka  bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce

Bajeczna Kuchnia
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 187

TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI

Swojskie jedzonko
Fasola z anchois na wigilię 138

Kolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois

Tradycyjna Kuchnia