dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:23/71)

Krokiety z kapustą i grzybami 160

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz(...)łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka

KuchniaWeDwoje.pl
Kalafiorowe gratin 205

danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 156

wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować wcześniej, a potem

To co kocham
Karp smażony 172

Myślę że to danie znajdziemy na każdym lub prawie każdym Wigilijnym stole.  U nas gości od x lat, nawet nie pamiętam. Z roku na rok ta sama tradycja przekazana od babci. Jedynie danie jakie zanikło to kutia, tylko u babci się ją jadało, bo chyba tylko babcia umiała ją pysznie przyrządzić. Tego daru mi nie przekazała

Życie zaczyna się w kuchni
Sos grzybowy II 264

Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego  sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 197

Marynowane płaty śledziowe – od podstaw Marynowane płaty śledzia, to dla większości ludzi doskonała przekąska , smaczna i pasująca do wszystkiego . Zdecydowanie w okresie postu i na

Ogrodnik w podróży
Świeży śledź w tempurze 150

Jeśli jesteście już znudzeni wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia(...)daniu od razu i uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej

Mango Papaja
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 153

dźwiękami kolęd i docierają do nas ze zdwojoną mocą. Ten czas wymaga wyjątkowej oprawy, która podkreśli jego niepowtarzalność. Zazwyczaj każda rodzina ma ulubione dania, które każdego roku pojawiają się na stole podczas wigilijnej wieczerzy. My Wigilię spędzamy u mamy. Na zawsze zapamiętam atmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony(...)pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak o mały akcencik nowości. Być może w tym roku będą to krokiety wigilijne po rusku, które zrobiłam z przepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam

W mojej kuchni
Karp smażony 98

przypominam sobie Świąt bez tego dania - klasyczny, smażony karp jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :) Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony

Milion Smaków
Krokiety z kapustą i grzybami 170

Kolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody

Gotuję Testuję
SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 341

łososiem jest dość lekka, ale pamiętajcie nie przesadźcie z ilością majonezu ( tak jak ja ). Cienkie warstwy w zupełności wystarczą. Może to być całkiem dobra propozycja dania na imprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek

Pieguskowa Kuchnia
PIECZONY KURCZAK 184

 Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, to idealna propozycja na niedzielny obiad, przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi bardzo soczyste. Kurczaka można nadziać posiekaną pietruszką

Kukuleczki
Groch z olejem rzepakowym 140

Groch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie  tutaj .  2 szklanki żółtego grochu łupanego sól pieprz majeranek 1 cebula olej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 118

Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki

Mango Papaja
Pierogi z kapustą i grzybami 220

Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez cały rok. Intuicyjnie wiązana jednak z okresem jesienno-zimowym jest szeroko spotykana m.in. na wigilijnym stole. Jest jednym z wielu dań, które zwyczajowo podajemy z czerwonym barszczem . Choć nie jest to oczywiście konieczne i zależy od indywidualnych upodobań, bardzo takie właśnie zestawienie polecamy. Proporcje składników oraz użyte

Kulinarna Pokusa
Roladka łososiowa 182

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz

Garniec Magalie
Kluski z makiem 328

Takie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole.Składniki :10 dag maku zmielonegogarść rodzynek - wcześniej wymoczonych garść drobno krojonych migdałów2 -3 łyżki miodukilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskichPrzygotowanie :Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składnikówUgotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy

Proste Potrawy
Bigos wigilijny 191

   Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie

Maminek kulinarny
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 346

znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania