Kutia (źródło: almamarket.pl) Składniki: szklanka ziaren pszenicy szklanka maku 1/2 szklanki cukru pudru olejek migdałowy 4 łyżki miodu rodzynki migdały 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Sposób przygotowania
WojnaNaSmaki.plKarp smażony (źródło: almamarket.pl) Składniki: karp jajka bułka tarta sól pieprz oliwa Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić
WojnaNaSmaki.pldużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodziespotykają się w barach na drinka zanim powrócą do domów na główne obchody. Hiszpańska kolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao(...)Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotować danie, które potem chętnie widziałabym na świątecznym stole. Tak właśnie było z tytułowym łososiem. Przyznam otwarcie, że nie zaliczam się do miłośników karpia, w sumie nie lubi go nikt z mojej rodziny poza Mamą. Właśnie dlatego wśród dwunastu wigilijnych potraw znajdują się też inne ryby, w różnych postaciach. Przeważnie są to sprawdzone, dobrze nam wszystkim znane dania
Przysmaki KarolkiWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)ziemniaki ze szprotkami i to jeszcze w zapiekance?!", jednakże koniec końców danie okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi , który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem
Food SquareTo zdecydowanie najlepszy barszcz jaki dotychczas przygotowałam i jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym
Smaczne ZdroweRyba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu(...)pożądanego smaku i przykrywamy patelnię pokrywką i na małym ogniu dusimy całość przez ok.30 minut. 3. W płaskim naczyniu rozkładamy kawałki ryby i polewamy ją sosem. Wygładzamy i danie gotowe ;) Taka pozytywna piosenka na ten pozytywny świąteczny okres ;) Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z MuzykąTeraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia ma... Ja bym nie potrafiła jej zabić(...)Smacznego moi Mili :) P.S wyżej pisałam, że postanowiłam sama zrobić świąteczny stroik na wigilijny stół, jeszcze jest w trakcie produkcji, bo brakuje ogromnej świecy w środek, pomalowanych orzechów na złoto, szyszki trzeba obsypać brokatem hmmm.... no właśnie jak ja to zrobię, ale dobra dam radę... :) moja kreatywność ma pole do popisu, a tak wstępnie zamieszczę wam zdjęcie tego
Zainspiruj się kuchniąróżnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda
Tradycyjna KuchniaKarp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;) Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski. Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować
Codziennik KuchennyŚwieży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem do danie, które będzie idealne na obiad w gronie przyjaciół, jak i na kolację Wigilijną. Dla mnie jest to całkiem nowa, a zarazem bardzo smaczna, odsłona śledzia, którego znałam jedynie jako słonego, smutnego, zwiniętego filecika. Składniki
Mango PapajaSaariselka. Tam podczas kilkudniowego pobytu jadłam owe Lohikeitto (Lohi – łosoś; keitto – zupa). Zupa rybna – jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna
Szybko Tanio SmaczniePierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4
Bajeczna Kuchnia„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte
Wiem co jem