Aromatyczny, pachnący czosnkiem o intensywnym czerwonym kolorze zakwas na barszcz wigilijny to bardzo prosta w przygotowaniu "mikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by
Smakowite Daniadanie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli ( u mnie mrożone
Gosia gotujenadzwyczajnej i doniosłej atmosfery. Chwil magicznych, wyjątkowych, które zostaną w Waszych sercach na długo i będą motorem do działania. Niech ten wigilijny stół nie tylko zachwyci smakiem i aromatem wyjątkowych dań, ale również zniesie wszystkie urazy i zjednoczy Wasze rodziny. Miłości nie tylko na te Święta, ale na każdy dzień!;-)Wesołych Świąt!Karolina
SMYKWKUCHNIRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę. Składniki : * 6 filetów z limandy * sól, pieprz cytrynowy * sok i skórka otarta z połowy cytryny * mąka do panierowania * olek rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Rybę posolić, przyprawić
Magiczne Życie Martytrochę oleju, żeby pływały nam ładne oka :) Pudding świąteczny. Danie kuchni fusion, będące wypadkową wielkiej emigracji w dwóch aktach. Połączenie koncepcji przetworzenia starego chleba w stylu angielskim z typowo słowiańskimi dodatkami. Mamy tu zboże, w postaci fasoli oraz bardzo ważny składnik - grzyby. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi(...)może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni jesteśmy do dań słodkich z jego udziałem. Tutaj danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy
Kryzysowa Książka KucharskaKiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne dla danych rejonów dania. W moim domu paszteciki nie były podawane jako jedna z dwunastu potraw, jednak w tym roku skusiłam się i przygotowałam je właśnie z myślą o świątecznym menu... Przyznam(...)mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem... Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok. Jak zrobić śledzie
Moja Książka KucharskaBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna
KukuleczkiMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie
KukuleczkiCo zrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków
KukuleczkiSłodkie ciasteczka z masą kokosową, chrupkie na zewnątrz , mięciutkie w środku, idealne do herbaty. Kokosanki można polać roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą. Składniki: 3 białka
KukuleczkiZ przygotowaniem tego sernika poradzi sobie każdy! Jestem tego pewna :) Aksamitny, lekko kwaskowaty - idealny. Wybierając ser kierujcie się dobrą jakością. Jeśli nie przepadacie za owocem
Kukuleczkiwszystkiego najsmaczniejszego! Jeśli pogoda pokrzyżowała wasze plany i z nadmiaru czasu, zbieracie właśnie przepisy na przyszłe święta, to przygotowałam dla Was krótkie podsumowanie świątecznych dań z zeszłego roku. Znajdziecie je klikając na poniższe linki: Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów Świąteczna quinoa z bakaliami Piernikowy torcik bezowy z korzennym kremem z quinoy i owocami Bezglutenowe trufle świąteczne
Quinoa Raz!głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane
Tradycyjna Kuchnia