dania wigilijne - 1062 przepisów (strona:26/71)

Wigilijne pierogi z makiem 262

wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 159

Krokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Mo żn a  podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe

kulinarne odsłony pati
śledź ze smażoną cebulą 201

śledzie Chyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody

Miód i pieprz
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 160

Rolmopsy przygotowywałam pierwszy raz. Bardzo lubię śledzie, ale w takiej wersji jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, na dodatek bardzo szybko się je przygotowuje, a najsmaczniejsze są

Kukuleczki
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 144

Domową przyprawę piernikową robi się bardzo prosto i szybko. Składniki wystarczy zmielić w młynku lub w moździerzu.  Zapach przypraw  roznosi się po całym domu

Kukuleczki
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 257

posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v      posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze

Trzeci talerz
,,Wigilijna zupa midałowa” 114

uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa, bardzo smaczna. Składniki: 1 litr mleka 100 g migdałów bez skórki- mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miód

Podróż w kulinaria
Ryba po grecku 199

Ryba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy

Zainspirowana w kuchni
Jesienne tiramisu - z jabłkami 173

drapie w okna, lodowatym językiem szronu oblepia źdźbła trawy w parku. Włóczkowa, fioletowa czapka i ciepły szal są nierozłącznymi towarzyszami najkrótszych nawet spacerów. Czasu nie da się oszukać - za niecały miesiąc zasiądziemy przy wigilijnych stołach. Uśmiechnięci, w towarzystwie najbliższych - czego Wam oczywiście z całego serca życzę. Póki co jednak, chciałabym jeszcze pozostać w temacie jabłek. Ale z cynamonem, żeby przyjemnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny groch z kapustą 266

zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako dziecko nie doceniałam zbytnio smaku kapusty z grochem, ale doskonale go pamiętam. Starałam się odtworzyć

To co kocham
Uszka wigilijne z grzybami + film 154

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami

Smakowite Dania
Hasło tygodnia - kuchnia Kresów Wschodnich. 167

tej kuchni są smaczne, pożywne i co tu dużo ukrywać, także wysokokaloryczne. Z tradycji kresowej wywodzi się wiele potraw obecnych na naszych wigilijnych stołach, chociażby kutia, czy wspominane wcześniej pierogi. Z kolei pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym dlaczego przyrządzamy takie a nie inne posiłki, skąd pochodzą, jaka jest ich historia

zadanie-gotowanie
Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców 173

odcedzony, ale możecie podać go również z owocami. Co dom to spotkacie różne przepisy na kompot wigilijny. W niektórych pojawia się np. sok z pomarańczy czy plastry pomarańczy. Dla mnie to nie typowo polski owoc, więc nie robię tego typu udziwnień. Drukuj Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców Czas przygotowania 4 godzin/y 1 godzina 5 godzin/y Składniki 100 g suszonych(...)dodając przyprawy i cukier. Pod koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/ MieszamWGarnku       Artykuł Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Potrawy wigilijne 248

Potrawy wigilijne Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw i powinny być to dania postne. Może być to sporym wyzwaniem, szczególnie dla tych, którzy przygotowują wieczerze pierwszy raz samodzielnie. Poniżej zebrałam kilkanaście moich sprawdzonych propozycji na tę uroczystą kolację, zapraszam: 1 Barszcz na zakwasie Wytrawny, czerwony barszcz często gości na stołach wigilijnych. Przygotowuje

Blog z Apetytem
Kapusta z grochem 189

którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję

Trzeci talerz