Po długim weekendzie zdecydowanie mam ochotę na coś lżejszego. Dzisiaj zapraszam na rolowaną lazanię ze szpinakiem, ricottą i karczochami. Wszystko to zapieczone w sosie pomidorowym. Lekko
Pieguskowa KuchniaUwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są
Pieguskowa KuchniaPlacek po cygańsku to hit jesiennych obiadów u mnie w domu. Nieuchronnie nadeszła jesień i czas grzybobrania. Lubię chodzić po lesie i zbierać grzyby. Znam tylko
Pieguskowa KuchniaKacze mięso od zawsze kojarzyło mi się ze świątecznym obiadem. Tak się jakoś przyjęło z naszej rodzinie może dlatego, że jadamy je dość rzadko i zazwyczaj
Pieguskowa KuchniaSkrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że
Pieguskowa KuchniaStyczeń minął jak szalony i nastaje luty. Czas najwyższy na utylizację ubiegłorocznych, działkowych zapasów. Na pierwszy ogień poszedł bób z którego przygotowałam bardzo smaczne pierogi. Z
Pieguskowa KuchniaW Chinach obchody Nowego Roku są pełne zabawy i dobrego jedzenia. Rok 2017 upłynie pod znakiem Koguta i ma być pracowity. Wg chińskich przepowiedni będzie to
Pieguskowa KuchniaMielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne.
Szefowa kuchniChrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku możecie go całkiem
Moja DelicjaZapiekane piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Piersi z kurczaka nacinamy nożem, w każde nacięcie wkładamy plaster pomidora i plaster mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą wymieszaną
Moja DelicjaSezon na cukinię trwa i u mnie powstaje kolejna porcja leczo. Zamrażam sobie pojedyncze porcje i zjadamy kiedy brak pomysłu na obiad. Kto uwielbia leczo tak
Magiczne Życie MartySezon na kurki w pełni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby coś pysznego z nich zrobić. Szukałam różnych inspiracji na kurki, ale nie znalazłam tego
Gotuj z MąkąPatelnia grillowa to świetna sprawa. Szybko przyrządzimy na niej każde mięsko, u nas dzisiaj była karkówka na obiad. Do tego ziemniaki i surówka porowa. Pyszności! Składniki
Magiczne Życie Marty1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 2 żółtka 125 g masła sól 1 łyżeczka cukru nadzienie 250 g bryndzy 2 białka 1 jajko
Gotowanie jest łatweJakiś czas temu bardzo fascynowała mnie francuska kuchnia w wykonaniu Julii Child. Był czas kiedy niemalże codziennie sięgałam do jej książek by poczytać przepisy. Fascynacja tą
Kolizje Smaków