dania na swieta - 518 przepisów (strona:4/35)

Śledzie w musztardzie + film 149

Śledzie w musztardzie wzbogacone gorczycą, curry i kurkumą to świetna danie na co dzień, na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki

Smakowite Dania
Zielone naleśniki ziołowo – kokosowe 167

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na dzień świętego Patryka – patrona Irlandii chciałam przygotować zielone proste danie. Wpadłam na pomysł – zielone naleśniki, które można … Przeczytaj cały artykuł Post Zielone naleśniki ziołowo – kokosowe pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kalafiorowe gratin 196

czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede(...)wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois).  Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne, oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa grzybowa z kaszą 196

producentem miedzy innymi Olejku Kujawskiego i margaryny Palma, pracowałam w ostatnich dniach nad projektem, w ramach którego przygotowałam dwanaście świątecznych dań. Cześć z nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć

Przysmaki Karolki
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 159

teraz, gdy postanowienia noworoczne są jeszcze żywe. Znalazłam w niej  W książce w tym okresie zainteresował mnie przede wszystkim rozdział "Być fit po świętach", a w nim pomysły na lżejsze dania świąteczne. Wśród pomysłów Konrad Gaca przedstawił przepisy m.in. na: karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną(...)rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej 80, czyli całkiem sporo. Wydanie jest ładne, książka prezentuje się dobrze na półce i ładnie leży w dłoni. Wszystkie przepisy zobrazowane są fotografiami prezentującymi opisane dania. Przepisy prezentowane są na zasadzie: podanie składników i sposobu wykonania. Ciekawym dodatkiem

Pasja Smaku
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 102

deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej

Gosia gotuje
KARP W GALARECIE 203

.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu.Składniki:1,5 kg karpia zatorskiego5 cebul3 marchwiekawałek selerapietruszka1 cytryna3 ziarenka ziela angielskiego5 szkl wody7 ziarenek

Z Majeczką w kuchni
Gotuj w stylu eko - musisz to znać! :) 151

będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę(...)pochodzącą prosto z natury - to ludzie, którzy posiadają pewne doświadczenie i wiedzę, którymi dzielą się z innymi. A  "szefowie kuchni" portalu dodają co chwilę przepyszne pomysły na zdrowe dania dla całej rodziny! Wracając jednak do Was - Wy także macie możliwość dzielenia się z innymi swoimi autorskimi pomysłami na zdrowe potrawy ! Tym bardziej jeżeli prowadzisz bloga, dużo więcej

Zdrowie na języku :P
Perfekcyjne prezenty na święta wg Aleex 145

czas szczególny. Przygotowując się do nich, staramy się, aby w naszych domach wszystko było perfekcyjne. Szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy prezenty dla naszych bliskich. Postaram się pomóc Wam, by Wasze święta były doskonałe. Oprócz przepisów, które będą się ukazywały bardzo często, zaproponuję Wam także perfekcyjne prezenty dla Waszych

W mojej kuchni
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 142

warstwowe przekładanie płatów makaronu mięsną masą i szpinakiem to pomysł na obiad inny niż zwykle!  Włoskie klimaty na Twoim talerzu  Lazania to spolszczona nazwa makaronu, ale także dania przygotowanego na jego bazie. Lazania jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Płaty makaronu układa się w prostokątnym naczyniu naprzemiennie z farszem, a następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która(...)recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta.  Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały  Lazanię z mięsem i szpinakiem możesz przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od Twoich upodobań i zasobów czasowych  (polecamy przepis:  http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1702,name,lazania-z-miesem-i-szpinakiem ).  O wyjątkowym smaku dania zdecydują zaś starannie dobrane

Moja smaczna kuchnia
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 116

myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi(...)Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe doznały trzęsienia ziemi, więc pewnie jeszcze do jutra nie ochłonę zwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na "Święcie gęsi na Krajnie” w Minikowie. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (waga z kością

Delicious Titbits
Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 59860

Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod

Kuchcik gotuje
Uszka z grzybami 219

Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne

W kuchni Katie
Tatar w wedzonej ryby 103

makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.  Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał tatar

Kuchnia od dwojga
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 7008

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności

Kulinarne Przeboje