tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia
Kuchnia z widokiem na ogródProsta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary
MarcinChefW dniu święta naszych pociech na śniadanie warto im podać coś wyjątkowego. Naszą propozycją są statki wykonane z jajek wraz z żaglami z sera
Kolizje SmakówJedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy faszerowac je pieczarkami
Słodkości i nie tylkoKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd
Kolizje Smakówlistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie
Smakowity Blog Kulinarnyjuż mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem(...)zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie
Chilli Czosnek i OliwaJuhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie
Gotowanie to kochanieCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry(...)daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna
Smakowity Blog KulinarnyOd jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka, do przyrządzenia której mogę wykorzystać rybę. Z racji, że tuńczyk mnie się trochę przejadł a śledzika to wolę jednak
Świat SmakuPieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod
Moja Delicjaprzez ostatni miesiąc... Najpierw moje przeziębienie, potem dwa razy przeziębienie Skarbka, roczek Skarbka, roczek jego koleżanki, paskudny wirus komputera, którego za nic nie dało się usunąć (dopiero format pomógł), w końcu Święta...Jednym słowem mam sporo zaległych przepisów do wrzucenia na bloga :)Zacznę od Meksykanki.Odkąd moja mama zrobiła ją po raz pierwszy stała się stałym punktem każdego
chwile dla mnieDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa do kurczak2 opakowania ciasta francuskiego1 łyżka masła sklarowanego1 łyżka olejusól , pieprz do smakuWYKONANIEPiersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinęW tym czasie przygotowujemy
W kuchennym oknie Ewysmaczne danie na okazały rodzinny obiad. Z podanego przepisu wychodzi 8 roladek. W zależności od potrzeb można dostosować ilość składników. Podanie tego dania pasuje na wszystkie większe, okolicznościowe imprezy rodzinne (święta, imieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje
coolinarnastrefa.blogspot.com