CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com _____________________________________________________ Zbliżają się święta i nie da się tego ukryć. Mikołaj zaraz zacznie chodzić i rozdawać prezenty. My też mamy dziś coś dla Was. Tylko dla tych, którzy byli cały rok grzeczni
Pora coś zjeśćcynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. „Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać na obiad, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie. The post Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami(...)danie w 10-15 minut) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaatmosfery świąt.Myślę ,że tych kilka propozycji, zaczerpniętych z "Przyjaciółki" pozwoli nam odnaleźć przepis na udane świata:Najlepiej załóż, że nie wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Coś pewnie ci się uda lepiej, coś gorzej, z czymś zdążysz, a czegoś nie zrobisz – ale czy to takie ważne? Przecież nie na tym polega sens świąt, one mają być(...)musi być tak samo. Nie musi! A jeśli mąż nie wyobraża sobie świąt bez tej tradycyjnej potrawy, daj mu maszynkę i nich zmiele mak.Nie wydawaj fortuny na prezenty. Są dużo lepsze sposoby pokazania bliskim, jak bardzo ich kochasz. Maluchom możesz dać pod choinkę talony na codzienne czytanie bajek z mamą, a babci – jej najpiękniejsze zdjęcie z czasów młodości oprawione
W kuchennym oknie Ewygrzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia
Pociąg Do KuchniDodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie do dania dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką(...)otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed
Poezja smakuŚwięta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was
Smaki EwyŚwięta, Święta i po Świętach.. Tak to niestety bywa, że to, na co tak długo się szykujemy, szybko mija i
two broke sistersWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych okazji. Wszystkim bardzo smakuje i szybko znika z półmiska. Jej zaletą jest to, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni. Możemy przygotować
Marta GotujeW dobie dzisiejszej tak bardzo przetworzonej żywności, musimy ratować się własnymi wyrobami. Gotowe, sklepowe wędliny są bowiem pełne konserwantów, soli, wzmacniaczy smaku i innych e-dodatków
Moja DelicjaDzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również
Kolizje Smakówzamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: · 3 szklanki mąki
Proste PotrawyŚwięta tuż tuż, a Wy wciąż szukacie inspiracji na wigilijne i bożonarodzeniowe dania(...)które zachwycą Waszych gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Na tę okoliczność przygotowałam garść sprawdzonych, niezawodnych przepisów, które sprawią, że nadchodzące Święta będą nie tylko rodzinne i magiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz
Kulinarne Inspiracjedominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu(...)rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki
Kulinarny karnet Christopheraserduszek i napisów miłosnych, sklepy w okresie tego święta oferują ogrom gadżetów walentynkowych. Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników obchodzenia walentynek w naszym kraju, nie da się jednak ukryć, że święto zakochanych wkradło się do tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy.Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć(...)delikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód)- wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty- 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia- połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną
Smakołyki Bereniki