Bardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami. Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo
Walijskie Pichcenieniż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo
Szefowa kuchniHej!, idąc tropem chińskich knajpek gdzie można szybko i smakowicie zjeść mam dla Was przepis na popularnego kurczaka z orzeszkami :). Jest to ekspresowe tanie które z
Kuchnia PROzdrowotnaKurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu
Karo in the Kitchenprosty do przygotowania obiad. Do smażenia wykorzystałam patelnię wok, która jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki
UgotowaćJednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych
Ostra na Słodkosmaku. Warzywa ugotowane al dente, do tego brązowy ryż i kawałki piersi obsmażone w miodzie i przyprawie chińskiej to doskonały pomysł na obiad. Jeśli lubicie delikatne, słodko-ostre smaki to ten kurczak będzie idealny dla Was. Nam bardzo posmakowało to danie, polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 podwójna pierś z kurczaka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMięsny wtorek Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone(...)tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków
Codzienne Gotowaniegłowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm
SMYKWKUCHNINaszła Nas ochota na danie inspirowane kuchnią chińską i oto jego rezultaty :) Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ząbek czosnku - 1/3 puszki kukurydzy - garść kaparów - 2 woreczki ryżu - 1 łyżeczka płynnego miodu - 3 łyżki sosu balsamicznego - 3 łyżki sosu sojowego - kilka kropli magii - szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski
Zainspirowana w kuchniDzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko(...)którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary). Składniki: kurczak cały 300 gram krewetek świeżych dużych 100 gram krewetek suszonych (wiemy że ciężko je zakupić więc informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-)) puszka mleka kokosowego (330 ml) kolendra świeża cebula czerwona lub biała 3 łyżki kuminu
Smaki BrazyliiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Hunan to jedna z prowincji Chińskiej Republiki Ludowej. Kuchnia prowincji Hunan, jedna z ośmiu tradycyjnych kuchni Chin jest dobrze znana …
My Blueberry Cornerwielki chiński smok, na ścianach wiszące tytularne woki, na stolikach zgrabnie wpasowane elementy kojarzone z Dalekim Wschodem. Wszystko bardzo przyjemne, bez przesady i ze smakiem. Obsługa na prawdę profesjonalna, która pełni rolę wszechwiedzących, cierpliwych informatorów na temat podawanych przez restaurację dań. Z menu dowiemy się różnych ciekawostek na temat potraw. Zasmakują tutaj nie tylko wielbiciele słynnego kurczaka GONG(...)dobrą mieszanką smaków w formie przystawek (kapitalna PAD THAI), a także dań głównych. Gorąco polecam! U nas też orientalne. Chow Mein z warzywami. Chińska potrawa, lekko zmodyfikowana ale równie pyszna . Chow Mein z tofu i warzywam i (zamiast tofu można dodać podsmażoną pierś z kurczaka) Składniki: Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego
Moja Mama GotujeSKŁADNIKI: 50 g papieru ryżowego ok 12 szt 1 filet z kurczaka 20 dag mrożonki chińskiej 2 łyzki sosu sojowego 5 grzybów mun Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli ja dałam czarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju
Gotowanie Patki