dania chińskie z kurczakiem - 526 przepisów (strona:6/36)

Dania z ryżem 342

Chińska potrawa     Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem      Chilli con carne   Risotto z kurczakiem i warzywami     Piersi

Passions hobbies life
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 240

Danie mojej mamy - możemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje

Malowane smakiem
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 177

książek kucharskich, na których znajdziemy przepisy na najwspanialsze dania kuchni chińskiej. O tym, jakie ciekawe i różnorodne są potrawy tego kraju, możemy się też przekonać w wielu lokalach gastronomicznych. Chińskie restauracje już od lat są obecne w polskich miastach. Z jakimi przysmakami można się z nich spotkać najczęściej? Kuchnia chińska to przede wszystkim popularne zupy. Znane są różne(...)rolę. Znanym powszechnie dodatkiem do takich zup jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy

Codogara
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 142

cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka. Risotto z kurczakiem i groszkiem, szybki chiński wrap, paella z kurczakiem , chorizo i wiele innych. III – dania z wołowiny. Tutaj Jamie podpowiada, jak umiejętnie wykorzystać

noteskulinarnyfiga
Kurczak w sosie pomarańczowy 345

Jest to danie niezwykle popularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega od kurczaka którego kosztowałam, ponieważ jest wzbogacona o warzywa i mięso nie jest pokryte panierką smażoną na głębokim tłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem.  Kurczak w sosie pomarańczowym  Składniki: 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego(...)kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka

Mania Gotowania
Chow mein 345

Dzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :)  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula  1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia  sos 1 łyżeczka

Niezły Młynek
Pomarańczowy kurczak stir fry 364

imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy niepotrzebne błonki i kroimy w średnią kostkę.  Cebulę kroimy(...)czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 147

Dziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją  jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie

NaKońcuJęzyka
Kurczak Teriyaki 518

kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :)W Holandii poznałam  nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone

W mojej holenderskiej kuchni
Ryż smażony po chińsku z kurczakiem 546

Ryż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Składniki na 2 porcje: 150 g ryżu 2 jajka łyżeczka kurkumy 2 cebulki dymki pierś z kurczaka - opcjonalnie sos sojowy olej sezamowy dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa

wyzwania kuchenne
Makaron z kurczakiem po chińsku 368

Jest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje:pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)mrożonka warzyw chińskich4 łyżeczki sosu sojowegook 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamismakaron chiński noodles

Fabryka pomysłów
Kurczak słodko-kwaśny 168

się. Nie przywiera do dna,  ani nie muszę go gotować w torebkach.  Idealny! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 3 łyżki oleju 45 dag mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej ½ puszki ananasa 3 łyżki  sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka cukru(...)trzcinowego 1 szklanka  sosu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu ryżowego 1 puszka pędów bambusa Przyprawa do dań chińskich do smaku Ryż basmati do podania Sposób wykonania: Kurczaka umyć pokroić na wąskie paski, oprószyć chińską do smaku. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło przyprawą. W woku rozgrzać olej, dodać mięso oraz

Wanilia i Kardamon
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 196

lubi - fantastyczne . Warzywa i kurczak w tempurze Składniki: dowolne warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta soli szczypta cukru Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy aby powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Cukinie kroimy w plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki(...)Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!!   Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak słodko-kwaśny 377

Kurczak słodko-kwaśny to jedno z pierwszych chińskich dań jakie zrobiłam samodzielnie wiele lat temu. Pochodzi ono z książki kucharskiej "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (w oryginale użyta była wieprzowina), chyba jedynej dostępniej skarbnicy wiedzy kulinarnej o kuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła(...)cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię...  Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-).  Kurczaka podałam z ryżem sezamowym. Kurczak słodko-kwaśny Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Sos do stir fry - podobno idealny... 185

pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice),  kurczaka słodko-kwaśnego  i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze dwa posiłki z pozostałości.  Wyglada na to, że rachunek jest(...)Przepis z bloga  Tastes Lovely . Składniki: (na 1 1/4 szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego

Lejdi of the house