Blueberry Corner by "jagodzianka" Moja ulubiona chińska potrawa. Pomimo długiej listy składników danie przygotowuje się dość szybko. Jest kolorowe i pełne wspaniałych smaków. Nie … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak Kung Pao pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Smażony makaron z kurczakiem i warzywami to proste danie kuchni chińskiej. Jak to w kuchni chińskiej jest tu dużo składników … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Smażony makaron</span> z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka. Jeżeli ktoś lubi można też użyć gotowy fix do dań po chińsku. W między czasie gotujemy ryż. Ja używam ryż Basmati bo jest smaczny i szybko się gotuje. Na talerzu układamy ryż i dajemy
Kuchenne Wariacjemakaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru(...)drobną kosteczkę. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym
Ania i Marcin gotująSzybki obiad idealny na dni kiedy nie mamy ochoty na pracochłonne dania. Smacznego i miłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś
sierotka maRysia w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na
My Blueberry CornerDziś chciałabym zaproponować jedno z popularniejszych dań serwowanych w restauracjach z chińskim jedzeniem w USA. Obok Kurczaka Generała Tso, było to moje ulubione danie, które namiętnie zamawialiśmy razem z mężem :) Długo szukałam przepisu , który pozwolił by mi odtworzyć mojego ukochanego kurczaka. W końcu po kilku próbach efekt mnie zadowolił. Zapraszam do wypróbowania, bo jest naprawdę smaczny. Jest
Mania GotowaniaZapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego ryżu z kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić, bo jest to naprawdę doskonała kompozycja imitująca danie kuchni orientalnej. I jak zawsze w przypadku dań pełnych przypraw - najlepsze na drugi dzień :-) Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej
Kawa z mlekiemSkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty
Pobite gary BarbaryMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Szybka potrawa w chińskim stylu. Lubię od czasu do czasu pozwolić sobie na danie, przy którym się zbytnio nie napracuję
My Blueberry CornerDinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony(...)świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego
mojewypiekiinietylkokaczki, które często lądowały na świątecznym stole. Uniwersalność drobiu sprawia, iż dania z kurczaka można spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie chętnie serwują smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka, zaś Hindusi uwielbiają dodawać do niego masło, migdały oraz pomidory. Z kolei kurczak jest podawany na tradycyjnym chińskim weselu, bez którego nie może odbyć się tego typu uroczystość. Dania z kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePałki na chińską nutę Delikatne i aromatyczne :) Składniki ok 1 kg pałek z kurczaka 20 dkg pieczarek marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki sosu
czarrna od kuchni