dodatkiem orzechów nerkowca jadam zawsze w ulubionej chińskiej restauracji w Wielkiej Brytanii, przy okazji odwiedzin mojej rodziny. Jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej, do którego często wracam. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje, to jakże proste i aromatyczne danie. SKŁADNIKI: (2 porcje) 2 piersi z kurczaka, ok. 300 g 80 g orzeszków nerkowca 1 średnia
Calzonella.comSoczysty, aromatyczny kurczak. Kolejne danie kuchni azjatyckiej. Danie oczywiście bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam. Polecam!! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska” Kurczak w sosie Teryiaki Składniki
Mania Gotowaniapomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko(...)pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł na znane już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko
Poezja Smaków - blog kulinarnypróbowałam wykorzystywać go do smażenia. Muszę powiedzieć, że to danie zyskuje na smaku dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Składniki :* makaron z dowolnej zupki chińskiej * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej * pierś z kurczaka* sezam , czarnuszka* 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki oliwy
Magiczne Życie MartyBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały
Mango Papajastało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko - danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest(...)smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały
Poezja Smaków - blog kulinarnyKolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej(...)kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie
Taste Therapynaszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób(...)momentu aż białka się zetną, a żółtka dalej pozostaną płynne – około 5-6 minut. Podajemy fasolkę od razu po wyjęciu z piekarnika, gorącą. Dla mnie całość to pełne danie. Naszykowane z tej ilości składników, z dwoma jajkami na osobę – spokojnie wystarczy na obiad dla dwóch dorosłych osób. Możecie wykorzystać je też jako dodatek – wtedy to 4-5 porcji . SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenpołowę tańsze. Polecamy Wam ten przepis, bardzo prosty do zrobienia i nadzwyczaj smaczny. Zresztą jak wszystkie dania stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona
Niedzielny kucharzEfektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Słodko -pikantny sos tajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
Smaki Ewysmażeniasos słodko-kwaśnyBardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który jest identyczny z moim wyidealizowanym oryginałem! :) Mojej radości nie było końca. Teraz już na zawsze to danie wejdzie do mojego menu.Na początku(...)przygotować ciasto. Wymieszać razem: jajko, mąkę, mleko, sól i tyle wody, żeby powstało dość gęste ciasto. Na koniec dodać sezam i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać.Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć w mące i przełożyć do ciasta naleśnikowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki
Świat Domowej KuchniSkładniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki
Tajskie smakiUdało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam
SMYKWKUCHNIMango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na Słodko