Ten tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów
Niedzielny kucharzzasmakuje te danie i poprawi humor jak mi😙 Dzięki pomidorom potrawa nie jest sucha, wtedy nie trzeba dodawać dużej ilości tłuszczu. Składniki na 2 porcje: -130 makaronu (u mnie orkiszowy) -150 g mieszanki chińskiej -2 pomidory -250 g mięsa -50 g sera żółtego -łyżka masła klarowanego do duszenia warzyw -łyżka oleju do smażenia kurczaka Przygotowanie: 1. Makaron
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybki obiad, przy czym naprawdę smaczny. Danie miało zostać przyrządzone z kapusty pekińskiej, niestety akurat nie było na sklepie to złapałam stożkową, której tutaj się przyznaję wcześniej nie jadałam. Naprawdę polecam. Fajny smak za sprawą oscypka i mała odmienność :). Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka Składniki (na 4 porcje): 500g piersi z kurczka 1/2 kapustki
Moje pyszne gotowanieprzeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńtrafiłam) czyli popularne danie kuchni chińskiej/wietnamskiej. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Nazwa angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Składniki: Kilka aruszów papieru z tapioki/ryżowego 1/4 papryki czerwonej Garść mixu sałat 100g kurczaka 1 łyżeczka oleju sezamowego
Czarnawisienkasmaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest(...)porcji: Marynata: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100g ryżu jaśminowego świeża kolendra Przygotowujemy
Wrzosowa PolanaCzęstujcie się Kochani przepisami Mam nadzieję, że znajdziecie swojego faworyta i dacie znać, jak smakowało. Korzystajcie z przepisów i bawcie się świetnie na swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami
Kuchnia BazyliiDzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 2 filety z
Tradycyjna kuchnia Kasitakich produktów zdecydowanie należy zupka chińska. Ale nie da się ukryć, że taki makaron z takiej zupki jest całkiem dobry i nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju sałatek. W sałatce wyczuć można delikatnie chrupiący makaron, bo nigdy nie zdąży zmięknąć. Składniki: 2 zupki chińskie 2 piersi kurczaka mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 duży świeży ogórek
Pysznie & Pięknie„Chińczyk” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat
Food Squarekurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry - do kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół(...)sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Tak naprawdę w tym daniu możecie zastosować tylko curry, imbir i chilli, ale ja lubię wzmocnić smak mieszanki dodatkową porcją aromatycznych przypraw. :) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się wszystkich błonek, chrząstek i tłuszczu
Cooking MonsterPasta chilli hot beans jest idealna do szybkich potraw azjatyckich. Dodajemy ją do smażonej piersi kurczaka lub bakłażana i to już wystarczy aby uzyskać smaczne danie
OstryKęsrozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki(...)minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :) Źródło: mojagaleriasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie
Wyprawy kulinarnemrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski. Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy. Gdy kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich(...)dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz
Proste-przepisy.pl