czerwony - 5718 przepisów (strona:307/382)

Sałatka Gyros 368

kurczaka 1 torebkę przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 200

arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z cebulką i jabłkiem / Herring with onion and apple 194

Ostatnio prezentowałam śledzie w pomidorach z rodzynkami , dziś zaś w towarzystwie cebuli, majeranku i jabłka  - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z suszonym pomidorem / Herring with dried tomatoes 190

zimowe zapasy nie miały okazji dotrwać nawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską / Pasta salad, sun-dried tomatoes and prosciutto 379

makaronem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 200 g szynki parmeńskiej 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (285 g) garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Makaron ugotuj al dente. Do przestudzonego dodaj podzielone na mniejsze części suszone pomidory, posiekaną cebulę, pokrojoną w paski szynkę i oliwki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z grillowanym kurczakiem / Salad with grilled chicken 490

Grillowane mięsko z kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki - spróbujcie:) Sałatka z grillowanym kurczakiem Składniki: 1 grillowany filet z kurczaka 1 sałata lodowa 6 korniszonów 2 pomidory 1 czerwona cebula 150 gram sera mozzarella 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Sałatę porwij, mięso podziel na mniejsze kawałki, pomidory, korniszony, cebulę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowe szaszłyczki 180

składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić

Monia miesza i gotuje
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 155

grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka czerwona  2 małe cukinie (może być żółta i zielona) 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z morszczukiem 144

składniki: 400 g filetów z morszczuka 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia 1 papryka czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill  ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw  Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy

Monia miesza i gotuje
Leczo z kiełbaską 141

składniki: 1,3 kg cukinii 1 duża  papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony  do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula  2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę

Monia miesza i gotuje
Sałatka z grillowaną papryką 222

francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue. Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 100 g fety sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Składniki

Monia miesza i gotuje
Kolorowa sałatka z pomidorkami koktajlowymi 178

składniki: 3 garście porwanej sałaty 10  pomidorków koktajlowych żółtych 14 pomidorków koktajlowych czerwonych 100 g fety 4 łyżki słonecznika Kresto 6 łyżek oleju Rapso przyprawa do sałatek młynek  Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem

Monia miesza i gotuje
Kurczak duszony z cukinią i papryką 242

sztuk więc na pewno się nie zmarnują a małe sztuki które uratowałam wykorzystałam między innymi do tego pysznego i prostego dania:) składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 5 małych  cukinii 1 łyżka posiekanej natki piertuszki pieprz kolorowy  sól morska 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu olej do smażenia Paprykę pokroić w kostkę a małe cukinie

Monia miesza i gotuje
Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 289

będzie więc dawałam trochę mniej octu niż było w przepisie. W przypadku tego octu nie musiałam zniejszać dawki a przetwory w smaku wychodziły idealne. składniki: 3 kg buraczków czerwonych 300 g cebuli 300 g papryki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 10 % Jamar 1 łyżka soli Buraczki umyć i ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Śledzie w sosie musztardowym 223

moją wesję śledzika w sosie musztardowym. składniki: 500 g płatów śledziowych solonych 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 cebula czerwona do smaku pieprz kolorowy Śledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać

Monia miesza i gotuje