czerwony - 5718 przepisów (strona:300/382)

"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 272

starych zupek, a Głodomor miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 205

porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut  (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 199

balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá .  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 200

POREM, PAPRYKĄ,  SEZAMEM I CZOSNKIEM . (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką; dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny

W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 272

truskawki tam.  I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam na krzaczkach truskawek piękne, czerwone owoce. Zrywałam je ukradkiem i nieważne, czy były ubrudzone ziemią, czy też nie, wkładałam ich pełną buzię i rozkoszowałam się ich słodyczą. Sok ściekał po brodzie, wycierany w koszulkę, zostawiał trudne

W kuchni Karmel-itki
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 178

nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający z owcami z gór, zmożony głodem

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 166

wiem czego. I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały mi się idealnym dodatkiem do babki. Od razu na myśl przyszedł mi motyw korala małopolskiego . Małe żurawinowe kulki mają piękny czerwony kolor. Są idealnie okrąglutkie, jak koraliki. Wystarczy igła z nitką, bądź jakiś sznureczek, chwila cierpliwości i co? Mamy korale niczym jarzębinowe, jak śpiewał zespół Brathanki. Mamy korale niczym

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1926

warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 172

dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy),  D (dba o nasze kości) oraz witaminy z grupy B,  a w szczególności B12, zwiększającej produkcję krwinek w naszym

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 148

osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 206

delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 164

400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. 204

Upijasz łyk, a śmieszne białe mleczne wąsy dodają ci uroku. Uśmiechasz się zawadiacko, naciągnąwszy na uszy czerwoną czapkę Mikołaja. Ach, byłam taka grzeczna w tym roku, dostanę jakiś prezent? Całujesz czule w usta i tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 157

podłogę, odłamki szkła upstrzyły całą podłogę. Pochylony, odwracasz głowę i przestraszonymi oczami wpatrujesz się we mnie, czekając na reakcję. Stoisz taki biedny, skulony,  niewinny pod jemiołą z wielką czerwoną kokardą. Wybuchamy śmiechem, jak dzieci w nagłym ataku głupawki. Chwytasz mnie w pasie, przyciągasz do siebie i... "Śpisz? Nie? To dobrze, chodź, zaśpiewajmy jakąś kolędę! Będziesz grać, akompaniować

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 280

dalszego główkowania energię. Czas na obiad. KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. /własny;/ na 4 porcje 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500g pieczarek 4 - 5 dużych cebul 2 czerwone papryki sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw Kamis Piersi kurczaka oczyszczam, płuczę i osuszam. Jeśli są zbyt duże jak na jedną osobę, można podzielić na mniejsze. Posypuję go solą, pieprzem i mieszanką

W kuchni Karmel-itki