czerwony - 5718 przepisów (strona:308/382)

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 160

podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól ziołowa do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 200

środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i  bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 611

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć

Monia miesza i gotuje
Czysty barszczyk z uszkami 409

szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 listki laurowe Kamis kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki soku

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 132

Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 jajek 1 duży plaster sera żółtego 1 mała cebula czerwona do posypania sól ziołowa 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka biała 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawa do pomidorów Kamis Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z oregano 139

mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oregano  szczypta soli 2 łyżki oleju 100 g szynki parmeńskiej w plastrach pół małej cebulki czerwonej 4 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 4-5 pomidorów suszonych z oleju Mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się

Monia miesza i gotuje
Sałatka z mandarynką 384

składniki: 4 garście mieszanki sałat 2 mandarynki 100 g serka camembert 2 łyżki słonecznika Kresto 2 łyżki słupków lub płatków migdałowych Kresto 4 łyżki oleju 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1,5 łyżki płynnego miodu Na talerzach ułożyć sałatę. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki (przekroić na pół jeśli mandarynki są duże) i ułożyć na sałacie. Serek camembert

Monia miesza i gotuje
Guacamole 180

córeczką do szkoły. Najbardziej smakowały nam  te o smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe. składniki: 2 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czosnkowego sosu chili sól Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rozgniecionego awokado dodać drobno

Monia miesza i gotuje
Potrawka z kurczaka z warzywami i dzikim ryżem 255

bardzo długie, ciemnobrazowe ziarna mają orzechowy smak i są źródłem błonnika i białka. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakosza. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 mała cukinia (ja użyłam żółtej i zielonej mrożonej) 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy 2 woreczki dzikiego ryżu RISANA 1 l bulionu 1 łyżeczka bazylii

Monia miesza i gotuje
Tarta z łososiem i szpinakiem 168

margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska Kamis czosnek granulowany sól z pieprzem Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko

Monia miesza i gotuje
Cieciorka z warzywami 171

chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać

Monia miesza i gotuje
Kolorowa sałatka z makaronem 17466

użyć makaronu o dowolnym kształcie, może być zwykły lub kolorowy. składniki: 250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron 300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej 300 g czerwonej  papryki konserwowej puszka kukurydzy puszka ananasa majonez ok 4-5 łyżek pęczek szczypiorku Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka z selerem i ananasem 854

Kolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół. składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli u mnie Bonduelle gotowana na parze 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Selera osączyć z zalewy. Fasolę opłukać i osączyć. Jajka pokroić drobno. Ananasa osączyć z soku i pokroić

Monia miesza i gotuje
Sałatka krabowa 334

krabów. Ugotowane jaka obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dajemy 2 czubate łyżki majonezu i doprawiamy do smaku. Bardzo dobre jest również połączenie z groszkiem i czerwoną fasolą z puszki. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sałatka makaronowa 351

ponieważ nigdy dokładnie nie  pamiętam składu :P Składniki: 3 zupki chińskie vifon (2x kurczak złoty lub chiński kurczak i 1x kurczak curry) 20 dag szynki puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek majonez sól, pieprz Łamiemy makaron i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy wrzątki, tak żeby tylko przykryć makaron. Zakrywam miskę pokrywką

Pudełko rozmaitości