czerwony - 5718 przepisów (strona:303/382)

Sałatka warzywna na jogurcie 1481

można zapchać się na kolację .  Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g)   1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g)   kawałek papryki czerwonej (50g)   2 łyżki kukurydzy z puszki (50g)   6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g)   2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g)   2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam Zott

Grunt to przepis!
C - Kanapeczki i paprykowe pojazdy 159

może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona               1 szt papryka zielona lub żółta 1 szt rzodkiewka pęczek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sałatka owocowa 354

mandarynki             1 szt jabłko czerwone              1 kiść winogrona             1 paczka rodzynki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 262

jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut. Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 288

cebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 198

połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rybka w brzoskwini 154

Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Jarzynowa zupa na winie;) 171

dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 318

podwójna pierś kurczaka ·                    1 czerwona papryka ·                    1 cukinia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Propozycje grillowe - cz. II 180

lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek. I  chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Krewetkowe eksperymenty 189

eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem   Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Suszone pomidory 183

łódeczek zrobią się jaśniejsze, następnie pomidory zaczną zmniejszać swoją objętość i delikatnie się kurczyć. Blachę wyjmujemy, gdy  pomidory są już dość mocno pomarszczone, ale zachowują jeszcze swój naturalny czerwony kolor, gdy brzegi już będą miały suche, ale spód jeszcze delikatnie wilgotny (uważajmy, by nie wysuszyły się na wiór). Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Przetwory - Pieczona Papryka w słoikach na zimę 166

bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki)  Papryki należy umyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała