Piaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachcę myśleć . . . Za to pić się chce więc robię różne dziwadełka dla urozmaicenia. Trafiłam kiedyś w sklepie na Herbatkę owsianą . To mieszanka ziela owsa, ziela dziurawca, liści melisy, porzeczki czerwonej, jarzębiny i płatków nagietka. Jej napar ma działanie relaksujące, antydepresyjne i regenerujące. Wpływa wzmacniająco na system nerwowy, narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, skórę, włosy, paznokcie. Cena opakowania może wydać się wysoka
Smaczna PyzaWłaściwie to poniższy wpis ciężko będzie nazwać przepisem. Narobić się przy tym daniu nie musiałam bo wystarczyło umyć i pokroić pomidory. Wzięłam różne - malinowe, czerwone podłużne i żółte jajowate. Niby tylko pomidory a już zrobiło się kolorowo. Do tego kilka małych listków sałaty i bazylii. A do pomidorów ser - pyszny ser kozi zalany ziołową oliwą przywieziony przez moją świadkową jako
Smaczna Pyzabombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapodałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalistkowaty Tremella foliacea - grzyb pojawiający się zawsze w towarzystwie innego gatunku czyli Skórnika szorstkiego Stereum hirsutum , na grzybni którego pasożytuje. Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony. To grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę. Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka
Smaczna Pyzaefekt bardzo smakowity chociaż być może ktoś powie, że mało świąteczny.... Ale gęś była więc tradycji stało się zadość :) Były nawet patriotyczne akcenty w postaci białej kaszy i czerwonej żurawiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUdało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki octu balsamicznego - 6 łyżek oliwy - 4 jajka - sół, pieprz - pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę
Zainspirowana w kuchniTortelini zazwyczaj gotuję do barszczu czerwonego, teraz postanowiłam użyć go do sałatki :) Składniki: - 1 opakowanie uszek z mięsem (tortelini) - 1 puszka kukurydzy - 1 słoiczek selera konserwowego - 1 pęczek pietruszki - 3 ogórki konserwowe - 2 małe ząbki czosnku - majonez Przygotowanie: Tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Ogórki kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy
Zainspirowana w kuchniananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy w przyprawie delikat czerwony do mięs. Ananasa i szparagi kroimy w kosteczkę, dodajemy groszek, kukurydzę i wystudzonego kurczaka. Wszystkie składniki potrzebne do sosu mieszamy i polewamy sałatkę. SMACZNEGO
Zainspirowana w kuchniopakowania rukoli (60 g) - 1/2 sałaty lodowej - 1 ogórek gruntowy - 1/2 pęczka koperku - 100 g białego sera - 2 garści orzechów włoskich - 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka - 1 papryka czerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy
Zainspirowana w kuchniciekawe połączenie smakowe zawarte w jednej salaterce :) Składniki: - 1 pęczek selera (w moim było 4 sztuki) - 1 ogórek gruntowy - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki
Zainspirowana w kuchnizdecydowanie nie rozpieszcza, zimno, ciemno i ciągle pada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :) Składniki: - 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - 1 łyżka miodu - 1 łyżka konfitury malinowej - 1 laska wanili - 1 laska cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy
Zainspirowana w kuchnimnie w domu wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, tym razem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :) Składniki: - 1 opakowanie makaronu lazania - 40 dag pieczarek - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 40 dag szynki - 1 puszka kukurydzy - 2 cebule - 25 dag startego żółtego sera - keczup - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki
Zainspirowana w kuchnijedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek są bardzo udane :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 1 czerwona papryka - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki oregano - połowę sera białego typu włoskiego Przygotowanie: Cebule, czosnek, paprykę oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, jak się
Zainspirowana w kuchni