Zupa wspomagająca przemianę materii, możecie jeść ją w każdych ilościach :) Jest syta I pyszna. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 1 główka kalafioru mała kapusta 1 paprika - ja użyłam czerwonej 6-8 łodyg selera 2-3 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny szczypior natka pietruszki 1-2 łyżeczek kminku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi
Smaki Edytymożna zapchać się na kolację . Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (40g) - używam Zott
Grunt to przepis!może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka zielona lub żółta 1 szt rzodkiewka pęczek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamandarynki 1 szt jabłko czerwone 1 kiść winogrona 1 paczka rodzynki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut. Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapołowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPropozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodwójna pierś kurczaka · 1 czerwona papryka · 1 cukinia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek. I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaeksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałódeczek zrobią się jaśniejsze, następnie pomidory zaczną zmniejszać swoją objętość i delikatnie się kurczyć. Blachę wyjmujemy, gdy pomidory są już dość mocno pomarszczone, ale zachowują jeszcze swój naturalny czerwony kolor, gdy brzegi już będą miały suche, ale spód jeszcze delikatnie wilgotny (uważajmy, by nie wysuszyły się na wiór). Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała