Wiatr we włosach. Oślepiające światło. Pomarańczowe widoki. A potem herbatka z pigwą. Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych(...)Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 700 g passaty pomidorowej 1/2 małej dyni hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut
My simple kitchenPamiętacie czekoladowe ciastka z czerwonej fasoli ? Cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, więc sądzę, że Wam zasmakowały. Dzisiaj praktycznie te same składniki, ale w innej formie - brownie z czerwonej fasoli. Jest przepyszne, ma doskonałą konsystencję - lekko chrupiące z wierzchu i obłędnie miękkie, wilgotne w środku. Takie jak idealne brownie powinno być. Do tego jest zdrowsze niż klasyczne brownie - oszczędziłam(...)masła i jajek. Ciekawi przepisu? Jest naprawdę prosty. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a resztę zrobi za Was piekarnik. Czego potrzebujemy? (okrągła lub kwadratowa 21 cm) - puszka czerwonej fasoli, - 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego rozrobione w 9 łyżkach gorącej wody, - 100g mąki pełnoziarnistej, - 10 łyżek ciemnego kakao, - pół szklanki cukru (najlepiej brązowego), - 5 łyżek oleju, - łyżeczka proszku do pieczenia
two broke sistersDziś przepis na nietypowe ciasto, gdzie bazą jest czerwona fasola i banany. Połączenie dość kontrowersyjne, ale ciekawe i smaczne. Musicie spróbować. Trochę obawiałam się smaku końcowego,ale fasola jest niewyczuwalna. Czuć za to dość mocno nutę banana. Ciasto dobre dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie zawiera w sobie mąki. Składniki (keksówa 25x11cm): Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli(...)łyżeczki sody 1,5 łyżki oleju Polewa: 1/2 tabliczka mlecznej czekolady (możecie dać gorzką, jeśli taką wolicie) 6 łyżek mleka Przygotowanie: Na początku dość dokładnie płuczemy czerwoną fasolę na sitku. Następnie przerzucamy do miski, gdzie dodajemy jajka, olej, banana, kakao, sodą oraz cukier i miksujemy blenderem dokładnie na jednolitą masę. Tak zmiksowane składniki przelewamy do formy wyłożonej papierem
Gotuj z MąkąKolejny przepis na sałatkę wylądował na blogu. Sałatka jest banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zachęcam do zrobienia bo wyszła bardzo pyszna :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 200 g szynki 1 por biała część 2 marchewki 2 pietruszki 3 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i ugotować(...)miękkości. Czerwoną fasolę i groszek osączyć na sicie z zalewy. Marchewkę, pietruszkę, ogórki, por i szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać fasolę oraz groszek, przemieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiBrownie z czerwonej fasoli i daktyli. Mocno wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo kremowe. Przepis na brownie z daktylami, zaczerpnęłam z bloga domowe-wypieki.pl Składniki: 200g suszonych daktyli 1 puszka czerwonej fasoli 50g kakao 2 jajka 60g drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem na tyle, by woda tylko je przykryła, odstawiamy na minimum 30 minut, ale dłuższe odstawienie(...)tylko do połączenia się całości. Blachę ( 21x21cm ) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy brownie 25 minut, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Artykuł Brownie z czerwonej fasoli i daktyli pochodzi z serwisu Niepieprz
NiePieprz.plLeczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam! A potrzebujemy: 1/2 kg karkówki 1 paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli(...)garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego
Walijskie Pichceniefilmy, jakie udało mi się obejrzeć w trakcie krótkiego pobytu na LAF-ie w Zwierzyńcu. W kolejnym poście 2 nowe tytuły i pewna ciekawostka... 1. Kwiat wiśni i czerwona fasola reż. Naomi Kawase, 2015, dramat, 1 godz. 53 min. Po wyjściu z więzienia Sentaro zaczyna pracę w małej naleśnikarni. Przygotowuje typowy deser japoński czyli naleśniki dorayaki przekładane słodką pastą(...)czerwonej fasoli an . Gdy zaczyna szukać pomocy kuchennej, zgłasza się do niego siedemdziesięcioletnia Tokue. Cukiernik początkowo odrzuca wniosek staruszki w obawie, że nie poradzi sobie ona z ilością pracy. Kobieta ma też zdeformowane dłonie, co może również utrudnić jej pracę i nie wygląda estetycznie. Jednak po spróbowaniu pasty z czerwonej fasoli przygotowanej przez Tokue, Sentaro decyduje się zatrudnić
Qlinarnie i QlinarnieMiałam ostatnio ochotę na sałatkę więc przygotowałam warstwową z makaronem w kształcie ryżu, polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek , majonezem Roleski oraz czerwoną fasolą Jamar. Sałatka wyszła pyszna, zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 szklanki ugotowanego makaronu w kształcie ryżu 370 g pokrojonej w kostkę polędwicy nad ogniem wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli(...)makaronu i posolić, następnie wyłożyć kukurydzę, cienką warstwę majonezu,większą połowę polędwicy,szczypiorek,posolić i popieprzyć,następnie warstwa makaronu,warstwa majonezu, w koło warstwa sera, w środku ułożyć czerwoną fasolę i szczypiorek.Sałatki nie musicie układać warstwowo możecie wszystko razem wymieszać. Pyszna i szybko się przygotowuje :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKrólewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych(...)oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Kolejność układania warstw 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka
Różne smaki w kuchniWielkanoc coraz bliżej, a mój dzisiejszy przepis idealny jest na świąteczne, Wielkanocne śniadanie. To prosta sałatka jajeczna , z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek jajecznych. Zachęcam też do wypróbowania sałatki jajecznej Babci Małgosi oraz innych, równie pysznych: Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka(...)jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą / 2 -3 porcje Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 400 g fasoli czerwonej z puszki 100 g ciecierzycy z puszki 1 cebula 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do jajek. Ciecierzycę
Moja smaczna kuchniasprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Układamy w ten sposób: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki
Słodkości i nie tylkospróbować, podróżując po Japonii. Oczywiście foto podróż smakiem Japonii jest w bardzo dużym skrócie. Japońskie słodycze różnią się nieco od znanych nam smaków, gdyż wykonane są, np. z czerwonej fasoli lub ryżu i zazwyczaj są niezbyt dużych rozmiarów i o delikatnej słodyczy. Osobiście miałam przyjemność posmakować japońskich słodyczy, które nie są bardzo słodkie, szczególnie przypadły mi do gustu czekoladki(...)deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową. Miasto Mishima – pancake z pastą z czerwonej fasoli, bitą śmietaną z nutą mięty. Na trasie szybkich pociągów Shinkansen po drodze na górę Fuji. Kioto – Wagashi, deser z pasty z czerwonej fasoli. Herbaciarnia Ippodo. Kioto
Kuchcik gotujepostanowiliśmy postawić na domowe wypieki. Zrobiliśmy cały zestaw muffinów bez mąki: fasolowe, marchewkowe, z cukinii i pieczonego batata. Dzisiaj chcemy podzielić się w Wami przepisem na babeczki z czerwonej fasoli, absolutnie wybitnym, który znaleźliśmy na blogu Ambitiouskitchen.com . W stosunku do oryginału drastycznie ograniczyliśmy ilość słodzika: 2 łyżki miodu zamiast połowy szklanki syropu klonowego. Zrezygnowaliśmy też z czekolady. Tylko(...)wierzch każdej babeczki położyliśmy posiekane śliwki w czekoladzie. Składniki: Puszka czerwonej fasoli 400 ml 3 jajka ½ szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki miodu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżki soli 2-3 łyżki czekoladowych chipsów, groszku, połamanej czekolady Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzjedzenia pożywnego śniadania, proponuję budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci(...)takim budyniu oprócz mleka mamy fasolę, miód, czekoladę z wysoką zawartością kakao, kakao, orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe! Składniki (2 spore porcje): 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli; 1 3/4 szklanki mleka; 1 łyżka kakao; 9 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao; 1 łyżka miodu; 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej; posiekane migdały Wykonanie: Fasole przepłukać, wsypać do blendera, dolać
dom-agi.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona po meksykańsku Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie. Karkówka duszona po meksykańsku Składniki: 1kg karkówki wieprzowej 500g przecieru pomidorowego – passaty 3 cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej(...)kolor. Do większego rondla przekładamy obsmażone mięso, które zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, wsypujemy groszek oraz kukurydzę konserwową, które wcześniej odsączamy z zalewy, dodajemy też czerwoną fasolę konserwową i w tym przypadku razem z zalewą. Całość przyprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kilka
Księga-Smakumiałam okazji spróbować dobrze schłodzonej, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę i przygotować podobną. Tym razem wędzonego kurczaka zastąpiła szynka konserwowa, a cała sałatka została wzbogacona o dodatek czerwonej fasoli. Zrezygnowałam też z kwaśnej śmietany, przygotowując sałatkę z samego majonezu. Z tych dwóch, jakże podobnych sałatek, ta smakuje mi bardziej, aczkolwiek … ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że wolę(...)prostu inne;) 200 g szynki konserwowej około 150 g żółtego sera 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Szynkę kroimy na niewielkie paseczki. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przepłukaną
Smaki Na Talerzu