szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie. Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry (płaskie(...)mieszam i doprawiam kuminem, kolendrą, cynamonem (cynamon naprawdę świetnie tutaj pasuje). Mieszamy i następnie wlewam przecier pomidorowy, całość mieszam i duszę 10-15 minut aż całość zgęstnieje. Kukurydza i fasola - teraz na nie pora, mieszam i jeszcze kilka minut duszenia :) Podczas oczekiwania po dodaniu przecieru pomidorowego można już przygotowywać tortillę, ja wkładam na kilka minutek do piekarnika nastawionego
Mechanik w kuchniśrednia cebula 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy wykonanie: Wodę zagotowuję w garnku. Mielone mięso podsmażam na patelni do lekkiego zrumienienia, następnie przekładam do wrzącej wody. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości
babka w formiegodzin w wodzie (najlepiej zostawić je na noc). PRZEPIS SAŁATKA Z SORGO I BROKUŁEM Składniki: 0,5 szkl sorgo suchego ziarna 1 mały brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki słodkiego sosu chili sól Jak zrobić sałatka z sorgo i brokułem: Najpierw sorgo wsypujemy do miski, zalewamy wodą z kranu(...)cały płyn i stać się miękkie. Studzimy. Następnie brokuła myjemy, siekamy dość drobno i przesmażamy na oliwie oprószając solą. Kilka minut tak by lekko stracił surowość. Potem kukurydzę i fasolę odsączamy na sicie. Zaraz potem wszystkie składniki mieszamy doprawiając do smaku. Artykuł Sałatka z sorgo i brokułem – łatwa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do gyrosa Pieczarki obieramy i kroimy
My simple kitchentortilli 200 g sera cheddar 2 papryki(żółta i zielona) 1 pęczek szczypiorku 4 cebule 400 g pomidorów krojonych(puszka) 350 ml passaty pomidorowej 125 g kukurydzy 100 g fasoli czerwonej 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka kolendry (mielona) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 4 łyżki oleju 1. Cebulę kroimy(...)kwadraciki lub słupki wg. uznania oraz szczypiorek. Dodajemy warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz
karolgotujetortilli 200 g sera cheddar 2 papryki(żółta i zielona) 1 pęczek szczypiorku 4 cebule 400 g pomidorów krojonych(puszka) 350 ml passaty pomidorowej 125 g kukurydzy 100 g fasoli czerwonej 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka kolendry (mielona) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 4 łyżki oleju 1. Cebulę kroimy(...)kwadraciki lub słupki wg. uznania oraz szczypiorek. Dodajemy warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz
karolgotujejest to, że mogą się nimi delektować osoby będące na diecie bezglutenowej. Trzeba tylko pamiętać o zastosowaniu proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Polecam :) Składniki: 250 g czerwonej fasoli konserwowej 3 łyżki kakao 6 łyżek brązowego cukru 2 jajka 75 g posiekanych orzechów (dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku
zadanie-gotowaniecieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami(...)rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Sałatka warstwowa
Moja smaczna kuchniarozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne łyżeczka pieprzu(...)rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro. Smacznego
na moim stole...lubi :)) Co by to nie było, sprawa jest prosta - wystarczy pokroić (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory, cukinię, brokuła na kawałki czy cokolwiek innego) lub/i wysypać z puszki (kukurydzę, fasolę, itp.) i kiedy wszystko już pod ręką, NASTAWIAMY PIEKARNIK (220 stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto(...)uwielbiam połączenie ketchupu z SOSEM CZOSNKOWYM własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka CALZONE (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdania jednogarnkowe i gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo. W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej(...)cenie TUTAJ . Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka kolendry 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili 2 łyżeczki papryki wędzonej
Kuchcik gotujeżeby jej nie rozgotować. Wiecie jak to u mnie często bywa. Potrawy powstają z różnych pozostałości. I tak, miałam resztkę świeżej kolendry. Tak, miałam otwartą paczkę orzechów włoskich. Kukurydzę, fasolę i passatę w sumie zawsze mam gdzieś skitraną w szafkach. Znalazłam też otwarte opakowanie gorzkiej czekolady (która to zawsze kupowana jest z myślą o Toli). Zastanawiałam się nad wykorzystaniem mamuta(...)carne z fasolką szparagową wyszło przekozackie. Wiem, że skład poraża, ale warto. Wierzcie mi, warto. Składniki: dwie garści fasolki szparagowej (ja użyłam mamuta) 1 duża cebula 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki
KardamonovySkoro na tapecie fasola to nie mogło zabraknąć kuchni meksykańskiej. Żeby mięsożercy też znaleźli coś dla siebie to oto jest – chilli con carne. Szukając informacji na temat tego dania znalazłam wzmiankę, że to jest to danie pochodzące pierwotnie z amerykańskiego stanu Teksas, który był kiedyś stanem hiszpańsko-meksykańskim. Ale trzeba przyznać, że w Stanach Zjednoczonych jest również bardzo popularne(...)około 1,5 godziny Składniki: cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny – 1 łyżka chilli mielone – 1 łyżeczka kmin mielony
wiecejwarzyw.pldanie to jest absolutny hit! 👌 Naleśniki meksykańskie, czyli idealnie usmażone naleśniki nadziewane farszem z mięsa mielonego, z dodatkiem papryki, kukurydzy i fasoli, z cebulą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. To po prostu musi smakować wyśmienicie... 😋 Danie jest bardzo syte i 8 nadzianych naleśników wystarczy, aby nakarmić 4 osobową rodzinę. Dzieciom tak naprawdę wystarczy(...)chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką) 3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka
Słodko-Słony Świat IlonyPorcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie) 3 duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku(...)minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając. W międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec
Passions hobbies life