marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne 2 łyżeczki papryki słodkiej 200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy 200 g pomidorów z puszki, z zalewą 4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's) 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek sól, pieprz Do podania: jogurt naturalny
My Culinary Artmarchewka pokrojona w kostkę vegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2 -papryki słodkie 2 -słoiki sosu meksykańskiego 2 -puszki fasoli czerwonej 1 - puszka kukurydzy 3,5 l wody 2 - łyżki mąki Pulpeciki : 0,5 kg-mięso mielone sól 0,5 szkl - kasza manna pieprz vegeta Przygotowanie : Do garnka wlać(...)Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić razem z pulpecikami do garnka, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Na samym końcu dodać sosy i odlane z zalewy fasolę i kukurydzę. Przyprawić do smaku przyprawami. Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut. (function
Kuchnia Danusiłyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin, papryki, kolendrę, cynamon, chili, mieszamy i smażymy około minutę. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, pomidory, bulion, orzechy, kawę, koncentrat, sos sojowy, miód, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę
Kardamonovyłyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin, papryki, kolendrę, cynamon, chili, mieszamy i smażymy około minutę. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, pomidory, bulion, orzechy, kawę, koncentrat, sos sojowy, miód, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę
Kardamonovysosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego(...)Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez
Zainspirowana w kuchnifasolą, kukurydzą, pieczarkami, orkiszem. Jest bardzo prosta do przygotowania, praktycznie robi się sama. Koniecznie wypróbujcie też przepis – ten dodatek oliwek zielonych i czarnych do zupy bogatej w warzywa jest ciekawy w smaku i zaskakująco pyszny! PRZEPIS ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 100g zielonych oliwek 200g czarnych oliwek 1 puszka fasoli czerwonej(...)wody. Potem dodajemy orkisz, przyprawy i gotujemy 20 min. Zaraz potem paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę lub w paski. Również pieczarki i korniszony kroimy w plastry. Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę razem z zalewą. Potem dodajemy też oliwki zielone i połowę oliwek czarnych z zalewą. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę i pieczarki, suchy makaron. Potem gotujemy jeszcze
Dorota Smakujecukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry(...)pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę mąki,chociaż dzięki zawartości koncentratu struktura powinna wyjść odpowiednia. Odstawić do przestygnięcia. Dodać ser. Każdy krążek napełniać łyżeczką farszu
pieprzny smaczekłyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki 1 papryka czerwona (200 g) ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki curry 3 łyżki oliwy z oliwek Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli szalotki(...)zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy
KuchniaWeDwoje.plmleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki 1 papryka czerwona (200 g) ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki curry 3 łyżki oliwy z oliwek Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli(...)wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać
KuchniaWeDwoje.plnadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek Ryż zagotować(...)pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać zioła prowansalskie, oregano, cukier, doprawić do smaku. gotować około 5 min. Podawać z brązowym ryżem
Zgrabne GotowanieJego zdecydowaną zaletą jest to że robi się je dość szybko. 5porcji 500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 duża cebula 1 duża papryka można pominąć 2 puszki fasoli czerwonej można dać jedną my lubimy dużo 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz cayenne według uznania kmin rzymski 1 płaska łyżeczka(...)smażymy aż mięso zmięknie podlewając niewielką ilością wody. Mieszamy co jakiś czas. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, przyprawy lub fix chwilkę smażymy i dodajemy pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę całość gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. Jeżeli dnie będzie zbyt gęste to wlewać stopniowo wodę. Chilli con carne powinno mieć konsystencję
Andzia Pichcipokrojony w kostkę żółty ser. Sałatkę z kaszą możecie tez przygotować bez dodatku nabiału. Do sałatki z bulgurem możecie dodać swoje ulubione warzywa (dobrze sprawdzi się na przykład czerwona fasola), pasują tu również suszone pomidory, oliwki albo ugotowane na twardo jajka. Fit sałatka z kurczakiem i kaszą bulgur świetnie smakuje dzięki mieszance oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy(...)gulasz z kurczakiem i warzywami : Przepis na sałatkę z kurczakiem i kaszą bulgur fit, składniki: 100 g ugotowanej kaszy bulgur, pojedyncza pierś z kurczaka, grillowana, pieczona lub gotowana, pół czerwonej papryki, 1/2 dużego ogórka, mały kawałek pora, mała marchewka starta na tarce, kilka plastrów sera camembert lub fety, opcjonalnie, kilka łyżek posiekanego szczypiorku (lub innych świeżych ziół), kilka łyżek
Lekcje w kuchniwersji fit możecie wykorzystać wszystkie składniki, które najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące(...)Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami : Przepis na leczo z mięsem mielonym, składniki: 500 g mięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie
Lekcje w kuchni