czekoladowe - 14735 przepisów (strona:715/983)

Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 254

zimę choć podobno jest wiosna. Ja mam dość, szczególnie po takiej nocy jak dzisiaj, okropnej po tylu prawie przespanych... dobra narzekać nie wypada gdy w perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jestem Mamą, jem francuskie Trufle na śniadanie 138

dzisiejszym dniu od zaspanego piżamowca w postaci mojej Córci dostałam prezent, dla Mamy, od niej, od Syncia pewnie też... czekoladowe trufle, francuskie i rozpływające się w ustach. Małżon zrobił kawę z pianką i takim duetem przywitałam dzień, Dzień Mamy, dla mnie szczególnie szczególny bo obchodzę go już tylko (albo AŻ) jako mama a nie córka.  Wszystkim mamusiom w tym dniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan Lodek czyli Mini Lody dla moich alergikow (poWeekendowe Lakocie odc.33) 174

zrobiłam Batony Figowe Musli, Małżonowi Tiramisu a sobie, sobie nic bo podjadałam powyższym :) powstały też niby czekoladki. Dlaczego NIBY? ano dlatego, że nie dostałam karobu więc nie były wcale czekoladowe ani nawet karobowe. Poza tym zamroziłam je więc dzieciaki wcinały malutkie lodziki w kształcie Ciastka. Przepis podpatrzyłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hej czy Wy wiecie czyli Piernik dojrzewajacy 236

robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 160

pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia

kolorowotorcikowo
Likier a la Malibu 2385

zeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku.Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie

Kraina Miodem Płynąca
Śliwka w trufli z białej czekolady opatulona wiórkami kokosowymi 269

mąkę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Po zdjęciu z palnika dać likier . Dać do ciasteczek. Dodać łyżeczkę kremówki z zagnieść. Brać śliwkę i obtaczać w czekoladowej mieszance. Następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
833. Świąteczne migawki. 208

przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się

More food, love and dreams
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 239

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 233

wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup

Chilli Czosnek i Oliwa
Seromak 373

piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 174

wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą

Bon Appetit Małgorzaty
Tort tiramisu na moje urodziny :) 400

soli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 199

kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie:Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao

Bon Appetit Małgorzaty